Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
LLYR

CD/LP 2020, Metal Blade Records / death metal / Švédsko

Tato čtyřčlenná vražedná partička ze Stockholmu vznikla teprve nedávno. Přesněji před šesti lety, aby rok nato vtrhla na scénu se svým prvním počinem „Mass Funeral Evocation“. Nahrávka dala ihned tušit, že se s touto bandou krvelačných monster bude muset do budoucna počítat. Ono se ovšem není čemu divit, protože muzikanti drtící nástroje v této grupě nejsou žádná ořezávátka. Naopak jde o mistry deathmetalového řemesla po všech stránkách. Všichni členové LIK mají zkušenosti z mnoha úspěšných kapel. Namátkově z WITCHERY, BLOODBATH, HELLICON. Už tento (neúplný) výčet dává tušit, že i poslední vražda, kterou spatřila metalová scéna ke konci září, bude opravdový masakr, který si vychutná každý metalový fanoušek, libující si v chrastivém zvuku kytar.

Album otevírá „The Wreid“ s jasným poselstvím hned v prvních sekundách. Zabít škodnou a posléze rozmetat všechno, co z nešťastníka, zde spíše z nešťastnice, zbylo, na kilometry daleko. Ale LIK, ten odporný odpad, není jen nesmlouvavá hudba drtící kosti, ale i smyslná sóla, která podtrhují už tak zajímavou hudbu. Vždy, když tohle album poslouchám, tak nevěřím, že i dnes, po tolika letech mezi drtícím metalem, mě dokáže něco opravdu ohromit. Zde bych chtěl dodat, že LIK budou vyhovovat především fanouškům DISMEMBER nebo ENTOMBED. 

Pokud jsem psal, že první skladba se s nikým a ničím nemazlí, tak u druhé to platí dvojnásob. Prostě řezničina jak se patří. Ale ani s dalšími minutami se v nastaveném tempu nepolevuje. Naopak bych  řekl, že s každou další položkou mě kapela stále více vtahuje mezi sebe, až se chvílemi začínám bát, že ze mě brzy bude taky taková zrůda bez sebemenšího pocitu lítosti. Nic naplat! Pánové moc dobře vědí, co dělají a jak mají své oběti u přehrávačů donutit vychutnat si celé jejich běsnění. Chrastivé kytary Niklase „Nille“ Sandina a Tomase Åkvika jsou prostě skvělé a ty riffy se snad nikdy nestanou uchu běžné. 

Na produkci LIK se mi mimo jiné líbí, že nejede na dnešní zvukové vlně plné nepřirozených, někdy až uměle znějících, zvuků hudebních nástrojů. Prostě ctí to, co bylo v minulosti jasně dané. Ono se není čemu divit, protože jak už jsem psal výše, jde o partu borců ošlehaných nejednou mrtvolou. A takoví přesně vědí, jak se k tomu postavit. Když k tomu navíc připočteme, že se nahrávalo ve Švédsku, tak je více než jasné, že výsledek nemohl dopadnout jinak než skvěle. 

Vzhledem k tomu, že pánové dobře vědí, co lačný deathmetalový fanoušek ocení, zabalili svou novou desku do moc hezkého kabátku. Front cover je přesně to, co mám rád. Mrtvolky a zombíci, kam se jen podíváš. Navíc v černobílém podání podtrhují přesně to, o čem hudba LIK je. Smradlavá, krutá, nechutná a dohromady krásná. Bra jobbat Herrar!

Seznam skladeb: 

  1. The Weird
  2. Decay
  3. Funeral Anthem
  4. Corrosive Survival
  5. Female Fatal to the Flesh
  6. Misanthropic Breed
  7. Flesh Frenzy
  8. Morbid Fascination
  9. Wolves
  10. Faces of Death
  11. Becoming

Čas: 39:31

Sestava:

  • Chris Barkensjö –bicí, zpěv 
  • Niklas "Nille" Sandin – kytara
  • Tomas Åkvik – zpěv, kytara
  • Joakim "Myre" Antman – baskytara 

Bandcamp
YouTube

 


Zveřejněno: 23. 11. 2020
Přečteno:
1398 x
Hodnocení autora:
10 / 10

Autor: Luma | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

23. 11. 2020 17:33 napsal/a Jindra
Tři kačky
Lars Göran Petrov musí žárlit jako býk ...