Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

Zde je krátký rozhovor s blackmetalovými PŘÍTEL BELIAL z Kopřivnice. Odpovídal kytarista Hozly.

Kdy byla vaše kapela založena, proč jste zvolili zrovna tenhle název, co znamená a co bylo prvotním impulsem pro její vznik? Prostě klasická historie kapely včetně nahrávek…

Zdar, kapela vznikla nějak v letech 2005/06 mnou a bubeníkem Zdenou, ovšem prvotní název zněl WORLD FUNERAL. Volili jsme anglický název, protože to znělo pro nás dostatečně temně a úderně, byť lyrika byla v češtině. Impuls pro vznik téhle kapely se vytvořil v mé hlavě, ve velkém rozhořčení a nenávisti k lidem za to, jakým způsobem se nakládá s přírodou, jak ji parazitujeme a ničíme. Chtěl jsem vyblít svůj postoj, poselství formou muziky a Zdena se ke mně ochotně přidal a bolest mohla začít.
Když se začaly tvořit první tóny, vzkazy a katastrofické předpovědi, přidal se k nám Nasum (8 DNÍ VENKOVA), který se postaral o vokální projev. Ten hned přišel s návrhem přejmenovat kapelu na PŘÍTEL BELIAL, který vycházel z jedné české pohádky (Hrátky s čertem, 1956). Tím nás tak trochu usadil na řiť a nasměroval novým směrem. Apokalyptické myšlenky, předpovědi o tom, že se matka příroda bude na nás lidech mstít drtivým způsobem, warpainty tak jak to v black metalu patří – zůstaly. Ze škatulky Black metal jsme udělali „fun gore black metal“ či „bloodthirst melodic black metal“ a vsunuli jsme do tohoto ansáblu hned vedle smrti, odplaty a krásy přírody i nadhled a humor. I jsme oprášili sem tam nějaké pohanské téma.
Hned na prvním našem vystoupení v roce 2008 jsme padli do oka jednomu z metalových fans a brzy na to už stál mezi námi ve zkušebně. Robo, jak jsme mu říkali, vnesl do sestavy kytara-bicí-zpěv svou kytaru a opět došlo k posunu v naší tvorbě. Zanedlouho před tím, než má na svět přijít naše první demo, odchází v dobrém náš zpěvák Nasum. Ve třech pak v takovém drsno-humoristickém ražení špiníme krví pódia a prostory klubů, natáčíme dema „Majestát Lesou“ (2009), „Doteky Krve“ (2011), „Prameny Temnot“ (2012).
V roce 2012 od nás odchází Robo a my se ocitáme nad propastí. Zhruba 5 let se potácíme na půl plynu, jako duo jsme vypustili nějaký ten song na web a snažili se to aspoň trochu držet nad vodou. V oné pětiletce se nám podaří udělat split 7" vinyl s kapelou DRUTTY a vnese to aspoň zrno radosti do našich smutných srdcí. V roce 2017 se k nám přidává nový kytarista Jura a začíná se blýskat na lepší časy. Ale přestěhování bubeníka do hor ovlivňuje četnost zkoušek a tvoření materiálu.
Fungujeme na bázi 1-2 songy ročně, bez oficiálního vydání singlu apod. V podstatě co song, tak alespoň videoklip k němu, bez nějaké vize koncertování. Píše se rok 2020 a vydáváme album „Očista“ a jsme připraveni zase tnout do živého a krvácet na otevřené scéně.

Představ jednotlivé členy – věk, zda již někde hráli a jak dlouho hrají na svůj nástroj?

Zdena hraje na bicí nějakých 15 let a v lednu bude slavit svých 37 let na téhle planetě. Co vím, nikde v jiné kapele nehrál, jak se říká – je upsaný a odepsaný zároveň v mršině PŘÍTEL BELIAL. Za mě skvělý bicmen, který si sám na sebe vždy nachystá nějaký špek za bicíma a pak ho vidím od nich odcházet v bolestno-úsměvném úšklebku, co že si to tam zas vymyslel. Hraje srdcem, stěžejní článek kapely.
Jura je z nás nejstarší kousek a jeho číslo 46 nás vysoko předbíhá, ale to ničemu neubírá, ba naopak. Je to tvořitel a vnáší do kapely čerstvý vichr, který nás popohání vpřed, má skvělý cit pro melodii. Již třicet let se drží kytary a je to znát, jednoduše řečeno, hráčsky nejvyspělejší člen kapely. Kromě BELIALA má ještě svůj blackmetalový postapokalyptický projekt TEARS OF THE DEAD WORLD.
Já na kytaru aktivně hraji cca 15 let, je mi 38 let. Hrál jsem v improvizovaném grindovém guláši LASZKA (bicí), heretickém metalu JERUZALEM (bicí), grindujícím 8 DNÍ VENKOVA (bicí), ve kterém hraji dodnes, v ještě přežívajícím melodickém death/black metalu KOZELAGAZELADOZELA (bicí), jsem zapojen do projektu našeho kytaristy TEARS OF THE DEAD WORLD za bicími a funguju v nově vzniklé metalové formaci STAROSLOVANSKÁ PITKA, kde hraji kytary.

Co nám řekneš k nové nahrávce „Očista“? Za jakých podmínek jste nahrávku pořídili, jak jste s ní spokojeni?  

„Očista“ vznikla tou nejžhavější nití, jakou si dokážete představit. Na jaře roku 2019 se nám ozval Sedlo (DRUTTY, Kachnička Entertainment), že by nás chtěl na křest své nové desky. Rádi jsme na to kývli a padl nápad vytvořit speciálně na tuto akci nové skladby. Křest měl být někdy na podzim, takže jsme se pustili do tvoření. Moc času teda nebylo, skrz různé životní situace a málo zkoušek se nám ovšem podařilo nadrtit pět věcí.
Nakonec se koncert zrušil a hned za ním přišla nabídka vinyl split s CHLAD. Neváhali jsme. Vytvořený materiál jsme nahráli a k němu přidali skladby „Ritual“  a „Ritual II.“, které nám tam nějak zapadaly. „Očista“ se točí kolem žánrového klišé o Poslech, které vyslala Matka Země, aby předali poselství lidstvu, nijak tematicky vybočující z předešlých nahrávek a demáčů a vůbec celé ideologie kapely. „Očista“ nese především smrt a krásu života současně, předpověď, že nás příroda semele na prach než se nadějeme, ale taky nadhled a jistou komiku. S nahrávkou jsme velmi spokojeni i přesto, že každý z kapely si najde momenty v nahrávce, které by třeba udělal jinak, ale bereme to jako přirozený chod věcí a impuls k zlepšování se.

Cítíte, že jste se nějak za těch 15 let existence vyvinuli? Hudebně, výrazem…?

Myslím si, že kdo nás zná tu hromadu let, tak nás vždy pozná i na jedno ucho. Jedeme v kolejích, ve kterých jsme vše započali úplně na začátku života kapely. Každý člověk, který s náma něco tvořil, do kapely něco přidal ze sebe a tím nás posunul kousek dál. Především poslední dva roky cítím, že jsme zase dál a naše věci jsou trochu epičtější, než kdykoliv předtím. Bubeník je rychlejší a my kytaristi hledáme stále více melodií a romantických riffů. Hlavní posun tkví v tom, že PŘÍTEL BELIAL stále přes katastrofická témata více tíhne k humoristickým projevům, byť to na první pohled nevypadá. Co se týče výrazu, stále jsme a budeme to, co na úplném začátku. Metalisti s pomalovaným ksichtem a rádoby drsným úšklebkem.

Desku vydalo spřízněné vydavatelství Kachnička Entertaintment, hned jste si plácli? Jaký náklad jste od nahrávky pořídili, jak jde zatím na odbyt?

Jasná věc. V Kachničce figuruje náš známý Sedlo (DRUTTY, Kachnička Entertainment), který je autorem veškerých basových linek v našich skladbách, v podstatě snad na každém demu a nahrávce, cheche. Takže my jsme si plácli už dávno před lety. Myslím, že split vinylů s CHLAD bylo sto kusů a vše se téměř k dnešnímu dni vyprodalo, až na pár kousků. Ještě jsme si dodělávali jako samostatná kapela 50 CD a mám pocit, že zbylo jedno nebo dvě. Šlo to velmi rychle pryč, což mě příjemně překvapilo. Nic jsme z toho nevytěžili, co se týče finanční stránky a asi bysme ani nechtěli. Jsme undergroundová kapela, takže se nám vrátilo pár chechtáků z toho, co jsme do toho dali a zase se teď může ušetřit na budoucí desku.

