Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
HUSMAN FEST

CD-R 2021, vlastní náklad / heavy metal, rock / Česko

Martin Schwarz to má v hlavě pěkně srovnané, jak dokládají odpovědi na 10 otázek. Baví ho melodická muzika, tak si ji začal skládat, a když jí měl plný počítač, rozhodl se ji zvěčnit. Vzhledem k tomu, že je původně klasický kytarista, svěřil nahrávání nástrojů Tomáši Raclavskému (MODERN DAY BABYLON) a sám se pustil do zpěvu. Výsledkem je projekt PORCELAIN SHARDS a debut, jenž by mohl zaujmout fanoušky heavy metalu, kterým není na obtíž koketování s rockem, elektronikou a netrvají na striktním dodržování zásad žánru.

Martin umí překvapit zařazením různorodých pasáží, ostatně hned úvod směřuje spíše do rockových vod, a když se zrychlí, dojde na neopunkové motivy, žel i s protivným skandovaným „hej, hej, hej, ooóóó“, což považuju (vždycky) za minus a odmítám to respektovat. V případě „False Colours“ jde o kaňku na jinak celkem pestré a nápadité skladbě, v níž hrají prim, hlavně v druhé polovině, zajímavé kytary a samozřejmě vokál, který je melodický, ale pestrý. Nejvíce mi sedí civilní lehce zamlžená poloha v úvodu a pomalejších pasážích, o neopunkovém halekání si nic dobrého nemyslím (ani zpěvákův výraz mi nepřijde příjemný), heavy zpěv je pak na můj vkus příliš hodný, i když se Martin neustále snaží s hlasem pracovat. 

Titulní „Perfect Storm“ je heavymetalová klasika, ve které se toho ale příliš neděje. Kdyby nebylo v bookletu uvedeno, co je refrén, nepoznal bych to. Skladba plyne a plyne, sem tam nějaký kratinký přechod, ale až s nástupem sóla se dá mluvit o něčem zajímavém, jinak mi to přijde fádní, včetně zpěvu. Mnohem lépe vyznívá rocková „Porcelain Faith“, zpěv se povedl nepoměrně lépe a kompozice rovněž, občasné přitvrzení působí přirozeně, pozornost poutá pestrá kytarová hra. „Claws And Talons“ má heavy základ, překvapí v ní drsnější polohy zpěvu, které se střídají s melodickými, na jednu stranu další krok k barevnosti, na druhou jsou přechody poněkud násilné, což platí i o hudební stránce, sem tam to přeskočí krkolomně a z mého pohledu nelogicky. 

Elektronický předěl obstaral Martinův bratr Adam, jde o krátkou, ale zajímavě pojatou věcičku, která je žel v bookletu uvedena coby intro před „Claws And Talons“, ve skutečnosti ale předchází „Tony & The Starship“. „Tony & The Starship“ chybí nosný nápad, odvíjí se podobně jako „Perfect Storm“, zachraňuje ji (na chvíli) kytarové kouzlení v druhé polovině, neprospívá další rázné otočení kormidlem od metalu k rocku, o refrénu si taky nemyslím nic dobrého. Dobré záblesky se objevují i ve zbývajících třech položkách, stejně tak ty obyčejné, průměrné, což je ve finále moje hodnocení celého alba „Perfect Storm“, které uzavírá song, který asi hodně inspirovali raní HELLOWEEN.

Zvuk se pořizoval na několika místech, o finální podobu se postaralo studio Shaark – všude se podařilo odvést dobrou práci, mix je vyvážený, všechny nástroje jsou pěkně slyšet.

CD-R vyšlo v nákladu 100 ks jako jednoduchý digipack s vloženým osmistránkovým bookletem. Grafika je jednoduchá, vkusná, s využitím fotek Dominika Szalaie se o design postarala Michaela Fišerová (grafička RockOpery Praha).

Seznam skladeb:

  1. False Colours
  2. Perfect Storm
  3. Porcelain Faith
  4. Claws And Talons
  5. Deirdre's Dance
  6. Tony & The Starship
  7. Fields Of Eternity
  8. Sunlit Charms
  9. Hour Of The Wolf

Čas: 33:56

Sestava:

  • Martin Schwarz – vocals
  • Tomáš Raclavský – instruments of metal songs
  • Steffen Prentiss Yazvac – instruments os „Sunlit Charms“
  • Adam Schwarz – „Deirdre's Dance“ 

ROZHOVOR

Facebook
Bandcamp

 


Zveřejněno: 22. 05. 2021
Přečteno:
838 x
Hodnocení autora:
5 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář