Nejbližší koncerty
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
INSANIA

CD 2021, vlastní náklad / street oi! & rock´n´roll / Česko

Není LUPARA jako LUPARA. V Praze působila v letech 2009-2017 skupina LUPARA: THE WIDOWMAKER, v Pardubicích vznikla LUPARA v roce 2015. V obou případech posloužila jako inspirace k pojmenování zbraň původně sicilských mafiánů, brokovnice se zkrácenou hlavní, která nadělala z mnoha žen vdovy a z mnoha mafiánů řešeta.

Jako další inspirace pro pardubickou LUPARU posloužily různé kytarové žánry, které má kapela vetknuty do loga a jsou uvedeny výše. Já ono míchání vnímám tak, že rytmika a zpěv vycházejí z oi! A punku a kytara z hardcore a metal´n´rollu ne nepodobnému MOTÖRHEAD, ostatně cover verze „Too Good To Be True“ je zařazena jako bonus. 

Čtyři autorské skladby na EP „Dluhy se platí...“ se věnují společenským nešvarům („Bedny“), posedávání v hospodách („SHARK“, předpokládám nějaká oblíbená nálevna, kterou zavřeli a muzikanti nad tím smutní) a logicky mafiánským praktikám. Texty jsou žel ryze popisné, napsané bez fortelu, hlavně aby se to rýmovalo a dalo dobře hulákat. 

První skladba po začátku se zvuky forbesu odsýpá ve strojovém rytmu, je svižná a připomene ALKEHOL – jak onou přesností rytmiky, tak hlasem zpěváka, který je podobný výrazu Oty Hereše. To, že zpívá bubeník je zajímavé spíše kvůli koncertům, kde se bude muset Venda pěkně otáčet, ve studiu je to fuk. Do zdánlivě jednoduché metal/punkové muziky implantuje kytarista různé zlepšováky, v případě první skladby jde o ostře řezanou crustovou kytaru, ale taky o melodické sólo. Je znát, že kytarista to mydlí i v hardcore/crust kapele CONQUESTIO. Songu vládne jednoduchý refrén, který snadno vleze do hlavy, což platí i o ležérně zpívaném refrénu následující hospodské hopsačky, kterou opět zpestřuje povedené sólo. Kytarové melodie načínají i „Omertu“, která ctí potřetí podobný mustr „svižné tempo, přesná rytmika, obhroublý vokál, pestrá kytara“. Až poslední „Lupara“ je pomalejší, epická, spíše rocková písnička, opět plná kytarového kouzlení. „Too Good To Be True“ je logický výběr pro cover, originál nemá k tvorbě LUPARY nikterak daleko a předělávka ctí ducha jedné z nejoblíbenějších skladeb Lemmyho a spol. 

Osmistránkový obal obsahuje texty, fotky kapely i žánrové fotky ke všem skladbám, takže u „Beden“ logicky forbesy, u „SHARKU“ fotky z hospody atd., grafika je ryze účelová a jednoduchá, ale nechybí nic, co by v obalu být mělo. 

LUPARA nehraje nic objevného, nicméně to, co produkuje má solidní úroveň podpořenou kvalitními instrumentálními výkony. 

Seznam skladeb:

  1. Bedny
  2. SHARK
  3. Omerta
  4. Lupara
  5. Too Good To Be True (MOTÖRHEAD tribute) 

Čas: 15:14

Sestava:

  • Libor – kytary, zpěv
  • Venda – bicí, hlavní zpěv
  • Jenda – basa, zpěv

ROZHOVOR

Bandcamp
Facebook
Bandzone


Zveřejněno: 10. 07. 2021
Přečteno:
1472 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář