INSANIA

CD 2021, vlastní náklad / black (& doom) metal / Česko

Ještě nejsme mrtví! Těmito slovy zakončují plzeňští potemníci SÓL posty na Facebooku, aby poukázali na to, že ač se o nich příliš nemluví, stále patří mezi aktivní kapely. Důkazem budiž letošní debut, který dala kapela dohromady po osmi letech existence... Projekt vznikl v roce 2013, kdy jeho základní kámen položili zpěvák Zdeněk (v současné době ještě SOMNIATE) a kytarista Roman, postupně se přidali další členové (Jan – ET MORIEMUR, PRAYERS IN VAIN, Martin – DEMASHED), a kapela občas vystoupila živě, převážně v domovské Plzni, ale zahrála si i před SKYFORGER. Nikam se ale nehnala, tři čtyři vystoupení ročně, žádná nahrávka… tu SÓL začali chystat až po nástupu bubeníka Pavla (BELTAINE) a do finále dotáhli letos v červnu. 

Album „Shattered Affections“ uvozuje celkem dlouhé intro, které se vyvíjí od ANATHEMY po bzučivý black metal a symbolicky předznamenává dění na celém albu. Ale zatímco „Anemoia“ je prostá zpěvu (nebo spíše řevu) a hlas se objevuje kdesi „za“ v podobě recitace, od první regulérní skladby „Mist Covered Mirrors“ je v ráži Zdeňkův „angína“ vokál, který už pro mě není takovým překvapením, jako tomu bylo v případě debutu SOMNIATE. Zdeněk má svůj (ne)typický styl, ani blackmetalový skřehot, ani doomové hořekování, ale cosi jako zastřený řev, pro potřeby SÓL s depresivním nebo zoufalým výrazem. Přitom muzika kromě depresivního black metalu pluje i na vlně doommetalové, případně meloblackové, ostatně střídání nálad je hlavním rysem nahrávky, které se díky tomu daří držet posluchačovu pozornost. Chvíli je to zabijácká jízda, chvíli hrají prim atmosférické plochy, nezapomíná se ani na zvolnění a kytarové vybrnkávání. 

V každé skladbě se objevuje hypnotizující pasáž, která utkví v paměti, protože je chytlavá až běda. Ono se to možná při prvních posleších nezdá, ale album je v podstatě hitové a svěží, samozřejmě na poměry několikrát zmíněných žánrů. Kytarové kouzlení v „Mist Covered Mirrors“ má několik fází, ta závěrečná je nejsilnější, ale pozornost zasluhuje i rytmika, celtic/doomový bicmen to umí rozbalit a baskytara se taky nedrží zpátky. 

Doom metal/rock melodičtějšího ražení se po svižném začátku ke slovu hojně dostává v „Gone with the Morning Breeze“, ve které se zpěvák pouští do dalších hlasových poloh; některé připomínají zoufání vyšinutého jedince, místy Zdeněk pouze mluví, poté kvílí… a vše do sebe pěkně zapadá. Do ještě větší doomařiny se SÓL pouští v úvodu „Sole Wanderer“, kde mi Zdeňkův zpěv poprvé nesedí – asi to má být opravdu zpěv, ale moc se to nedaří, vyznívá to násilně a nejistě, ale naštěstí jde o krátký úsek, po kterém se skladba rozjede a zpěvák taky, řev mu jde o poznání lépe. 

Album „Shattered Affections“ sice neboří žánrové mantinely, ani to, že se v muzice prolíná black metal s doomem není novum, ale všechny skladby jsou dobře poskládané, nechybí jim silné motivy a zapamatovatelné pasáže. Nejsilnější devizou nahrávky jsou epické kytarové plochy, možná lehce šmrncnuté post-metalem a inspirované WOLVES IN THE THRONE ROOM, případně francouzskou temnou školou, ale za mě je důležitější výsledný dojem než hledání podobnosti s jinými – a výsledný dojem mám dobrý, album poslouchám s chutí a líbí se mi, jak kapela dokázala poskládat z různých žánrových střepů silný materiál.

V podstatě se mi líbí i zvuk, který je asi záměrně obyčejný, skromný, žádná moderna. Kluci nahrávali za pomoci Aleše Vilingra (ET MORIEMUR, SOMNIATE, SELF-HATRED) ve studiu Vaška Kudliče (BELTAINE).

Co se mi naopak nelíbí vůbec, je obal. Grafické zločiny ani přečiny sice strohý booklet neobsahuje, ale neobsahuje ani záchvěv kreativity. Chápu skromnost, jakou se kapela prezentuje, i stylové zákonitosti, ale i při dodržení uvedených „dogmat“ lze výtvarnou stránku pojmout zajímavěji, než je umístění loga na nevýrazný obrázek a všeobjímající šeď v celém bookletu, ve kterém chybí i taková podstatná informace, jako je rok vydání alba. Nechybí pravda texty, sestava a strohé info o nahrávání, nechybí fotka zamaskované kapely, ale to je tak vše.
    
Seznam skladeb:

  1. Anemoia
  2. Mist Covered Mirrors
  3. Shattered
  4. Gone with the Morning Breeze
  5. Sole Wanderer
  6. Broken Coffin
  7. Affections

Čas: 33:47

Sestava:

  • Zdeněk – vocals
  • Roman – guitars
  • Jan – guitar
  • Martin – bass
  • Pavel – drums 

Bandzone
YouTube
Bandcamp
Facebook

 


Zveřejněno: 04. 08. 2021
Přečteno:
1234 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

18. 08. 2021 10:07 napsal/a Sól
Vážený pane náměstku. V plánu je pouze mini tour po Hromici. V úvahu připadá i Třemošná. Zruč-Senec nikoli neboť nám tam bylo posledně odcizeno veslo!
16. 08. 2021 14:56 napsal/a Náměstek
Sol
Zdravím kapelu Sol a chtěl bych se optat, jestli někdy neplánují koncert u nás ve Zruči-Senci? díky