INSANIA

CD 2022, Bizarre Leprous Production / funny gore grind / Česko

S klukama z CARNAL DIAFRAGMA jsem se poznal na konci minulého století. Čerstvá krev na ostravské grindové haldě, která si dala do popisku funny gore grind, protože si libovala v dělání si srandy z gore témat. Ostatně zábava s nimi byla i v „civilu“, o čemž svědčí nejedna úsměvná historka, kterou jsme spolu tehdy před lety zažili. Teda v případě, že si je někdo pamatuje, protože ty časy mládí byly občas zastřeny v pivním oparu a marihuanovém kouři.

Uteklo to jako voda v Odře a čtvrt století po vzniku kapely vyšla začátkem roku tato kolekce 48 songů na ploše více než jedné hodiny. Prostě takový výroční „Best Of“, který otevírají dvě skladby z poslední řadovky „Grind Restaurant pana Septika“ (2017), dvě z třetího alba „Planet Of Children's Heads“ (2011) a tři z alba „Space Symphony Around Us“ (2006). Jako rozjezd super grind jízda. A protože se nahrávalo v zavedených studiích (jednou Davos, dvakrát Šopa), ani zvukové stránce není co vytknout. Ale to už se posunujeme do roku 2004, kdy vyšla kazeta „Daddy's Steak“, která obsahovala deset skladeb pořízených ve Žďáru nad Sázavou (následující i tři záseky ze zkušebny zde nejsou). I tady je vše ok a jsou to CARNÁLOVÉ, jak si je odjakživa pamatuju. To samé platí u songů č. 18 a 19, jež jsou z debutu „Preparation Of The Patients For Examination“ (2001, studio Fors).

Následující skladba „Šoustání prdele za slunné neděle“ mi nějak v tomto časově sestupném exkurzu do pravěku nesedí, protože byla pořízena v roce 2015 ve zkušebně a jedná se o nezveřejněnou věc. Takže ji beru jako jakýsi předěl, jelikož slušné zvukové záznamy tímto končí. Další desítka skladeb byla pořízena na zkušebně jako předprodukční demo k prvnímu albu a zvuk je fakt peklo. Ostatně, v tom nevětraném kamrlíku vedle schodiště vedoucím do klubu Oheň kousek od Stodolní ulice to byl pořádný rachot vždycky.

Ale to už jsme fakt na startu kariéry kapely a máme tady skoro celé druhé demo „Live In Havirov“ (1999). Ale pro tehdejší potřeby roztáčené kazety s barevným xerox obalem je záznam z koncertu v klubu Modrá svině v nejmladším městě republiky slušný. Závěr pak obstarává polovina skladeb (z celkových 14) z prvního dema „We Cut Your Head And Fuck Your Neck“ z roku 1998 a zase nahrávání ve zkušebně na kazeťák, takže bídný výsledek je víc než jistý. V té době to prostě stačilo. Zaplo se nahrávání, pak se roztočily kazety a ty se rozeslaly do světa. Jak jednoduché, přitom z dnešního pohledu už neslýchané.

Během poslechu tohoto CD a při něm výletu strojem času jsem si krásně zavzpomínal na dobu, která se nevrátí, a zároveň musím konstatovat, že CARNAL DIAFRAGMA za těch pětadvacet let ušli pořádný kus cesty, jež je lemován spoustou nahrávek. Je znát vývoj po stránce skladatelské a taky hráčské. Třeba co se týče bicích, protože po odejití Kameňa v roce 2006, se na bubenické stoličce doposud vystřídalo pět bicmanů (zde je pro srovnání pouze Porky). A taky na pozici vokální, kdy Milaňa nahradil v roce 2015 Kino. Ale když jsem viděl kapelu letos na Obscene Extreme, šlapalo jí to pěkně.

Navíc zvukový výsledek není úplně nejhorší, nový mastering prošel studiem Davos. Takže lehké výhrady můžu mít snad jen k osmistránkovému bookletu CD, který sice vypadá zdařile a obsahuje všechny potřebné informace o jednotlivých nahrávacích sessions, ale barevná kombinace písma a podkladu není zrovna ideálně čitelná. Stejně tak dvoustrana s koláží fotek o velikosti centimetr krát dva mi přijde zbytečná. Tohle šlo dotáhnout lépe. Třeba co strana, to jedna nahrávka s obalem, dobovou fotkou kapely a potřebnými informacemi. Ale to už si moc vymýšlím. Jdu si raději pustit letitý hit „Scabies“, který je tady rovnou třikrát. Takže bon appétit a snad bude páté album brzo!

Seznam skladeb:

  1. Vykloktaná klokaní kloaka
  2. Slimáčí pamlsek v hlemýždí hýždi
  3. Satan´s Jam
  4. Mouth Full Of Hairs
  5. Teletrambus
  6. Cadmia Fosilis
  7. TBC
  8. Kentus v Blekovém mozku
  9. Ucpané nosní dutiny (krční listím, nosní chrastím)
  10. HC Hovnocuc
  11. Dokonale Oplodněná jabloň
  12. V Nouzi Je Dobrá I Okorale Vysušená Kůrka Chleba
  13. Now Or Never
  14. Daddy's Steak
  15. Poúrazové ochrnutí zvedače horního víčka
  16. Vzpoura psychopatických pacientů
  17. Hruškový závin pózující v zažívacím traktu
  18. Scabies
  19. Bakteriocidni chemoterapeutikum širokého spektra
  20. Šoustání prdele za slunné neděle
  21. Examination By Rectoscope
  22. Stench Vaginalis
  23. Ventilace řitního otvoru
  24. Deformation Of Anal Vice, Penis And Vulva
  25. Pulverized Testicle
  26. 3 Litres Of Sperm
  27. Satiated Necrophiliac
  28. I Feel Sick Of Skinhead
  29. Esmeralda
  30. Repulsion
  31. Castrate Alive
  32. Carrie, Go Home
  33. Bloody Issue Of Sperm
  34. Zapuštění kompresorové hadice do aortální trubice (zahlenění)
  35. Nechtěné uřezání penisu rezavou pilkou na železo
  36. Stench Vaginalis
  37. Scabies
  38. Pulverized Testicle
  39. Fist Fucking
  40. A Examination By Rectoscope
  41. Gorgeous Diphteria
  42. Castrate Alive
  43. We Cut Your Head And Fucking To Neck
  44. Scabies
  45. I Love Girl
  46. The Cut Duodenum
  47. Stench Vaginalis
  48. Naked Cunt

Čas: 64:00

Sestava 2022:

  • Kino – zpěv
  • Robert – kytara
  • David – basa
  • David – bicí

Bandzone
Facebook

Bandcamp
Bizarre Leprous Production

 


Zveřejněno: 09. 11. 2022
Přečteno:
843 x
Autor: Bury | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář