Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
HEIDEN – Andzjel

LP 2022, PHR Records / rock´n´roll, glam rock, rock, punk / Anglie

Papagáj se může právem pyšnit dalším skvostným úlovkem. SLAUGHTER AND THE DOGS byli založeni v roce 1975 v Anglii! Název kapely vznikl jako mix názvů dvou jiných alb: „Slaughter on 10th Avenue“ (1974; debut anglického kytaristy Micka Ronsona, tehdejšího kytaristy doprovodné kapely Davida Bowieho) a „Diamond Dogs“ (1974; osmé studiové album Davida Bowieho). Původně se sice jmenovali  WAYNE BARRET AND THE MIME TROUPE, ale záhy se přejmenovali a debut „Do It Dog Style“ (1978) už vydali pod názvem SLAUGHTER AND THE DOGS.

Historie souboru je tedy dlouhááá, lemovaná tak ikonickými záležitostmi, jako bylo předskakování SEX PISTOLS v roce 1976, ale i řadou personálních změn. Jen ten Wayne Barret je v kapele dodnes… Byl v ní samozřejmě i v roce 2016 (tehdy i původní kytarista Mick Rossi), kdy nahrála album „Vicious“. A nahrála jej ve Spojených státech a vydala rovněž u US firmy Cleopatra Records na CD a LP. Nyní díky brněnskému papouškovi vychází i pro evropský trh na gramofonové desce, která věrně kopíruje původní vydání, přebal je prakticky totožný, jen název a logo vydavatele jsou umístěné jinde. Uvnitř je kromě černé desky textová příloha na lesklém kartonu, klasická kvalitní vydavatelská práce.

SLAUGHTER AND THE DOGS nehrají čistý punk vzor 77, jejich hudba tepe spíše v rock´n´rollovém rytmu, a nejen v něm, v řadě míst je slyšitelná inspirace v glam rocku, rocku či blues, jakoby se nad několika songy vznášel psychedelický opar cigaretového dýmu z nějakého zakouřeného baru. Úvod patří tomu rock´n ´rollu, „Trust (All I Want From You)“ je svižná jízda s chytlavými melodiemi i vokály. V podobném duchu jede i „Hollywood Whores“, prim hraje rozevlátý zpěv, ale kytarové party jsou taky výrazné, tohle je další pecka, která uteče jako voda, což je dáno i kratší stopáží. To třetí „Get It On (Bang A Gong)“ je z jiného světa – jedná o cover verzi největšího hitu Marca Bolana, který se na přelomu 60. a 70. let minulého století prezentoval právě zmíněným glam rockem. SLAUGHTER AND THE DOGS pojali song pietně, takže originál se nezapře, na druhou stranu je jejich verze ostřejší a vlastně se mi líbí víc než originál. Parádní hra baskytaristy zdobí „Someday“, spíše rockovou než punkovou věc, takže zatím toho punku až tolik na albu nebylo. A nepřichází ani s hitovkou „Stranded“, která opět tepe spíše v rockovém módu, nechybí v ní klenuté melodie ani výrazný zpěv, šestá stopa pak patří poloakustické baladě „Maybe If We Followed The Devil“, která postupně nabírá na síle a místy působí dramaticky a epicky, což podporuje Barrettův uhrančivý zpěv. Kytarové sólo patří k vrcholům alba.

Na punk dojde řada až v první skladbě strany B, a žádná velká pecka to není, lepší mi přijde druhá „Rise & Fall Of Babylon“, hlavně kvůli neotřelé kytaře, jejíž zvuk je hozený někam k psychedelii, kam ostatně míří i nespoutaný projev zpěváka – a song je to zahraný pěkně od podlahy, asi jde o nejtvrdší věc kompletu. Obyčejná „You Got Class“ příliš pozornosti nepoutá, zato rozevlátá punkovka „Trash Talking Queen“ je další svěží rotyka s výrazným refrénem. Předposlední „What A Day“ koketuje s post-punkem a představuje další důkaz o pestrosti nahrávky, která je do punkové škatule řazena kvůli kapele, jež ji nahrála, ale ryzího punku je na ní poskrovnu. Můžeme tak označit poslední „Situations“, což je další cover, tentokrát ale z vlastních zdrojů, kapela song nahrála v roce 1989 na album „The Slaughterhouse Tapes“, ale verze na „Vicious“ působí živelněji a ostřeji, parádní tečka za velmi dobrým albem, na kterém lze, na rozdíl od řady obyčejných punkových desek, s každým dalším poslechem objevovat něco nového.

Deska hraje pocitově velmi pěkně, nástroje jsou krásně slyšet, nic se s ničím netluče, o parádně sejmuté baskytaře už jsem zmiňoval, ale dobré nazvučení se týká i kytary a bicích.

Reedice – nebodováno.

Seznam skladeb:

  • Side A
  1. Trust (All I Want From You)
  2. Hollywood Whores
  3. Get It On (Bang A Gong)
  4. Someday
  5. Stranded
  6. Maybe If We Followed The Devil
  • Side B
  1. Ultimatum
  2. Rise & Fall Of Babylon
  3. You Got Class
  4. Trash Talking Queen
  5. What A Day
  6. Situations

Čas: cca 46 min.

Sestava:

  • Wayne Barrett – lead vocals, backing vocals
  • Mick Rossi – guitars, backing vocals
  • Dan Graziano – bass guitar
  • Mark Reback – drums

Bandcamp
Facebook

PHR


Zveřejněno: 07. 01. 2023
Přečteno:
443 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář