Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
HUSMAN FEST

digital 2021, vlastní náklad / thrash metal / Česko

… tváře umouněné od popela, ale kominík to není...

Ne, není to kominík, jsem to totiž já! Právě hodnocené minialbum za chvíli oslaví rok a je mým velkým restem, že se článek o jeho existenci dostává na stránky Fobie až v tuto chvíli. Proto slova z legendární pohádky a kýbl popela na palici, jako důkaz nekompromisní sebereflexe.

Recenzi, kterou jsem páchal na poslední řadovku „Digitotality“, končil jsem hodnocením veskrze v pozitivním duchu. V tom samém článku mluvím o odkazech velkých M. EP „Friend Of Lunacy“ má našlápnuto tak, že by svou intenzitou mohli Big Four zkompletovat o SLAYER a ANTHRAX.

EP obsahuje šestici písní a dvě mezi-intra. Ze zmíněné šestky je čtveřice skladeb nových, jedna coverem a poslední alternativní verzí kousku titulního. 

Na úvod bezmála šestiminutový náhul „Inner Strength“ si v ničem nezadá s neméně vydařeným otvírákem „Desires Of The Flesh“ z „Digitotality“. První dojem, že to kapela ještě více brousí a zdá se přímočařejší a kompozičně jednodušší, muchlám, cupuju na kousky a házím do koše. Ve finále bych to připsal na vrub lehce špinavější produkci, i když je pravda, že na nějaký oraz není čas a zvukový kabátek skladbám sekne. Skoří plive slova plná mentální nepohody a jako útočící kobra se bez lítosti zakusuje a pouští jed do ran. Ve „Stuck Between Realities“ jsem na chvíli nabyl podezření, zda se chlapi dobře maskováni a s páčidly v rukou nevydali na lup do vlastní pokladnice, ale při bližším ohledání bylo zjištěno, že v určitém momentu podoba s „Corporate Dance“ je, nicméně jde spíše o rytmus než cílenou melodii. Pokud ještě stále kroutíte hlavou, kde pročerta má pisálek ten SLAYER, pak vězte, že nekompromisně intenzivní tlak titulní „Friend Of Lunacy“ mi jméno amerických legend přinesl na mysl celkem bez zaváhání. V podstatě to samé mohu tvrdit o spojení ANTHRAX a písně „The Reckoning“. Tady ovšem holohlavému kytaristovi kozlí tanečky dlouho nevydrží, neb je odvát povětřím VOIVODÍ schizofrenie, přechodem naprosto přirozeným. V závěru není o definitivním a nevratném přechodu na břehy šílenství nejmenších pochyb. 

Dvojice mezi-inter, jmenovitě „Take It Easy“ a „Mentally Divergent“, mne přivedla k myšlenkám na koncepční minialbum, což Skoří následně potvrdil pouze částečně. Obojí bylo vyjmuto z filmu 12 opic, který posloužil jako inspirační zdroj i pro obálku alba. Příběhy jednotlivých písní na sebe nijak nenavazují a žijí si vlastními životy, ovšem pod společným jmenovatelem, šílenstvím.

Cover legendárních MALIGNANT TUMOUR „Missing Rebelion“ jsme dostali k ochutnání už loni na křtu „Digitotality“ a co se mne týká, zvedám oba palce směrem vzhůru. Nejspíš by mne kombinace Skoří/Bilos nenapadla, ale šlape to a funguje skvěle. 

Nemám moc co dodávat. EXORCIZPHOBIA je nejpozději od „Digitotality“ hotová kapela, která se bude muset hodně snažit, aby nahrála nějakou kravinu. Znovu prima album.

Seznam skladeb:

  1. Inner Strength
  2. Take It Easy
  3. Stuck Between Realities
  4. Friend Of Lunacy
  5. Mentally Divergent
  6. The Reckoning
  7. Missing Rebellion (MALIGNANT TUMOUR cover)
  8. Friend Of Lunacy (alternative version)

Čas: 27:20

Sestava:

  • Tomáš Skořepa – kytary, zpěv
  • Ondra Šíma – kytary
  • Aleš Kostka – basa
  • Tomáš Kejkrt – bicí

Bandcamp
Facebook


Zveřejněno: 23. 05. 2022
Přečteno:
999 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Horaguru | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář