Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
HUSMAN FEST

LP 2022, Animal Music / alternativní rock / Česko

V nedávné době vydaly nám dobře známé hudební veletoky DUNAJ a VLTAVA nová alba. Více očekávané bylo zcela jistě to po 26 letech let od doposud poslední kolekce „La La Lai“ od DUNAJE nazvané „Za vodou“. Vznik kapely se datuje do druhé poloviny 80. let, tedy ještě do období normalizačního bezpráví. Jen málokterá skupina ztělesňuje česká devadesátá léta nemainstreamové scény právě tak jako tito Brňáci. Se zpěvačkou Ivou Bittovou natočila kapela v roce 1988 debutové album „DUNAJ a Iva Bittová“. Na druhé desce „Rosol“ (1991) stál v čele kapely zpěvák a kytarista Jiří Kolšovský (aka Kolšák). V této době kapela angažovala hráče na klávesové nástroje Zdeňka Plachého. To byla zároveň labutí píseň tohoto instrumentu v historii kapely. V následujícím roce dochází k první zásadní změně. Původního bubeníka Pavla Fajta nahrazuje Pavel Koudelka (LED ZEPPELIN REVIVAL, BOO, A-BEAT, MŇÁGA A ŽĎORP). Druhý, ještě zásadnější zlom přichází v roce 1998, kdy na srdeční zástavu umírá frontman Jiří Kolšovský. Se sílou a dominancí J. Kolšovského zažívala kapela zatím svoje nejlepší léta vyjádřená alby „Dudlay“ (1993), „IV.“ (1994), „La La Lai“ (1996) a „Pustit musíš“ (1996). Od té doby de facto kapela nic nepodniká, postupně mizí ze scény a zavírá se za ní voda, zatímco její členové se realizují ve svých projektech.  V roce 2019 měl v režii Davida Butuly premiéru celovečerní film „Dunaj vědomí“, natočený na vyžilé jachtě plující do rumunského Banátu, na které členové kapely společně strávili několik natáčecích dnů a došli k poznání, že by spolu mohli znovu fungovat. Hudebně se kapela v témže roce na popud Pavla Koudelky pouští do nahrávání nového materiálu a připomíná se letošním albem „Za vodou“, kde se role frontmana chopil klidný introvert Vladimír Václavek. 

Na albu jsou dvě skladby („Je to jak“ a „Potichu“), které vznikly ještě za života J. Kolšovského, a tak jeho zpěv vysamplovaný ze starých demonahrávek zazní ještě dlouho po jeho smrti. Jako host nesmí chybět diva Iva Bittová. Pro přístupnost mladé generaci je na desce použito pro DUNAJ mnoho nezvyklých zvuků, efektů a nástrojů (balafony, krabice, harmonium, hasící přístroje, tamburína), z čehož vychází motto desky: DUNAJ pro 21. století. Desku produkoval autor písní a producent alb Vladimíra Mišíka „Jednou tě potkám“ a „Noční obraz“ Petr Ostrouchov a producent elektronické hudby, oproti kapele o generaci mladší, Ondra Mikula (aka Aid Kid). Oba se na albu podíleli také instrumentálně. Mix a recording Milan Cimfe, mastering Pavel Karlík. Nahráno ve studiu SONO. Vydal label Petra Ostrouchova Animal Music.

Skladba „Kapka“ s muzikantskou dynamikou, osazená poetickými obrazy a symboly, kde se rozezní i kravský zvonec, uvádí desatero skladeb. Pro DUNAJ tradiční mechanizmus skladeb zůstává stejný i v „Je to jak“. Václavkův projev jemně vybalancovaný Ivou Bittovou vyznívá autenticky, aniž by vznikal dojem něčeho bezmyšlenkovitě poslepovaného. S typickými linkami, jemnými riffy a hlasovým zpožděním se vlní „Jako had“. Singlová „Za vodou“ jako neuchopitelná a zneklidňující hudba s tradičně úspornými rytmy demonstruje charisma kapely. Jako vrchol alba se jeví taneční „Vlny“ znovu s Ivou Bittovou v zádech, mírným kytarovým přízvukem rozpustilých RET HOTŮ a repetitivním nosným riffem. Tolik potřebnou hravost, naléhavost a souhru zároveň dokazují v „Potichu“ nebo tvrdohlavé „Chci“. V „Okamžik“ se náladou a kytarovými vyhrávkami připomínají jeseničtí PRIESNITZ nebo kapela představitele fyzického básnictví Petra Váši TY SYČÁCI. Největší zvukovou revoluci ve tvorbě DUNAJE přináší předposlední „Are You Human?“, kde na jedné straně zazní brumle, kterou s oblibou používají slovanské blackmetalové kapely. Na druhé straně Ventolinovsky generovaný hlas a s jazzem koketující bicí. Deklamace a šepot proplétaný různými syntetickými zvuky a senzitivně dávkovanou kytarou album uzavírá v podobě melancholické písně „Na druhé straně“.  

Album zdobí hravá rytmika bubeníka Pavla Koudelky, který se dávno oprostil od řady přechodů a hřmotných kotlů z období hraní v kapele Z KOPCE a užívá si minimalistickou sadu virbl, kopák, činel, hajtka. Václavkova basa i Ostřanského kytara vyznívají stejně přesvědčivě jako před koncem milénia, v době, kdy kapela byla v kurzu. Pochopitelně zraleji a s drobnými výdobytky moderní techniky. V pěti skladbách hostuje Iva Bittová, která svým pěveckým projevem působí otevřeněji klasickému zpěvu než stylu raných DUNAJ nebo svého projektu ČIKORI. Kapela vsadila za zkušenou produkci a v kombinaci se zvukem z jednoho z nejfundovanějších studií u nás (SONO) vytvořila naprosto imaginárně iluzorní nahrávku. Na DUNAJ je čas stále krátký – svérázný, a hlavně věrohodný svět skupiny nijak nenarušuje. Upřímně řečeno, na novém albu se mi nechce příliš hledat nedostatky. „Za vodou“ beru jako velký návrat do malého světa.

Přesné hodnocení: 8,5/10

Seznam skladeb:

  1. Kapka
  2. Je to jak
  3. Jako had
  4. Za vodou
  5. Vlny
  6. Potichu
  7. Chci
  8. Okamžik
  9. Are You Human?
  10. Na druhé straně 
kızılay dershane

Čas: 40:12

Sestava:

  • Vladimír Václavek – zpěv, baskytara, kytary  
  • Josef Ostřanský – kytary, zpěv
  • Pavel Koudelka – bicí, perkuse, zpěv
  • Iva Bittová – zpěv 
  • Jiří Kolšovský – zpěv, nahráno v roce 1994 (skladby 2 a 6) 
  • Petr Ostrouchov – klávesy, kytary, baskytara, perkuse, ukulele, balafon, kalimba, brumle, vokály
  • Aid Kid – klávesy, efekty, akordeon

Facebook

Animal Music


 


Zveřejněno: 17. 11. 2022
Přečteno:
1260 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Jindra | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

14. 09. 2023 18:46 napsal/a -k-
Velice povedená
…nahrávka, zajîmavá, intimní, minimalistická, živá, energická a dokonale brněnská (v pozitivním slova smyslu). Díky za recenzi!!!