Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

CD 2022, vlastní náklad / death metal / Slovensko

Nerad bych rozšiřoval řady dezinformátorů, ale tuším, že to bylo v souvislosti se skladbou „Železný mejdan“, když Pišta (ČAD) hovořil o nutnosti hledat své oblíbence na západ od slovenských hranic, neb doma nebylo moc z čeho brát. Od těch dob už nějaký ten hektolitr vody odtekl a situace na bratrské scéně doznala rozhodně pozitivních změn. Už nebývá výjimkou, že si na tour po vlastech českých uzurpují roli hlavní hvězdy a na leckterém festu jsou výrazným tahákem. K provařeným jménům připočtěme nově zformovaná a výhled do budoucnosti se tak musí nést ve vyloženě veselém duchu.

Jednou z nedávno (2019) vzniklých smeček jsou třeba právě i BRAIN DEALERS. Ti si s výběrem záběru nelámou hlavu, hrají od srdce, co mají rádi a pálí municí staré dobré smrťákovy školy. Svůj třískladbový prvotní výkřik nazvali „Hostina“ a předkládají ke konzumaci. V zásadě nemívám problém přijmout pozvánku na výlet, jež mne přenese v čase o pár let nazpět, je-li výklad průvodce podán přitažlivou formou a vlastním zápalem pro věc. Problém nastává v momentě, kdy zmíněný průvodce monotónně předčítá text svého předchůdce bez špetky vlastní přidané hodnoty a nulovým charisma. U BRAIN DEALERS to cítím tak na půli cesty. Vezmu-li hudební stránku věci, neodehrává se zde vůbec nic, co by člověka v úžasu přikovalo k židli, ale ani nic, co by mne nutilo odhodit nosič na hromádku zavrhnutých děl. Je to klasický příklad průměru s klady a zápory, jež s sebou toto označení nese. Světlou výjimkou budiž vyhrávka ve třetí „Posledná minúta“, která šedou zónu prosvětlila a donutila kotrbu k uznalému pokývnutí.

Když se o zde předváděné muzice rozepisuji jako o návratu do zlaté éry žánru, tak to samé v bledě modrém pasuje i na lyriku aktuálního EP. Je jen menší malér, že dnešní konzument je mnohem otrkanější a témata kanibalismu či pocitů odsouzence čekajícího na smrt už tu párkrát byla a stěží někoho šokují. Abych ale pouze nehanil něčí snahu, musím uznat, že slova textů jsou umně poskládána, dobře se pamatují a často nutí ústa k jejich prozpěvování. 

Těžko hodnotit ze tří skladeb, rozprostřených na plošce deset a půl minuty, zda čeká BRAIN DEALERS prozářená budoucnost, či nicota zapomnění. To se teprve uvidí, dnes je to za pět bodů.

Seznam skladeb:

  1. Hostina
  2. Čierny drak
  3. Posledná minúta

Čas: 10:36

Sestava:

  • Adrián Kulich – kytara, zpěv
  • Peter Sondík – kytara
  • Ján Midriak – baskytara
  • Peter Melich – bicí, zpěv

Bandcamp
Bandzone
Facebook
http://www.braindealers.sk/
 


Zveřejněno: 05. 01. 2023
Přečteno:
542 x
Hodnocení autora:
5 / 10

Autor: Horaguru | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář