Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

DEMIURG - Attack from the other side CD 2005, Metal Burning Music

Karvinská kapela původně vznikla v roce 1998, ale po krátké době došlo kvůli vytížení hudebníků k zastavení činnosti. Z klinické smrti se Demiurg probral znovu loni, z původní sestavy zůstali kytarista a zpěvák L. Krömer (ex-Putrefaction) a bicmen D. Grzybek (ex-Inferno), k nim se přidali basák  M. Vaněk (ex-Inferno, Pivosaurus) a kytarista J. Holásek (ex-Nightmare). Nedlouho po obnovení činnosti vzniklo třískladbové demo, na které letos navazuje počin dlouhohrající. Já mám k dispozici pálený promáč bez bookletu, který sloužil k lovu vydavatelů a dání o sobě vědět. A účel splnil. Origoše se právě lisují a obaly tisknou (titulní cover dorazil na žádost mailem, ale že by se mi líbil, to se říci nedá). Vydavatel je též znám - Metal Burning Music, což je firma jednoho velmi známého týpka z Karviné, který v minulosti vydával Hypnotic Scenery, R.E.T. aj." - tak praví již zmíněný mail. Jestli jsem to dobře pochopil, tak je to nový label šéfa bývalého Sheer Rcs. Náklad je limitován na 333 ks.

A co nám vlastně Demiurg na debutním albu nabídne? No, nejblíže to má asi k death metalu, ale chvílemi není daleko od pravdy zařazení do heavy/speed/power metalu (začátek The Murderer, instrumentálka The Way). Zpěv není ani čistý, ani murmur, spíše takový nakřáplý, který se blíží k blackovým či thrashovým vodám. Po prvním poslechu je mi jasný, odkud vane inspirační vítr kapely. Ať si říkají pánové co chtějí, vliv legendárních Death je nepopíratelný! A je to hlavně kytarová práce, která Death připomíná. Vysoké tóny, dlouhá sóla a vyhrávky - ty jako by ze staré tvorby Američanů (tak kolem Leprosy) vypadly. Pod tím dusot bicích, velmi dobře čitelná a zajímavě zahraná baskytara. Škoda některých trochu sterilnějších pasáží, které nenabízí nic extrovního. Na mysli mám třeba jednoduchou mezihru ve dvojce Death, ale takových míst je víc. Je to škoda, protože když se povznesu nad podobnost s legendou, poslouchá se to velice dobře, vždycky do chvíle, kdy přijde zbytečná nudná pasáž. Proč před podařeným úsekem v Beast musí být kus opakujících se jednoduchých rifů? Proč je úvod čtyřky dlouho nezáživný, když potom následuje velmi povedené pokračování? Nejlepší kus - sedmička Psychological labyrinth, výtečná podmanivá melodie, zrychlení podpořené ukřičeným vokálem, několik změn temp - ozvěna přelomu 80. a 90. let je tu.

O tom, že nahrávku natočili velmi zruční muzikanti není pochyb, všichni už mají něco za sebou a je to znát. O zvuku se můžu také zmínit pochvalně, v Šenově u Salamandristy Marka Lakončího ve studiu Artvox vznikl solidní produkt. Možná je zvuk na death metal příliš čistý, ale přesně takhle to mám rád.

Kdo sjíždí dodnes klasický death metal staré školy, nebude z téhle placičky zklamaný. Ani já nejsem, i když jsem přesvědčenej, že to mohlo být lepší. Potenciál tu je velikej, jen to dotáhnout.

Čas: 42:39

Seznam skladeb:

  1. The Murderer
  2. Death
  3. Beast
  4. Remorse
  5. Pain
  6. The Way
  7. Psychological labyrinth
  8. Attack from the other side

Web: www.demiurg.wz.cz


Zveřejněno: 11. 10. 2005
Přečteno:
3311 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář