Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

3. 3. 2023, Vídeň (AUT) - Escape

CARPATHIAN FOREST nejsou v posledních letech zrovna činní, a to jak co se týče studiové tvorby, tak koncertů. Od poslední dlouhohrající desky s filozofickým názvem „Fuck you All!!!!“ uplynulo neuvěřitelných 17 let, pak už se akorát před pěti lety „Lesík“ představil s EP „Likeim“, kde se kromě stejnojmenné vlastní skladby nacházel cover TURBONEGRO. A od té doby zase ticho, ač kapela na sociálních sítích přípravu nové desky avizuje, má už i název - „Likskue – Dødens arkitektur“. Když loni vylezla informace o koncertu ve vídeňském klubu Escape, dlouho jsem neváhal... naštěstí, protože za pár dní bylo vyprodáno. Přeci jen, tenhle útulný metalový bar se nevyznačuje zrovna velkou kapacitou (odhadem 200 hlav se narve do koncertní místnosti). Pak nezbývalo než čekat, zda skutečně koncert proběhne, neboť zpěvák Nattefrost v nedávné době čelil zdravotním problémům a CARPATHIAN FOREST i nějaký koncert rušili. Když ale pár dní před vídeňskou show vylezlo ven, že „Lesík“ dokonce přidal na následující den gig v Budapešti, bylo jasno. Let's go to Hell!!!

Doprava byla na páteční odpoledne překvapivě klidná, cesta do Vídně zabrala tři a půl hodinky a zaparkovat se nakonec povedlo velmi blízko klubu. Po krátké návštěvě restaurace jsme vyrazili do klubu, který v přízemí nabízí mnoho míst k posezení, nehlídanou šatnu, samostatný prostor pro prodej merche a za hudbou se jde do sklepa. S avizovanou osmou večerní se klub zahalil do neprostupné mlhy s domácí kapelou GATES OF SLEEP, v nichž působí mimo jiné koncertní kytarista post-blackových ANOMALIE. A do post-blacku jsou laděni i GATES OF SLEEP. V pasážích, kde se toho nebojí a nasypou to, to zní celkem solidně, až příliš často ale přecházejí do nepříliš záživného pidlikání. Navíc bohužel kytarista, který měl na starosti valnou většinu vyhrávek, téměř nebyl slyšet, takže to celé znělo tak nějak... obyčejně. Nebylo to špatné, na rozjezd cajk, ale nic, co bych po návratu domů zběsile vyhledával.

EWÏG FROST už logem dávají jasně najevo, odkud berou inspiraci. Pokud jste si všimli přehlásky v názvu kapely, tak už asi ani nemusíte onen nápis vyhledávat, je jasné, že jsou to MOTÖRHEAD. Své modly trojice okořenila dávkou černoty a vznikl z toho energický kotel, sice trochu kolovrátkovej, ale naživo fungující. Basa byla nakouřená až běda, ale prim hrál kytarista a zpěvák Niitro, který s naprostým přehledem zvládal ne vždy jednoduché party. Hudebně to třeba není úplně můj šálek, ale naživo EWÏG FROST solidně bavili, navíc se na domácí půdě dočkali příjemného ohlasu.

Zvukovka se táhne poměrně dlouho, nicméně je potřeba si zabrat v nevelkém Escape solidní místo, takže rychlé cigáro a honem zpět. V CARPATHIAN FOREST od roku 2013, kdy jsem je viděl naposledy na Brutal Assaultu, nezůstal kámen na kameni, nedávno kapelu opustil i dlouholetý basák Vrangsinn. Velkou část sestavy vyplnili borci ze SVARTTJERN, samozřejmě ústřední postava Nattefrost zůstala. O jeho koncertních výkonech se toho ví hodně, to, že nevynechá příležitost prolejt si tělo nějakou tou lihovinou, se na nich často odráželo. Člověk s tím už tak nějak počítá a těší se na to. Tentokrát pobavil hned při příchodu na pódium svojí vizáží, kdy nechal pod kšandama vyniknout za poslední roky znatelně vypracovanou pivní cejchu.

Nicméně první skladby dával solidně, navíc CARPATHIAN FOREST měli hodně, hodně dobrý zvuk ve smyslu vyváženosti všech nástrojů, jako celek to tedy bylo pořádně nahlas a po dlouhé době jsem z koncertu odcházel se solidním hukotem v makovici. Horší už to bylo s vybavováním si textů, takže se občas Nattefrost zamlátil mikrofonem po palici, aby si vzpomněl... ne vždy se podařilo. Každopádně palby jako „Knokkelmann“, „Sadomasochistic“, „Morbid Fascination of Death“ či „Carpathian Forest“ měly sílu.

Vprostřed setu si Norové vybrali slabší místo, a to skrze několik coverů. Nejprve šlo o skladbu od amerických punk rockerů DEAD MOON, kde si pro jistotu Nattefrost vzal i papír se slovy, no asi se to moc nedalo přečíst... Na coveru „A Forest“ od THE CURE bylo nejzajímavější, že se na pódium v klobouku a s warpaintem dostavil zmíněný Vrangsinn, který se sice snažil zhostit vokálních partů, měl ale patrně vypnutý mikrofon... A když už člověk doufal v nějaký ten vlastní song, zahrála pětice „The Gate of Nanna“ od BEHERIT. Oukej, jedním coverem to oživit, proč ne, ale tohle už bylo zbytečně moc.

Nattefrost začínal být očividně více nalitej a postaral se o zábavný moment, když se v polovině setu prostě odešel vychcat. Za pár minut byl zpět, samozřejmě s flaškou lihoviny, a jelo se dál. Domluvy přímo na stage, co se vlastně bude hrát, působily vtipně, CARPATHIAN FOREST očividně dost improvizovali, ale když se vrátili ke skladbám z „Black Shining Leather“ či „Strange Old Brew“, zase začala mít show spád. Norové hráli vcelku dlouho, hodinu a půl určitě, možná i trochu nečekaně dokonce přidali „Pierced Genitalia“, přičemž v tu chvíli se Nattefrost jevil jako vyměněný a party dával velice dobře.

Kolem a kolem, CARPATHIAN FOREST byli opět zážitkem a cesty do Vídně jsme nelitovali. S tím, že to bude spíš punkárna než nějaký ryzí, chladný black metalový set, se počítá. Mrzí mě ale, že místo zbytečných coverů radši nezazněla alespoň jedna věc z „Fuck you All!!!!“, kterou mám osobně nejraději.


Zveřejněno: 14. 03. 2023
Přečteno:
599 x
Autor: Opat | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

14. 03. 2023 22:51 napsal/a Mičl
...
Parádní report! Pobavilo, a setík coverů a jejich výběr překvapil - příjemně! :)