Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

LP 2020, Stoned To Death / folk, rock / Česko

Hodně zajímavá parta jsou tihle TÁBOR. Musím říct, že do jejich koncertu, který se odehrál v červnu 2020 společně s OR a VLNĚNA, kteří křtili své nové nahrávky, jsem o téhle partě neměl tušení. Tohle jméno si tak nějak běhalo kolem mě a až naživo mi došlo, s kým mám tu čest. V kapele se objevují dvě holky (Kateřina a Majda) a dva kluci, z nichž jeden je Adámek z OR a další je David, který působí ještě v mnoha dalších kapelách. Holky nějaké ty zkušenosti s muzicírováním samozřejmě mají také, ale spíš ze světa, který mě míjí, ale když se všechna ta jména sečtou, už jen podle tohohle ukazatele má kapela slušně našlápnuto. Koncert měl tehdy silnou atmosféru a skupině musím uznat autentičnost a cit pro udržení pozornosti po dobu celého setu. Stejné pocity jdou i z desky. A to se cení.

Na podzim loňského roku vyšlo první LP TÁBOR, které, jak prozrazují informace na desce, bylo nahráno už v roce 2018, ale na fyzickou realizaci si muselo pořádně dlouho počkat. Být na pozici umělce, byl bych silně deprimovaný, ale to je prostě život. Ve finále se počítá výsledek, a tak je fajn, že se tahle deska LP formátu nakonec dočkala. I když ke zpracování mám výhrady. Vinyl je zabalený jen ve slídovém obalu, žádný hřbet, samotný front cover taky moc krásy nepobral… ekonomické balení.

TÁBOR – jakkoliv by se mohlo zdát, že podle jmen by se mohlo jednat… no v podstatě o cokoliv, je hlavně folkovou záležitostí. Zásadní roli hraje akustická kytara, která je doprovázená basou, úspornými bicími a harmoniem. Občas hraje jen kytara, sem tam se sejdou všechny nástroje, ale stejně jako v případě koncertu a v určitém rozpoložení deska funguje na posluchačovu mysl velmi dobře a nechává volnost k pohrávání si s fantasií. Základy pro album vznikaly při Davidově pochodu po Krušných horách, takže minimálně v tomhle bodě je tu návod, kam své obrazy v hlavě směřovat. Ale mám pocit, že hory, lesy, louky… si můžete vybrat dle vlastních preferencí.

Na začátek desky vhodně vložený song „Mantra“ vtahuje citlivě do dění a i když zde byl zmiňován folkový spirit, má v sobě hudba TÁBOR psychedelecký nádech a i díky zvukům přírody působí naturálně. Rozhodně se nejedná o žádnou rozjuchanou folkovou zábavu s prvky country. Tady se nevalí táborákové hity, ale spíš skladby, které je lepší si prožít o samotě. V sobě.

TÁBOR mají ale i kouzlo v momentech, kdy se celý ten orchestrion rozezní dohromady a dá tak vzniknout rockové hitovce – „Já nebo já“, která má silně nakažlivou gradaci. Podobně dobře působí závěrečná „Znaky“. Nebo předchozí „Koma“, kde své bicí Kateřina nijak nešetří.

Nahrávce určitě svědčí zvuk, který zachycuje kapelu tak, jako když hrála naživo, takže záznam vysílá signály přirozenou formou a působí tak, jako by skupina hrála u vás v místnosti. O zvuk se postaral David Zeman (KALLE, NOD NOD, VEENA) a celá nahrávka zní, jako by David zmáčknul record a jak se vše nahrálo, tak se následně přetavilo do černého asfaltu.

Musím říct, že tahle forma folku je mi celkově sympatická a při poslechu si často vzpomenu na koncert, kterých TÁBOR dosud moc neodehráli. „Liebe“ je zajímavá a neotřelá nahrávka, která evidentně rezonuje i v různých scénách. Zaslouženě.
 
Seznam skladeb:

  1. Mantra
  2. Z přístavů
  3. Úkryty
  4. Já nebo já
  5. Oči strážců  
  6. Runa slunce
  7. Koma
  8. Znaky

Čas: cca 40 minut

Sestava:

  • David – kytara, zpěv
  • Adámek – basa, zpěv
  • Kateřina – bicí, zpěv
  • Magdalena – harmonium, zpěv

Bandcamp


Zveřejněno: 05. 02. 2021
Přečteno:
1514 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář