Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
LLYR

CD/LP 2022, Indie Recordings / black metal / Norsko

Od black metalu můžete vyžadovat mnohé. Atmosférickou scenérii zamlžených lesů a zádumčivých melodií, zasněnou okultní seanci, nebo například nekompromisní vyhlazovačku. Je to na rozdíl od mnoha jiných metalových subžánrů styl rozmanitý a přizpůsobivý náladě posluchače. Pokud při aktuálním (po)svátečním rozmaru máte náladu na poslední jmenovanou podobu černého kovu, norští NORDJEVEL vám předložili dílo k tomu vhodné.

Jsou poměrně mladou sebrankou (rok vzniku 2015), dosud ale stihli poměrně rozsáhlé množství počinů i personálních změn. „Gnavhòl“ je třetí dlouhohrající deskou NORDJEVEL, k tomu připočtěte dvě Epka a splitko, za mě za sedm let relativně plodný interpret. Navíc si už od eponymního debutu udržují kvalitu.

Na hudební podobu NORDJEVEL ale měly vliv četné muzikantské výměny. Z dvojice Doedsadmiral (zpěv), Nord (kytara, basa), která na jaře 2015 kapelu zakládala, zůstal pouze první zmiňovaný. Kytaru od roku 2018 obsluhuje Destructhor, kterého můžete znát z MYRKSKOG, ZYKLON nebo jakožto bývalého kytaristu MORBID ANGEL. Právě změna sekerníka výrazně proměnila i výrazivo NORDJEVEL, stejně jako odchod bubeníka Fredrika Widigse (ex-MARDUK a spousty dalších) po prvních počinech a nástup Dominatora v roce 2018. Jeden z nejrychejších současných bicmanů se zkušenostmi z DARK FUNERAL, AEON, HORDE OF HEL, THE WRETCHED END nebo ze živého hraní s 1349 nakopnul čtveřici ještě mnohem více kupředu.

Postupem času ubylo vzletných melodií a hymnických záležitostí a ač se nedá říci, že by NORDJEVEL úplně upustili od chytlavosti, mnohem výrazněji se aktuálně zaměřují na zběsilost. To dokládá hned první zásek „I djevelens skygge“, který nenechá nikoho na pochybách, že tentokrát nevyvázne nikdo živý. Strojový námrd par excellence, na kterém ovšem nebaví pouze Dominatorova salva, při níž zběsilé blastbeaty prokládá kulometnými kopákovými průšlapy, ale též Destructhor, jenž opět na „Gnavhòl“ dokládá mimořádnou technickou zrušenost. Tlumené rychlopalby pravačkou se oproti dřívějšku rozmnožily měrou vrchovatou. NORDJEVEL posunuli směr, kterým se vydali na předchozím albu „Necrogenesis“ ještě dál.

V dalších skladbách NORDJEVEL ukazují, že stále umí i zpomalit, uchlácholit melodiemi, přidat jinak nesmírně nasypanému materiálu na variabilitě. Nasekané pasáže převládají, takové „Within the Eyes“ nebo „Gnawing the Bones“ by se určitě na některém počinu ZYKLON neztratily, ale NORDJEVEL se občas i zasní s titulní „Gnavhòl“ nebo zejména devítkou „Endritual“. V ní kapela překvapí nejen rozsáhlou desetiminutovou stopáží, ale velmi repetitivním pomalejším materiálem, který ale po předcházejících 40 minutách přijde velmi vhod. Vlastně se postupem času finálni rituál stal mým vrcholem alba, po kterém bonusovka „Twisted Psychosis“ působí trochu nepatřičně.

Umím si představit, že na někoho bude strojovost „Gnavhòl“ až příliš. Produkce je hodně moderní, nařvaná, bicí opravdu silně tepou, k podobnému vyhlazováku to ale podle mě sedí. Album vznikalo v gothenburském studiu Fredman, jež se vyznačuje rozmanitým portfoliem, podepsáno je namátkou pod nahrávkami DARK TRANQUILLITY, OLD MAN'S CHILD, ARCH ENEMY nebo HAMMERFALL.

Dalším lakmusovým papírkem může být Doedsadmiralův vokál, který je hodně přiškrcený, někdo by mohl říci i slabý, na druhou stranu k hudbě NORDJEVEL se jeho podivná výpravnost hodí.

„Gnavhòl“ se od zářijového vydání stalo mým nejposlouchanějším albem. To vypovídá mnohé. Na podobnou rubačku mám v poslední době chuť velmi často a přijde mi, že podobných alb se v aktuálních dekádách v black metalu moc nevyskytuje. Hledají se různé fúze, mnozí interpeti se už začali utápět v ne vždy upřímné okultnosti a pořádnou kopačku do ksichtu aby člověk pohledal. NORDJEVEL ji doručili. Jsem ale hodně zvědavý na živé provedení, protože kapely, s nimiž Doedsadmiral nejčastěji brázdí pódia, tedy DOEDSVANGR a právě NORDJEVEL, mě nikdy koncertě nepřesvědčily. S druhými jmenovanými mám ale už poměrně dávnou zkušenost, tak budu doufat, že na Brutal Assaultu nezklamou.

Seznam skladeb:

  1. I Djevelens Skygge
  2. Of Rats and Men
  3. Satans Manifest
  4. Within the Eyes
  5. Gnavhòl
  6. Antichrist Flesh
  7. Spores of Gnosis
  8. Gnawing the Bones
  9. Endritual
  10. Twisted Psychosis (bonus)

Čas: 54:59

Sestava:

  • Doedsadmiral – zpěv
  • Destructhor – kytary
  • DezeptiCunt – basa
  • Dominator – bicí

Bandcamp
Facebook
Indie Recordings


Zveřejněno: 09. 01. 2023
Přečteno:
732 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Opat | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář