Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
TELEPATIE VI

CD 2022, vlastní náklad / death/black metal / Česko

CD jsem doma letmo protočil, aniž bych studoval obal, a jako v minulosti nagraboval do VAWu, přelil do mobilu a vzal si s sebou na dovolenou k poslechu a na test funglnágl nových sluchátek. Po několikátém poslechu a zjišťováni prvotních informacích o kapele jsem k mému překvapení zjistil, že TRIGONUM MORTIS jsou českou kapelou, z Vysokého Mýta.

Název TRIGONUM MORTIS navrhla sestra kytaristy Ondry Flídra a v latině označuje hustě nervově i cévně vybavenou část obličeje háklivou na všelijaké jebáky, známou také jako trojúhelník smrti. Kapela byla založena v srpnu roku 2019, v den rozpadu předchozího projektu. Po ujasnění priorit a nalezení motivace se pustili v původní sestavě právě zaniklého projektu Míra Kopecký (zpěv, MILLIGAN, ex-SCREEMING, GLOOMY SUNDAY), Ondra Flídr (kytara, ex-SCREEMING), Martin Jiroušek (basa, ČERTŮF PUNK, ex-SCREEMING) a Ondra Unzeitig (bicí, BACK TO BACK, PLANET OF A, krátce ex-SCREEMING) znovu do rachoty. Po půl roce se přidala tehdy 15letá sběratelka kostí, uctívačka přesnídávek a ta co čumí na horory Žaneta Dušková (krom kytary v TM ještě drhne basu v DEADKILLERS).

Jako přehršel dalších hudebních počinů i tento byl z pekla vyvržen v podivném období označeném jako C-19, čemuž odpovídá i nepříliš optimistický název alba, které bylo nahráno během týdne ve studiu Shaark v Bzenci. Přestože kapela disponuje dvěma kytarami, kvůli technickému stavu jedné z nich bylo album nahráno pouze na jednu. O logo a grafické zpracování CD se postarala Lenka Boštíková. U položky cover mi zcela zásadně chybí texty, fotka uvnitř postrádá detaily a působí zřejmě i kvůli přehnané kompresi hodně amatérsky. Na druhou stranu se mi štýmuje dobře zvolený font v názvu kapely. CD vyšlo v celkovém nákladu 320 ks. 

Album rozjíždí v groovy melodickém death metalu s blackmetalovým ječákem skladba „Three-Headed“ a nabízí předem očekávanou známou hudební frázovitost. Vokál, ať už jde o deathmetalovou zombie nebo skřehotavou sebevraždu, vychází pouze z jediného chřtánu – chřtánu zpěváka Miroslava Kopeckého. Pokud se nejedná o výjimku, můžeme se těšit na hrdelní střídavou péči. Úvodní vzletné bicí spolu s riffy „Dark Beltane“ pomrkávají na fanoušky starší éry, předvídatelně se opírají o kytary a ani střednětempým čvachtáním nevyprazdňují potenci blastické dynamiky. Další skladbou „Zmok“ se vrací virtuální skřítek, který přináší temnější a zlověstnější atmosféru s (ne)čekanými přelévanými změnami tempa. Z „Daemonolatry“ kape melodeathová emoce temperovaná kontrasty rychlých a pomalých částí. Chrčení v „No One is Welcome“ je adekvátně střídáno ječivými skřeky z pod plachetky osoby, nic šíleného, žádné blast beaty nebo jiná divočina. Píseň má energii a kapela zní pevně a hlavně nadšeně. Protočení revolverového bubínku a cinkání xylofonního strojku v „Nightmare Catcher“ uvádí asi nejslabší skladbu, alespoň co se skřehotavé pasáže týče. Kytarové sólo v druhé polovině skladby tahá za uši a vypadává z rytmu. Vrátit výhodu na svoji stranu kurtu po předcházejícím nepřesvědčivém gemu se daří pohádkově pojmenované „Once Upon a Time“ (ta vyšla s „No One is Welcome“ na singlu již ve 2020) pouze s deathovým murmurem a „Mortistic Doctrine“ podbarvenou melodickým zpěvem a bzučivou kytarou. Teritorium oldschoolového thrashe hravě naťukne „Curse Inherited“, která ve sporadicky pomalejších pasážích nabízí prostor davu sešikovat se k „wall of death“ a podobným radovánkám nahypovanýho publika. Melodickým refrénem v „Dead Man's Child“ se album poroučí. V kytarových sólech (ne v kytarových vyhrávkách) se nějak nemůžu ztotožnit s kapelou. Zpěvák Míra Kopecký dokládá, jaké mohutné a variabilní hrdlo vlastní. Až bych měl podezření na ďábelský spolčení s Topim z PIGSTY.   

Nejlepší slovo, kterým lze „Fall into the Dark Age“ popsat, je dobré, je to vyrovnaný death/black metal pro vyrovnané lidi, jeho nakažlivost a přístupnost by si mohla získat nové fanoušky. Z pohledu produkce, zejména kytary ohýbají reproduktory směrem ven. Dobrý příklad, proč nešetřit na studiu a svěřit se do rukou kvalitního producenta. Kapitolou samou pro sebe je zpěv, zvládat deathový growl, který mně osobně je bližší, a spratkovitý blackový ječák, kolikrát s minimální časovou prodlevou, je vskutku frajeřina s velkým F. Přestože album nelze označit za geniální, ukazuje, že TM mají fanouškům co nabídnout. Pokud se však budou dále vyvíjet, může jejich hudba oslovit širší okruh posluchačské veřejnosti. Díky dynamice, riffům a refrénům jisto jistě stojí za více než jedno nebo dvě otočení.

Seznam skladeb:

  1. Three-Headed
  2. Dark Beltane
  3. Zmok
  4. Daemonolatry
  5. No One Is Welcome
  6. Nightmare Catcher
  7. Once upon a Time
  8. Mortistic Doctrine
  9. Curse Inherited
  10. Dead Man's Child

Čas: 42:10

Sestava:

  • Martin Jiroušek – basa
  • Ondřej Unzeitig – bicí
  • Ondřej Flídr – kytara
  • Miroslav Kopecký – zpěv
  • Žaneta Dušková – kytara

Facebook
Bandzone
YouTube
Spotify

 


Zveřejněno: 06. 09. 2022
Přečteno:
1069 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Jindra | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

10. 09. 2022 09:42 napsal/a Deathead
Překvapení
Nahrávka je pro mě velké pozitivní překvapení. Kapele to šlape a myslím že brzy se zařadí mezi českou špičku.