Texty – proč jste rozhodli zpívat česky/anglicky, kdo je autorem slov, jaká témata volíte?

Vždy jsme volili texty v češtině i přesto, že jsme chtěli mít anglický název kapely (klukovská nevyzrálost). Je to prostě rodný jazyk a chtěli jsme být tím, kým jsme, a to Češi. Veškeré texty píšu já a naše témata jsou příroda, smrt a apokalypsa. Dost často v textech plivu na lidstvo a předpovídám lidem smrt rukou přírody – zemětřesením, potopami apod. Jsou tam i songy, kde poukazuju na krásu přírodních monumentů a život mezi stromy, ve vodních tocích, horách atd. Abych to shrnul, celé to je tématicky Příroda versus člověk.

Kdo je autorem loga, obalů, co ten warpaint? Jakou důležitost těmto grafickým/vizuálním věcem přisuzujete? Taky máte pár videoklipů…

S logem jsem přišel já, bubeník to schválil. Obaly děláme společně. Někdo hodí do placu návrh a to se na domluvě schválí nebo ne. Většinou je to rychlovka, bum prásk a hotovo. Warpaint? Tohle prostě k black metalu patří. Stalo se párkrát, že jsme na koncertě neměli žádný, ale jsou to výjimky. Důvod byl jasný – nechtělo se nám. Myslím si, že člověk s tím pomalovaným ksichtem je pak více nabitý a víc v kůži, když se to peklo na pódiu spustí. To platí i o fotkách na albu apod. Jít do lesa, zmalovat se, vypít láhev, hodit pár ultra drsných póz, to je něco, co k nám patří. Jak už jsem zmínil, tíhneme dost k humoru a myslím si, že obal desky vznikl přesně ve správnou dobu a je vůbec tím nejlepším, co jsme kdy měli.
Ano, klipy jsou důležitou součástí. Tohle děláme opravdu rádi, tento způsob vizualizace je tím nejlepším prostředkem, jak ukázat lidem, kdo opravdu jsme. Dokud kapela bude chodit po svých, budeme točit a točit…

Které kapely patří mezi vaše vzory/zdroje inspirace?

U bubeníka Zdeny jsou to INFERNO, BEHEMOTH, Emil Dragutinovic - MARDUK, Frost - SATYRICON, Kollias z NILE, Dominator - DARK FUNERAL a Bloodhammer z BELPHEGOR.
Jura - ARAKAIN, TÖRR, MASTER´S HAMMER, SLAYER, SEPULTURA, KREATOR, HELLOWEEN a KING DIAMOND.
Já - VERGELMER, KING DIAMOND, DEATH, GATES OF ISHTAR, SWORN, BELPHEGOR… Ono toho je fakt fůra kapel a osobností, to by bylo na knihu.

Kolik máte za sebou koncertů a který považujete za nejpovedenější? Máte ambice ukázat se v zahraničí?

Těžko říct, každý koncert je blízko spjatý s alkoholem a projít tuhle mlhu by bylo obtížné. Bylo jich dost za těch 15 let a nejpovedenější? To bude zřejmě ten, který si nepamatujeme, haha. Nejpovedenější akce byly vždy ty, které se odehrávaly v malém klubu či hospodě, aspoň tak to vnímám já. V těch klubech je to víc osobní a lepší atmosféra. Samo sebou, že máme ambice. Nemáme problém zasvinit prostory klubů a pódií krví, kdekoliv.

Co plány do budoucna? Něco aktuálně nahráváte, ne? A co dál…?

Momentálně jsme natočili singl „Mrtví“, který se bude pyšnit i videoklipem, počítám, že do konce roku by mohl spatřit světlo světa. Podílí se na něm náš prapůvodní člen Nasum opět coby zpěvák a zdá se, že s námi bude spolupracovat i nadále do budoucna. Plánujeme na příští rok další desku a to právě v této nové sestavě. Takže PŘÍTEL BELIAL se bude opět trochu formovat a již teď slibuji, že to bude hotová smršť…

RECENZE

Bandzone
Facebook
YouTube

 


Zveřejněno: 07. 11. 2020
Přečteno:
1926 x
Autor: Bury | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář