LLYR

CD 2020, Ipecac Recordings / thrash-mosh / USA

Mike Patton – nestárnoucí démon, kterého si většina vybaví jako nezaměnitelnou personu slavných FAITH NO MORE. Pokud bych měl na první dobrou vypálit jméno, které mne napadne při známé frázi „balancuje na hraně geniality a šílenství“, byl by to jednoznačně Patton. Třebaže nekoušu úplně vše, pod čím je pan Zpěvák podepsán, nemohu neocenit variabilitu jeho hlasu a touhu zkoušet stále věci nové, nečekané, překvapivé. Skoro jakoby si říkal „dostal jsem přidělenou jistou dávku talentu, tak se o ni podělím, co to jenom půjde a na nějaká žánrová omezení nakašlat“. Mike je tu zkrátka pro všechny. Pro milovníky avantgardního metalu tu má FANTOMAS, pro ty, jež si dávkují experimentální rock/metal, je ideální TOMAHAWK, v projektu MONDO CANE si můžete zanotovat šedesátkové italské pop hity a najdeme i další, ale to už si dle chuti zapátrejte sami.

O čem jsem ale neměl páru, je, že startoval kariéru pod thrashovou zástavou, silně ovlivněný prvotinou legendárních S.O.D. Mosh hýbal světem a demo „The Raging Wrath Of The Easter Bunny“ jím bylo naplněné až po okraj. Léta nemilosrdně plachtila a z MR. BUNGLE se stala kapela, vydávající svá díla nejen v těžko očekávatelných termínech, ale i s těžko předvídatelným obsahem (opravdu nevíte, bude-li to fusion nebo death metal). Bezmála pětatřicet let uplynulo a Patton dle přísloví „kůň je jednou hříbětem, člověk dvakrát dítětem“ probudil touhu hrát si s dávno odloženými hračkami. Pozval dva kámoše provázející ho od počátků (Trevor Dunn – basa, zpěv a Trey Spruance – kytary), ty doplnil šikovným řemeslníkem (Dave Lombardo – bicí) a protože chce, aby staré hračky získaly co nejvěrnější dobovou podobu, sáhl po tvůrci jejich slavnějších předobrazů (Scott Ian – kytara).

Restaurování se chlapcům vydařilo lépe než výborně a starým křápům nová fazona náramně sluší. Po nezbytném intru následuje „Anarchy Up Your Anus“ a dobře si pamatuju, jak jsem si u prvního poslechu říkal, že začátek je super a jaká je škoda, že to jisto jistě sklouzne k experimentům na poli šílenství. Ani náhodou! „Raping Up Your Anus“ rozptyluje moje obavy a cover – legrácka „Hypocrites /  Habla Espanol O Muere“ (S.O.D) – definitivně získává mé sympatie. Pro zachování života musíte tentokrát hovořit po španělsku. První půle skladby patří původní „Hypocrites“ a užívám si, jak Patton po Santovsku pošle zvoláním „hou“ sobíky do cvalu a po jeho zopakování mizí i se saněmi tryskem v dáli. Obrovská porce energie a živelnosti masíruje smysly až do závěrečných tónů a jediné znatelné vybočení představuje cover číslo dva „Loss For Words“ od CORROSION OF CONFORMITY. Je zajímavé, že ačkoli jde o materiál se třemi kříži na krku, pasáží, kdy bych se potutelně usmíval kvůli naivitě a nevyzrálosti tehdejších fakanů, tady moc není. 

Je na místě poděkovat Burymu, který mi poskytl k poslechu původní demo (plus bohatý studijní materiál) a i přes příšernou zvukovou kvalitu originálu můžu prohlásit, že kompozičně se upravovalo spíše jen kosmeticky a skutečně jde o nově nahrané dílo z roku 1986 (výjimku tvoří skladba „Methematics“). Zároveň bych rád upozornil, že pro obdivovatele Pattonova melodického zpěvu, známého z FAITH NO MORE či MONDO CANE, bude poslech aktuálního alba téměř s jistotou provázen zklamáním. Vše je poctivě odeřváno, odchraptěno a bylo-li třeba, odsípáno. Strunné komando funguje taky bez chybičky a hodně často se mi zjevovala holohlavá postavička kozlíka z ANTHRAX a jeho rozkmitané pravačky. Z čeho jsem byl mírně na rozpacích, je tak trochu rutinérský výkon mr. Lombarda. Když ale vezmu v potaz zájem zachovat písně v co nejtěsnějším souladu s originály, tak asi moc prostoru k rozletu nedostal. Mezi menší nedostatky lze zařadit i minutáž alba. Bezmála hodina je fakt hodně.

