Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

Odpovedí na moje zvedavé otázky sa ujal gitarista a frontman skupiny, Ioannes.

Buď pozdraven, Ioanne! Dúfam, že si mal pekný deň... :-)

Dá se to. V rámci možností..:o))))

Po pár týždňoch som opäť raz zblúdila na vašu stránku a nestačila som sa čudovať... Zdá sa, že personálne zmeny ešte stále neutíchajú. Ešte prednedávnom sme mali možnosť vidieť Teba, Vitka a (bývalého) bubeníka v Madhouse a celkom tomu nerozumiem... ako sa to všetko vlastne zbehlo?

Nerad rozebírám dá se říct soukromé věci takhle veřejně. Nevím, zda je dobré, vyjadřuje-li se jen jedna strana. Nemůžeš potom věci vidět patřičně s odstupem a objektivně. Mohu jen říct, že tahle změna byla nutná a mezi námi (myslím v kapele) dlouho avizovaná. I když avizovaná jen náladou, přesto však visela ve vzduchu. A jsem přesvědčen, že nám prospěla. Dala nám nový vítr do plachet? a jedeme dál, čeká nás ještě pěkně dlouhá cesta.

Mali ste zrejme asi aj kúsok šťastia, keď sa vám takto rýchlo podarilo zohnať náhradu. Môžes nám nového bubeníka predstaviť? Pôsobil predtým už aj v nejakej inej skupine?

Teď to možná vyzní divně, nebo špatně.. ale nebylo to štěstí. Na ?konkurz? se nám ?přihlásilo? pět bubeníků během jednoho týdne. S každým jsem osobně mluvil, poslechli jsme si jejich hru, dali nezbytné pivko.. a ?museli? vybrat jen jednoho. Teď právě přichází to ?štěstí?, že se přihlásil také Rob (náš nynější bubeník), zahrál si s námi, pokecal? a bylo jasno, že s námi musí hrát právě on. Jinak před námi hrál ještě v Agony a v Agonii.

A ako je to so skúškami a koncertovaním, nie sú trošku probémy?

Nechápu jaké problémy myslíš. V současnosti se dosti pilně secvičujeme s novou sestavou? tím myslím novým bubeníkem Robem a novým klávesákem Dagorem. Připravujeme se na naše minitour s Draco Hypnalis a na koncertní tour s německými Helloween, s kterými pojedeme české koncerty a jejich jediný koncert na Slovensku v Žilině. (pozn. weronyka - jj, myslela som práve to "secvičování")

Tento rok vám vyšlo album "Frozen Darkness"... Reakcie naň sú veľmi kontroverzné, ako si na tom ty sám? Si spokojný, alebo už Ťa aj dačo tak popichuje, že by si spravil inak? :-)

Myslím si, že když muzikant odchází ze studia úplně spokojen, je něco špatně. Hned další den se ti vybaví věci, které bys změnila, byť jen trošku, ale přeci. Jinak deska "Frozen Darkness" je pro mne příjemná nahrávka, do které jsme dali přesně to, co jsme tam v tu danou chvíli chtěli dát. Je to přeci jenom ?už? půl roku stará věc :o)))) a tak pracujeme na nových věcech, které jsou zase malinko o něčem jiném.. ale pořád je to Interitus. :o))))

Po vašich dvoch výborných počinoch, ktorými ste sa uviedli na scénu, je podľa mňa "Frozen Darkness" vynikajúcim pokračovaním. Predovšetkým "Deborah" mi silno evokoval Haggard "And Thou Shalt Trust... The Seer" (samozrejme, myslím to pozitívne..). Čo na tento môj postreh hovoríš ty? Bola tam trošku nejaká inšpirácia a ak nie, je dačo, čo Ťa v smere tvorenia hudby pohýňa tam, kam Interitus smeruje?

Já osobně, nic ve zlém, nemám rád tyhle přirovnávání. Musím říct, že v ?soukromém? životě poslouchám jiný styl muziky, takže ve směru, který hrajeme nejsem vůbec ovlivněn ani inspirován. Tuhle jsem na jednom ?prý výborném a nejlepším Fanzinu? četl, jak jeden náš song je pouhou kopírkou nějakého songu jiné kapely, kterou jsem v životě neslyšel. (když jsem nahlédl do profilu daného kritika, byla to jeho nejoblíbenější kapela (tak se mu moc omlouvám, že jsme nechtěně vytvořili kopii jeho oblíbené grupy)). Jinak co mne pohání kupředu při tvoření songů? Popravdě ani nevím. Jde to prostě z mého nitra.. jaksi samovolně, jako vodopád myšlenek. Je to souvislý tok nápadů. V poslední době hodně tvoříme základy songů s naším basákem Honzou. Začneme hrát a oba cítíme, jaká další pasáž musí přijít.. alespoň, jakou ta daná pasáž musí mít náladu. To si myslím je nejlepší. Chceme dávat našim posluchačům to, co je v nás. Bez toho, abychom si museli na něco hrát.

