Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
TELEPATIE VI

CD/LP 2021, Profound Lore Records / black/death metal / USA

Na trio z Colorada SUFFERING HOUR tu nebudu pět chválu poprvé. Žádný z předešlých počinů jsem sice nerecenzoval, ale před zhruba rokem a půl pořádně zahřměli v mladoboleslavské Farářově sluji, kde u mě tehdy překonali i hlavní bandu večera MALTHUSIAN. Tehdy ještě propagovali čerstvé jednoskladbové EP „Dwell“, letos v únoru se ale SUFFERING HOUR vytasili s druhou dlouhohrající desku „The Cyclic Reckoning“. Vzhledem k předešlým počinům i ke koncertnímu zážitku jsem očekával hodně, a to jsem také od nového materiálu dostal.

Pokud něco na první poslech na SUFFERING HOUR zaujme, je to jednoznačně svojsky zefektovaná, chtělo by se říci ukňouraná kytara, jež se táhne po celou stopáž desky. Za využití něčeho na způsob flangeru a chorusu Josh Raiken alias YhA tvoří možná dojem určité falešnosti, která vás buď od začátku pohltí, nebo znechutí. Osobně patřím do první skupiny. Mám rád, když si kapelu pustím a dle nějakého charakteristického znaku ji ihned poznám. Přesně k takovým SUFFERING HOUR díky kvílivému soundu kytar řadím. Hlavně to však nepůsobí nějak rušivě, naopak to k zajímavým, občas krkolomným, velice často ale chytlavým riffům pasuje. Mimochodem, asi to bude divné přirovnání, ale když jsem si ještě před únorovým vydáním celé desky pustil singl, první, co mě vzhledem ke kytarovému soundu napadlo za přirovnání, bylo „Ozzmosis“ od Ozzyho. 

S podobným zvukem koketuje skupina už od debutu „In Passing Ascension“, zatímco úplně prvotní EP „Foreseeing Exemptions to a Dismal Beyond“ se ještě vyznačovalo výraznější živočišností a svůj xicht postrádalo. Od zmíněné první dlouhohrající desky ale SUFFERING HOUR svůj sound postupně brousí k dokonalosti. Oproti zmíněnému albu ale na „The Cyclic Reckoning“ trochu zjemnili, zvolnili. Nějakých výrazných drtikolů zde není takové množství, řadil bych mezi ně maximálně jedničku „Strongholds of Awakening“ a čtyřku „Obscuration“. Jinak máme tu čest spíše ve středním tempu se valící změtí vybrnkávek a podmanivých melodií. Trochu by se novinka dala připodobnit k poslednímu počinu INQUISITION, kteří také oproti dřívějším rokům znatelně zvolnili a zvolili zamyšlenější výrazivo. U INQUISITION byla ale změna s poslední deskou „Black Mass for a Mass Grave“ přeci jen mnohem výraznější.

Co je ale důležité – každá ze skladeb obsahuje momenty, které se zažerou do palice a ne a ne je vyhnat. Některé songy (například dva výše zmíněné) tak působí jako celek, u jiných se zase nachází konkrétní pasáže, které je vyženou do patřičných výšin. Platí to například pro trojku „The Abrasive Black Dust Part II“ a její rozjezd v čase 2:26, u více než šestnáctiminutové „The Foundations of Servitude“ bych takových momentů mohl vyjmenovat plno, zmíním například vybrnkávku od 2:30 nebo šlapavé pasáže zhruba v 7:10 a 8:20. Ani při takovém časovém soustu v rámci jedné skladby není pro SUFFERING HOUR problém udržet posluchačovu pozornost mnohými změnami, ostatně schopnost komponovat dlouhé opusy předvedli už na EP „Dwell“. Navíc to, jak se v závěru vrátí ke svému úvodnímu motivu je skutečně působivé a krásně to koresponduje s názvem desky. V trojce „The Abrasive Black Dust Part II“ se tedy zároveň nachází asi jediná pasáž, která mi moc nevoní, a to zhruba v šesté minutě. Rychle se ale přeline do nekompromisního chaosu, takže ve výsledku ok. 

Mluvil jsem zejména o kytarách, sluší se ale poznamenat, že i rytmická sekce to valí velmi obstojně. Basa dostala v mixu dostatečný prostor, a ač se nějakých ze standardu vybočujících partů příliš nedočkáme, není jen do počtu. Jason Oberuc alias IsN to za bicími sype naprosto v pořádku, zejména když pořádně řízne do přechodů, tak se pode mnou řádně roluje koberec. Vzhledem k povaze materiálu je ale důležité, aby za bubny neseděl jen sypač, ale i někdo s určitou dávkou kreativity, a tak tomu u SUFFERING HOUR jest. Vokály se po většinu času vyznačují hodně zasyfleným growlem, občas se do popředí dostane i konkrétnější ryk. 

Po mém soudu je „The Cyclic Reckoning“ dosud nejlepším albem letošního roku. Některá jména, například FORHIST nebo AD NAUSEAM, od kterých jsem očekával tu nejvyšší kvalitu, mě trochu zklamala, SUFFERING HOUR nikoli. Velmi zdařilá záležitost a je jen na vás, zda vás zvuk kytar odradí, nebo se stane něčím, čeho se dlouhé dny nebudete moci zbavit. Obal Artěma Grigorjeva, který třičtvrtěhodinový materiál skrývá, mě sice nějakým způsobem neoslnil (zato logo mají SUFFERING HOUR famózní), přesto bych počin chtěl mít na vinylu. Ten už je však vyprodán, mohu doufat v nějaký dolis. Každopádně jinak mám „The Cyclic Reckoning“ jen málo co vytknout. Nebojím se jej nazvat vrcholem dosavadní tvorby Američanů. 

Seznam skladeb:

  1. Strongholds Of Awakening
  2. Transcending Antecedent Visions
  3. The Abrasive Black Dust Part II
  4. Obscuration
  5. The Foundations Of Servitude

Čas: 44:31

Sestava:

  • DgS – basa, vokály
  • YhA – kytary
  • IsN – bicí

Bandcamp
Facebook

Profound Lore Records


Zveřejněno: 10. 04. 2021
Přečteno:
1042 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Opat | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

12. 04. 2021 21:35 napsal/a Opat
Tak skvost, v době psaní recenze jsem ho nikde takto dostupný neviděl. A se SUFFERING HOUR je domluvený rozhovor, tak snad brzy k přečtení. :-)
11. 04. 2021 00:03 napsal/a Pekárek
vinyl
Jo, Honza nabízí v distru ještě vinyl. https://store.lavadome.org/product_info.php?products_id=2571&ceid=817544e07f40e2f3d8c792c6d1e00fab Dobře, snad se k nim dostanu brzy:)
10. 04. 2021 23:31 napsal/a Opat
Tak pak hoď názor:)
10. 04. 2021 21:22 napsal/a Pekárek
recka
Přečetl jsem s chutí, navnadils:)