„The Raging Wrath Of The Easter Bunny Demo“ mne stále královsky baví a věřím, že ještě dlouho bavit bude. Nadšení z kvalitní nahrávky neustále provázejí myšlenky, či spíše přání: vidět stávající bandu, jak to mažou na živo, a tu samou bandu, jak dává dokupy čerstvé písně. 

Seznam skladeb:

  1. Grizzly Adams
  2. Anarchy Up Your Anus
  3. Raping Your Mind
  4. Hypocrites/ Habla Espanol O Muere (S.O. D. cover)
  5. Bungle Grind
  6. Methematics
  7. Spreading The Thighs Of Death
  8. Loss For Words (CORROSION OF CONFORMITY cover)
  9. Glutton For Punishment
  10. Sudden Death

Čas: 56:27

Sestava:

  • Mike Patton – zpěv
  • Trevor Dunn – basa
  • Trey Spruance – kytary
  • Dave Lombardo – bicí
  • Scott Ian – kytary

Bandcamp

http://ipecac.com/

 


Zveřejněno: 13. 01. 2021
Přečteno:
1215 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Horaguru | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

14. 01. 2021 20:04 napsal/a carrion
mr.bungle
Jenom pro info,ta kazeta je na discogs vystavená za 656 eur
14. 01. 2021 17:15 napsal/a Bury
To: Coor...
Ty souvislosti jsem právě napsal do toho prvního komentáře (ohledně skladeb a tak). A o knize jsem psal taky... Celkem by mě zajímalo, kolik ještě existuje lidí, co má tu původní kazetu - za pořizovací cenu (v té době) 4 dolary! Nevíte náhodou někdo, jaký byl v roce 1986 kurz Československé koruny k dolaru?! A jakou by mohla mít hodnotu dnes... Kdo má zájem o to původní demo (popř. dema 1987, 1988, a 1989), může mi zkusit napsat na mail. Třeba se domluvíme...:)
14. 01. 2021 11:01 napsal/a Kubina
Disco Volante
Tak "Disco Volante" jsem nikdy nedával a to někdy poslouchám dost divný věci. Nejlepší je debutová deska. :) Jinak oprášení dema byl vynikající nápad. Patton se mohl klidně rovnat thrashové špičce tenkrát i teď, haha.
14. 01. 2021 10:04 napsal/a Coornelus
Mr.
Deska je to fajn. Pattona mám rád, i když ne vše od něj dávám. Jednou jsem z jeho koncertu odešel, jak jsem to nedával. Ale zrovna třeba PEEPING TOM se povedl. Jinak k týhle desce... největší překážka je její délka. Klidně bych to o dvacet minut zkrátil, tohle neukočírovali. K Burymu, co bys tu chtěl za větší souvislosti? Už takhle je ta recenze dlouhá a psát tam další a další souvsilosti, kterejch by bylo v případě tohohle spolku na knihu, mi nedává smyslu ani za nehet. Za mě MR. BUNGLE jednoznačně taky "Disco Volante", ale hodně mám rád i "Californii".
13. 01. 2021 19:47 napsal/a Bury
Celkem slušné
Fajn recenze na fajn desku. I když jsem čekal od článku asi trochu víc, hlavně víc souvislostí a tak. Fotogalerii bohatší... :) Ae to je těžké. Kdo jednou sepíše Pattonův životopis, ten si mákne. Co se týče délky nahrávky, tak oproti té původní demoverzi je song "Hypocrites" zkrácený (a zároveň natáhnutý o cover S.O.D.), jedna skladba byla vyhozena úplně, tracklist je pomíchaný a navíc krom coveru C.O.C. jsou dodány nezveřejněné (dva) songy. Jinak je to super oživení Mistrovy historie - třeba v tom bude pokračovat a časem takhle vyjdou i další tři dema, která MR. BUNGLE natočili. I když za mě je album "Disco Volante" top! Stejně jako skladba "Ford Mustang"! A stejně jako MONDO CANE a PEEPING TOM!!! A stejně jako... no všechno...! :-)