Kto ešte v skupine tvorí hudbu, prípadne kto píše texty? V podstate na každom albe vystupujú nejaké postavy, ktoré sú ústrednými "hrdinami". Napríklad Deborah, Tredon... Je to nejaká skutočná literárna postava, respektíve mýtická, alebo je to vaša vlastná postavička?

Hudbu na naše předchozí CDs jsme tvořili s Vítkem (viola). Já většinou základy a on finální melodie. Texty jsou výhradně moje záležitost. V současnosti to bude jak jsem popsal výše, základy tvoříme s Honzou (basa) a finální melodie čekají na Vítka. Texty asi budou stále pod mou ?patronací?. Jinak co se týče postav, jsou to většinou smýšlené postavy mých vlastních příběhů. Možní z nich jednou budou báje.. ha ha ha.

A ako by si ty sám zhodnotil nahrávky, čo sa týka kvalít, prípadne chybičiek... Aj keď byť objektívny na svoje vlastné nahrávky asi nie je jednoduché, ale predsalen... :-) + aspoň stručne skús napísať príbeh týchto nahrávok, pre tých, ktorí sa ešte s vašou tvorbou nestretli.

Myslíš příběh nahrávek a nebo příběh, který je v nich, který se na nich odehrává?Obojí je asi moc na dlouho?

Plánujete k "Frozen Darkness" nejaké tour, prípadne už prebehlo? Máš spomienky na nejak konkrétny koncert, čo si povieš, že "ten bol fakt super", alebo naopak, s ktorým si nebol spokojný? S ktorou skupinou sa vám koncertovalo najlepšie?

K "Frozen Darkness" jsme jeli tour v rámci hostování na České rockové lize (14 koncertů s Debustrol, Alkehol, Pangea) a prezentovali jsme naši desku na letních festivalech (Noc plná hvězd, BasinFire fest, Masters of Rock? a na mnoha dalších). Soupis je na našem webu. www.interitus.com.

Koncertů bylo hodně? ale asi ten nej byl na Masters of Rock, skvělá atmosféra, skvělé podium. A kde jsem nebyl spokojený? Popravdě nevím, nevzpomínám si.

Skvělých kapel je spousty.. to bych mohl jmenovat do zítra.:o)))

Pracujete už aj na nejakom novom materiáli?

Jasně? I když teď spíše zkoušíme na podzimní koncerty? Přeci jenom nová sestava se musí pořádně sehrát.

Máte v kapele nejakú filozofiu, alebo motto, v ktorom sa zhodnete, prípadne máš nejaké vlastné?

Filosofii? Hrát naplno, vždycky. Dát do toho maximum. A jinak heslo, který jednou vyřkl náš basák je ?černá září? :o))))))

A teraz len tak pomimo: Čo znamená slovo Interitus, dá sa to nejak preložiť...? :-)

Tak tuhle otázku jsem opravdu nečekal (na tohle odpovídám snad v každém rozhovoru). Interitus je latinské slovo, znamenající smrt, konec jedné éry, časový předěl, zánik. (vidíš, jak už to umím krásně nazpaměť?)

A ešte jedna "zákerná" otázka. :-) Ktorý webzine máš najradšej? :-) žmurk žmurk ;-)

Tak samozřejmě ten náš (šéfredaktor by mne zabil, kdybych to neřekl? píšu pro metalforever), pak mne hned napadá ten Tvůj, protože zrovna odpovídám? jinak se v této oblasti moc nepohybuji, nějak mne nezbývá čas tohle sledovat.

Ďakujem Ti za rozhovor a za čas, ktorý si mu obetoval. :-) Ak chceš nechať čitateľom nejaký odkaz, zdeliť im niečo, čo by si chcel a na čo som sa nepýtala, tak môžeš tak učiniť teraz... Maj sa pekne.

Já také děkuji. Myslím, že jsi vyčerpala všechna témata. Měj se také.. a ať se daří vašemu zinu.


Zveřejněno: 17. 10. 2005
Přečteno:
3379 x
Autor: Weronyka | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

18. 10. 2005 12:58 napsal/a marty
teda
myslim tim odpovedi na nektery otazky jsou dost odflaknuty... :))
18. 10. 2005 00:13 napsal/a marty
otazky
jsou nektery dost odflaknuty... :-/
17. 10. 2005 14:21 napsal/a Venca
Metal Forever
Chválím tě Ioanne... Zabíjet nemusím :-)))