Nejbližší koncerty
F.O.B. - Outside The Palace Walls

CD 2020, Support Underground / death metal / Slovensko

Slovenská deathmetalová úderka SURGERY se letos dožívá plnoletosti. A hlavním gratulantem je Koník, který na svém labelu vydal v reedici nejen debut „Descent“, ale i EP „Pulled by the Rope“, a aby to nebylo jen o archivních záležitostech, připojila kapela i jeden nový song – a vše se vešlo na jeden nosič, což je pragmatické řešení.

SURGERY jsou tak trochu smolaři – kromě uvedených dvou nahrávek stihli vydat ještě album „Absorbing Roots“ (2018), což je za osmnáct let existence relativně málo. Ale důvody zdánlivé nečinnosti jsou zřejmé, časté změny sestavy (v určité fázi zůstali v kapele jen kytarista Rado a zpěvák Rasťo) a absence vydavatele; přesto SURGERY odehráli spoustu povedených koncertů a na metalové mapě v kraji old school death metal zanechali nepřehlédnutelné stopy.

Recenze alb „ Descent“ i „Absorbing Roots“ na Fobii vyšly, ale od jejich sepsání uteklo Popradem hodně vody, takže určitě neuškodí ztratit pár slov i o „Descent“, i když Prepil album rozebral podrobně a s jeho pohledem souhlasím na 100 %. SURGERY vždycky přísahali na old school death metal a na „Descent“ je to patrné (skoro) od začátku do konce. Ono „skoro“ je myšleno na poněkud zvrácené (úsměv) intro, v němž do známé melodie Straussova valčíku kdosi řve, jako by ho na nože brali – a asi i berou. Po vyvraždění vídeňské smetánky už se hraje na tradiční deathovou notu, SURGERY si libují ve středních tempech a valivosti, hrdelní řev (místy i scream) patří k těm méně kanálním a lépe srozumitelným, ostatně i o hudbě lze uvést, že je srozumitelná, přehledná. Vychází z první poloviny devadesátých let, ctí žánrová pravidla, ale malinko jí chybí švih, něco, čím by se odlišila od zástupu žánrových souputníků, ale na druhou stranu se poslouchá „sama“, objevují se v ní i nějaké ty melodie a neobsahuje trapnosti.

EP „Pulled by the Rope“ je o dva roky starší a je to znát. Ani ne tak v hudební rovině, ale zvuk je o něco zahuhlanější a vokál rovněž. Hudebně to až takový rozdíl není, v sestavě se vyměnil jen basák a tudíž podobný přístup, podobné postupy, střídání středních a rychlých temp je asi o něco častější, objevuje se i více svižnějších pasáží, které vyznívají jednodušeji a přímočaře. Nechybí ani kvílivá sóla, takže se opět dá mluvit o death metalu, který se dobře poslouchá a staromilce potěší.

Ty určitě potěší, že dávno vyprodané fyzické nosiče, které tehdy vyšly v omezených nákladech v režii kapely, jsou nyní dostupné znovu, na jednom CD s grafikou vycházející z „Descent“, v digipacku i bookletu doplněnou o titulku „Pulled by the Rope“, fotografie kapely a texty k „Descent“. O atraktivnosti původních coverů se jistě dá polemizovat, ale jde o svědectví doby a k reedici to patří. 

Stejně jako nějaký ten bonbónek navíc, který SURGERY pojali jako poctu jednomu ze svých vzorů. „Pull the Plug“ z alba „Leprosy“ (mimochodem prvního, jež jsem od DEATH kdysi slyšel) nahráli slovenští deathmetalisté jako tradicionalisté bez žánrových odboček, ale význam má hlavně z hlediska představení nového vokalisty, který je evidentně dobrým nástupcem Rasťa Sellenga, který byl ke slyšení na všech předchozích nahrávkách.

Reedice – nebodováno. 

Seznam skladeb:

  1. Reality
  2. Little Toy
  3. Descent
  4. Alone in the Regress
  5. Knot in the Head
  6. True Eden
  7. High Time
  8. Absurd Existence
  9. Brutality
  10. Especially
  11. Pulled by the Rope
  12. Useless
  13. Pull the Plug

Čas: 48:15

Sestava:

  • Rado Body – guitar
  • Rasťo Selleng – vocal (1-12)
  • Tomáš Hudáč – vocal (13)
  • Zdenko Skokan – guitar (1-12)
  • Michal „Shilar“ Ráliš – drums (1-12)
  • Peter Mikolaj – drums (13)
  • Dušan „Breza“ Brezina – bass (1-8)
  • Tomáš Hrabovský – bass (9-12)
  • Róbert Hanečák – bass (13)

Bandzone
Facebook

Support Underground
 


Zveřejněno: 30. 07. 2020
Přečteno:
1118 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

30. 07. 2020 20:00 napsal/a Jindra
Obal
Úžasnej obal, tahle Dikobrazí grafika mě baví.