Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
LLYR

LP 2021, Phobia Records / crust, hardcore, d-beat / mezinárodní

Tuzemské vydavatelství Phobia Records oslavilo v roce 2021 výročí své dvacetileté existence, k níž si číslovku dvoustého titulu labelu Mirek schovával pro tuto příležitost. Oslovil pár kapel, kterým vydal nějaké desky, ty nadšeně souhlasily, dodaly převážně nikdy nevydané skladby a venku je kompilační LP. To obsahuje 21 skladeb od 21 kapel. Samozřejmě se na spoustu ani nemohlo dostat, proto se možná někdy v budoucnu dočkáme druhého dílu.

Obal musí zaujmout ihned, vždyť ho kreslil uznávaný Stiv z VISIONS OF WAR. Tři kostlivci parodující ty opičky, co nevidí, neslyší a nevyřknou zlo. No, nemělo by to být u desky s tak hlučným obsahem spíš naopak? Jakože řvou a poslouchají? Ale vlastně jo, těm smrťákům to „zlo“ proleze mezi kostmi prstů, které můžou zároveň sloužit jako nějaký filtr kvality. A kvalitní je určitě už zpracování desky, ze které se na vás vysype navíc A2 plakát a 28stránkový booklet, což je takový fanzin formátu A5. Ten je taky vkusně udělaný, když po anglickém a českém úvodníku patří každá stránka se stylovou grafikou jednotlivým kapelám.

Tahle kompilace vyšla oficiálně na konci roku 2021, ale kvůli zdržení obalů to bylo až začátkem toho následujícího. Ale to je detail, který asi nikoho trápit nebude. Důležitý je hlavně obsah a ten rovnou ze dvou třetin tvoří kapely ze Švédska. Však jsou tady v různých variacích zastoupeny žánry jako d-beat, crust, hardcore a punk, čili styly, kterým se na severu daří výtečně a určitou měrou tam byly i formovány.

Na první straně to hned ze startu pěkně svižně rozjíždějí CRUTCHES, na které navazují špinavě znějící 偏執症者 (PARANOID). Pro změnu MYTERI jsou hodně melodičtí a tohle mě fakt baví (zvuk mohl být ale lepší). DISSEKERAD je klasický dis-kolovrátek, co neurazí. Němečtí EARTH CRUST DISPLACEMENT ani kanadští ABSOLUT mě nebaví, možná za to může nic moc zvuk, stejně jako u následujících PARASIT. U APPÄRATUS z Malajsie se až divím, že nemají nějaké vikinské předky, jak zní autenticky se svými vzory. CHÖRNOBYL a UTSATT (což jsou dřívější členové 3 WAY CUM a DISARM) jsou taky pěkně drsné spolky, ale ne můj hrnek ranního kafe. A jen o málo lépe u mě na tom jsou zběsilí SCARED EARTH s pěkným kytarovým sólem.

Béčko otevírá legenda legend, Švédové co pijí jako Dánové, jako by je to pražští crusteři naučili. Crust od WARCOLLAPSE mě prostě baví. URSUT jsou další uvřískanou d-beat kapelou, které to pěkně šlape, oproti tomu SVAVELDIOXID jen hlučně bzučí. Jediným domácím zástupcem jsou FEAR OF EXTINCTION, ve kterých štěká samotný pan vydavatel. Ti po delší době vyrukovali s novou údernou skladbou „Game Is Over“. Američtí WAR//PLAGUE jsou super a pro mě jednou z nej kapel na desce. Ten jejich crust/metal s kytarovým sólem šlape fakt pěkně. Stejně tak to šlape i VOIDFILLER, u kterých se vkusně střídá ječák s murmurem. Dalšími do party jsou staří známí MAKABERT FYND, ale zde uveřejněný song mi přijde lehce slabší. DISEASE dokazují, že i v Makedonii to umí pořádně hlučně roztočit, SLUTET pak vnášejí trochu melodiky a závěreční VERDICT přinášejí agresi a nasranost.

Přiznám se, že před poslechem desky jsem neznal ani polovinu kapel zde zastoupených a to ani podle názvu. Takže ideální příležitost si poslechnout něco nového. Však taky v tomhle vidím největší přínos těchto kompilací, kterých poslední dobou moc nevychází. Takže za mě spokojenost.

Seznam skladeb:

  • Strana A:
  1. CRUTCHES - Forever Determined
  2. 偏執症者 (PARANOID) - 悪魔は生き続ける
  3. MYTERI - Insomnia (alt. version)
  4. DISSEKERAD - Mörkret I Tunneln
  5. EARTH CRUST DISPLACEMENT - Lost Cause
  6. ABSOLUT - Savages v.1
  7. PARASIT - Rusa mot din död
  8. APPÄRATUS - Iconoclast
  9. CHÖRNOBYL - Benzo Blues
  10. UTSATT - Jag Ser Dig
  11. SCARED EARTH - Battlefields (Iconoclast)
  • Strana B:
  1. WARCOLLAPSE - Death Rattle
  2. URSUT - Sträffangeln Talar
  3. SVAVELDIOXID - Dödlig Effekt
  4. FEAR OF EXTINCTION - Game Is Over
  5. WAR//PLAGUE - Cloaked In Ash
  6. VOIDFILLER - Guided Mislead
  7. MAKABERT FYND - Sprider hat, äter skit
  8. DISEASE - War Ghosts
  9. SLUTET - Ingen Utväg Vid Livets Brant
  10. VERDICT - I Don't Wanna See It

Čas: 42:39

www.phobiarecords.net
Facebook
Bandcamp

 


Zveřejněno: 09. 12. 2022
Přečteno:
602 x
Autor: Bury | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář