Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
INSANIA

LP 2022, PHR Records / crust, punk / Slovensko

Další parádní nosič v režii PHR a nejspíš i kapely, protože takhle dnes vypravit vinyl, to chce nejen velkou dávku kreativity a finanční zdroje, ale taky hodně vášně a tah na branku. Po ROZPORU je tu další skvost, na kterém se vůbec nešetřilo, který musí každému fanouškovi gramodesek rozbušit srdce. Přebal s reliéfní ražbou loga, dvanáctistránkový booklet velikosti 30 x 30 cm na velmi kvalitním papíru, vnitřní potištěná kapsa, to je inventurní přehled. Jedním dechem nutno doplnit, že je všechno graficky parádně vyvedené, že nechybí žádné podstatné informace ani texty, že ke každému textu je nakreslený extra obrázek jehož význam vynikne při pohledu z větší dálky, což je dané způsobem práce kreslíře a grafika Daniela Goliaše. 

DISTAX fungují od roku 2011, z otců zakladatelů vydržel v sestavě do dnešních dnů pouze kytarista a zpěvák Andrej, kolem něj se muzikanti střídali, aktuálně je na mateřské kytaristka Miyia, za kterou zaskakuje Homár (POTHRATOR, DIKTÄT; v DIKTÄT působí i další tři členové DISTAX – Andrej, Samo a Dalibor). DISTAX zatím přispěli na „šesticestný“ split (2015) a společné album s CONCUSSA, „Božská komédia“ je tedy jejich velkým debutem. 

Hudba, které DISTAX holdují, není úplně snadno zařaditelná, respektive není jednosměrná, slovenští muzikanti kráčejí po různých pěšinách, které se sbíhají ve všeobjímající kategorii punk. Ale není to punk např. typu ROZPOR, v „Božské komédii“ se potkávají crust, hardcore či emo s tím punkem, podobně pestrá je i vokální složka, Dalibor a Andrej nepoužívají jen ostré polohy, ale i civilní zpěv.

Rozjezd v podobě songu „Stádu“ je svižný, zdánlivě punkový, což je dáno rytmem a hrou bicmena, ale kytarová práce je spíše emocrustová, stejně tak zpěv není typicky punkový, nicméně ani typicky crustový, spíše jde o naléhavý polohrubý poločistý hlas. Čert aby se v tom vyznal. (úsměv) Podstatné je, že to kapele nedrhne, že to emo je ostřejšího ražení, že se nesklouzává k patosu a kňourání, a když chtějí chalani song odlehčit, udělají to nenásilně melodickou vsuvkou, v níž velmi pěkně rezonuje baskytara. Metalizované kytary se proplétají i v druhém štychu „Kráľ“, který je divočejší než předchozí a navíc se v něm střídají dva zpěvy, hrubý je doplněný vyšším řevem, muzika tepe polovinu hrací doby v hardcore tempu, ale ani tady nechybí pomalejší bezeslovná pasáž, která se překlápí v emotivní vybrnkávání a skororecitaci. Minutový nářez s dlouhým názvem půlí stranu A a je to hit jako bič. Po třech výborných skladbách přichází lehký útlum, trochu rozháraná „Transcendencia“ pracuje s podobnými náladami i postupy jako následující „Rozkazy“, ale v těch mi zapojení slovenské melodiky a civilního zpěvu přijde nápaditější, stejně tak mě v poslední áčkové písni víc baví kontrast mezi poklidnými částmi a nářezy.

Titulní song je taky pěkná rubanice, ale v rámci směsi žánrů opět pestrá a opět je tu ke slyšení něco nového, podivně našeptaný hlas, který působí jako z nějakého hororu, navíc je u něj zajímavě využitý stereo efekt. Je slyšet, že kapela si s komponováním pohrála, navíc vsadila na zahuštěný a agresivní zvuk, o který se postaral Maťa Barla ve studiu MF v Popradu. Po nenápadných „Nehodnotách“ přichází chvilka na oddych v podobě coveru HIPPIE KILLER, slovenské crustové kapely; na začátku je zařazen záznam hlasu zpěváka HIPPIE KILLER Matúše, poté následuje řádně přiostřená verze zřejmě největšího hitu vranovské kapely. Po chytlavé pecce přichází překvapení, instrumentální mezihra v režii čistých kytarových tónů, finiš obstarává další divočina, zpočátku takřka thrashová úderka „Znovuzrodený“, která se postupně proměňuje přes zemitou zahuštěnou masu do odlehčené indie muziky s civilním vokálem, aby následně opět nabrala grády.

V textech je zpracováno hojně používané téma, ostatně název desky jej prozrazuje. Danteho opus magnum nedávno posloužil jako inspirační zdroj MORTIFILII, stejně jako sušičtí si DISTAX vybrali část Peklo, ostatně sami to napsali lépe, než by to svedl já: „Album je inšpirovaný nadčasovou témou Danteho Božskej komédie, konkrétne časťou Pekla, kde sa nachádzame v pomyselnom dne ľudskej duše. Zobrazuje sa nám tu ľudská sebeckosť, malichernosť, klamstvá, nenávisť voči ostatným a nadradzovanie sa nad nich. V neposlednom rade je tu obraz ľudského zla v najvyššej možnej miere a to vykorisťovania končiaceho smrťou.“ Já dodám, že texty jsou psané jako poezie, že jim místy nerozumím, a když rozumím, tak jsou to právě ta místa, o kterých kapela hovoří.

Slovenští punx/crusties nahráli promyšlené a vyspělé album, které osciluje mezi crustem, punkem, hardcorem a tyhle řízné žánry sem tam zpestřuje metal nebo emo, přičemž ono emo myslím spíše pocitově, rozhodně nejde o nějaké srdceryvné slaďárny. Po ROZPOR další překvapení od našich východních sousedů, navíc v parádním balení. 

Seznam skladeb:

  • Strana A:
  1. Stádu
  2. Kráľ
  3. Popísaná, životom zvrhlá a nenásytnosť
  4. Transcendencia
  5. Rozkazy
  • Strana B:
  1. Božská komédia
  2. Nehodnoty
  3. Diktátor
  4. Zmierenie
  5. Znovuzrodený

Čas: cca 30 min.

Sestava:

  • Andrej – guitar, vocals
  • Samo – bass
  • Dalibor – vocals
  • Homár – guitar 
  • Jožko – drums
  • Miyia – guitar

Facebook
Bandcamp
Bandzone

PHR

 


Zveřejněno: 20. 06. 2022
Přečteno:
934 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

20. 06. 2022 09:36 napsal/a Raudis
Paráda!
Skvělá deska, pro mě objev roku, těším se na společný gig!