DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

LP 2020, MetalGate Records / post metal/rock / Česko

O tomhle splitu už se v podhoubí šeptalo poměrně dlouho. Ten správný čas na jeho vydání nastal ale až letos. Deska vychází opět u vydavatelství MetalGate. Spojení DROM & MetalGate už nepřekvapuje tak jako u splitka s BLUES FOR THE REDSUN, ale to, že jsou DROM v tomto labelu jakousi bílou barvou na černém poli, je prostě fakt.

DROM už v minulosti dokázali, že jsou jednou z nejzajímavějších kapel, které tvrdší UG scéna nabízí. Respekt si získali už před lety svými prvními nahrávkami a koncertováním, ale jakýsi pomyslný vrchol představuje album „Tady bůh není!“ z roku 2018, na kterém se povedlo snad úplně vše. Jejich postmetalově znějící hudba, s ideologickým přesahem směřujícím do punk/hardcore světa, na zmiňovaném albu přinesla několik výrazných momentů. Podobně silně zapůsobila i svou délkou mamutí věc „V tanci světel“ ze splitu s BLUES FOR THE REDSUN..

Novinka „UR“ čítající dvě skladby je stále hodna jména DROM. Je evidentní, že se DROM pořád snaží vyvíjet a pracovat více se synťáky, pohrávat si se strukturou skladeb i s texty. Úvodní extra líbivá pasáž přejde v postrockově šponované kytary, které mají za úkol vytvářet atmosférično, jsou už pravda lehce přežitým a dost vyluhovaným efektem, ale jejich zařazení lze pochopit a nelze je automaticky odmítat. Nervně tepající bicí proložené expresivním Charlieho řevem a nástroji, které jsou všechny příjemně slyšet, je už tou polohou, v které jsou DROM čím dál tím jistější a umí nabízet silné pasáže, které dokáží gradovat.

Dramatičnost zastupuje i mezi dvě regulérní skladby vložená druhá věc „-“, jež si nezasloužila jméno, v které dojde na recitační přednes stejně naléhavý, jako je hudební podkres. Další forma jak vygradovat atmosféru. Tohle se povedlo. Stejně jako celá strana, jenž přestavuje DROM jako kapelu, která nemá důvod opouštět teritoria, dejme tomu, post metalu, ale rozhodně netouží po tom nahrát „Tady bůh není II“. I přes tuhle sympatickou snahu o posun, bude album z roku 2018 to první, na co při vyslovení jména DROM pomyslím.

Spolupachatelé téhle desky – TENGRI –, jsou oproti DROM na „scéně“ v podstatě neznámou kapelou. Je pravda, že o nich moc slyšet není. Navzdory tomu, že už fungují pěknou řádku let. Před lety čistě instrumentální parta nyní vsadila na renovované starší skladby ze svého repertoáru, které, jak uznala, si zasloužily být na tomhle nejuznávanějším hudebním nosiči. Což má logiku. TENGRI vždy působili jako slušně odehraný post rock, který tu běžnou uniformitu oživoval houslemi. Tenhle nástroj byl určitě vítaný a je jen dobře, že se houslí kapela drží i teď. Housle nehrají prim, ale když se vloudí do toku tónů, je to vždy milé zpestření. Nikdy neříkej nikdy a i když ještě v letech minulých byl vokál u TENGRI nemyslitelný (slova kapely), v těchto dvou zajímavě pojmenovaných skladbách se objevuje. Ono se jedná spíš o řev a je ho opravdu málo, ale je tu. Jestli skladby a vyznění TENGRI nějak zásadně tenhle vklad mění, nelze tvrdit. Co ale jde v klidu říct, je, že se jedná o dobrý materiál, který působí v diskografii kapely nejvýraznějším dojmem a snese i větší nároky. TENGRI postoupili o další krok.

Pár slov si zaslouží zpracování vinylu, které je příkladné. Hezky graficky vyvedený gatefold podtrhuje transparentní červený splatter vinyl.

Seznam skladeb:

  • DROM
  1. Jsi světlo, tak neboj
  2. -
  3. Potomci vědění
  • TENGRI
  1. Buďme jako voda, která všechno očistí
  2. Buďme jako země, která všechno vydrží

Čas: cca 35 min.

Sestava:

  • neuvedeno

ROZHOVOR DROM

ROZHOVOR TENGRI

https://drom.bandcamp.com/album/ur-split-w-tengri


Zveřejněno: 07. 08. 2020
Přečteno:
1355 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář