Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

MC/CD 2020, Dying Victims Productions / heavy metal / Rakousko

Jako blesk z čistého nebe vtrhla na scénu rakouská heavymetalová formace VENATOR. Pětice z Lince se dala dohromady během loňského roku a na kontě má zatím jen několik lokálních koncertů ve své rodné zemi. Jenže kvalitou živé produkce i třemi skladbami dali VENATOR o sobě vědět i v zahraničí. V prvé řadě proto, že jejich debutové EP „Paradiser“ zabodovalo v digitálním světě na slavném YT kanálu NWOTHM Albums. Pak následovalo vydání kazety a CD u předního německého labelu Dying Victims Productions, kde by měla v létě vyjít také vinylová verze split alba s kapelou ANGEL BLADE. A v neposlední řadě odehrají VENATOR svůj první zahraniční koncert v Písku na našem Iron River Festu 11. července.

Kazetová verze od výše zmíněného labelu má jednoduchý, lehce klišovitý přebal, který však k heavy metalu, jaký VENATOR hrají, velmi dobře sedí. Booklet kazety je skromný, nicméně nepostrádám zde žádné důležité informace. Zajímavé je i logo, které na první pohled působí jako slátanina, především pak ozubené „o“ a zpočátku mi moc nešlo pod vousy. Postupem času jsem si ale na něj zvykl a jsem s ním OK. Jak už je u Dying Victims Productions pravidlem, součástí kazety je i placka a samolepka. Tedy příjemný bonus navíc.

EP „Paradiser“ nabízí tři výživné songy, které nás přenáší někam do první poloviny 80. let, kdy v Anglii dominovaly kapely jako SATAN, ANGEL WITCH nebo BLITZKRIEG. Ano, ten duch starého NWOBHM je v tvorbě Rakušanů cítit od prvních tónů titulní skladby „Paradiser“. Bez jakéhokoliv intra začínají útočit kytary skvělým chytlavým riffem, který sice nápadně připomíná dávné kapely, ale v případě VENATOR působí svěže a aktuálně. Úvodní skladba servíruje výborné změny rytmu, sóla delšího charakteru od obou kytaristů, přímočaré bicí a především čistý, výrazný a opravdu vyspělý zpěv. Johannes Huemer barvou hlasu i frázováním připomíná právě Briana Rosse (SATAN, BLITZKRIEG) a je jednoznačným tahounem kapely. Navíc, když se podívám na live videa, je to rozený frontman, který svůj hrdelní dar dokáže na pódiu prodat znamenitě. Druhý song „Blind Ambition“ považuji za největší hit této nahrávky. Pokaždé, když ho slyším, vkrádá se mi na mysl věta „vždyť to jde tak jednoduše!“. Z této kompozice srší kreativita, intenzita i nadhled, se kterými VENATOR vstoupili do studia. Znovu chytlavý refrén, který je doslova orámován kytarovými riffy, zejména pak ve druhé polovině skladby, kde VENATOR zařadili primitivní, ovšem výrazný riff, jež celou skladbu překlopí do závěrečného nátlaku. „Blind Ambition“ je přesně tou skladbou, která vás nutí podupávat si do rytmu po celou dobu stopáže. Třetí a poslední zásek je „Creatures of the Sea“ s trochu jinou strukturou, než tomu je u prvních dvou skladeb. Tady VENATOR nastupují s táhlými kytarami, které doprovází opět výborný vokál. Až po minutě se kytarovým sólem vracíme na původní rychlost. Víc melodií a tím pádem ještě větší prostor pro hlasový rozsah však přichází vhod. Když k tomu VENATOR navrch přidají i nápadité sólo, není co řešit. Velkou předností celé nahrávky je kvalitní produkce, kterou má na svědomí Alex Stoecker ze STALLION. Ten odvedl skvělou práci, protože ze začínající kapely udělal kapelu hotovou.

Nový objev na evropské heavymetalové scéně nese jméno VENATOR a já jsem moc rád, že mohu být u toho a sledovat, jak tahle kapela roste. Kluci sice pořád stojí na startovní čáře, ale EP „Paradiser“ jim zajišťuje pole position. Třikrát heavymetalový hit, necelá čtvrthodinka, profi produkce a především totální oddanost žánru. Je skvělé, že dvacetiletý kluci vzhlíží ke kapelám, jejichž členové by jim mohli být dědy. V tom je krása heavy metalu a rockové hudby obecně. Přetrvává tady několik desetiletí, pořád oslovuje nové generace a jeho budoucnost je zajištěna. Díky VENATOR a jim podobným. Tak brzy křest ohněm naživo!

Seznam skladeb:

  1. Paradiser
  2. Blind Ambition
  3. Creatures of the Sea

Čas: 14:33

Sestava:

  • Stefan Glasner - baskytara
  • Jakob Steidl - bicí
  • Leon Ehrengruber - kytara
  • Anton Holzner - kytara
  • Johannes Huemer - vokály

Bandcamp

Facebook


Zveřejněno: 13. 06. 2020
Přečteno:
2234 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

14. 06. 2020 21:53 napsal/a Jindra
Klucí se našli v tradiční ocelárně který poslouchali jejich fotříci v lineckých klubech, což jde ruku v ruce i s grafikou obalu. Tuším, že W.A.S.P. kdysi na nějaký kompilaci použili nástroj z cirkulárky, na tu dobu "bomba", hodně cool. Jinak mně sedli dost, obzvláště "Blind Ambition" je hodně chytlavá. Uvidíme jak jim to půjde U Sulana.
14. 06. 2020 18:59 napsal/a Johan
Logo
Na takové logo bych si nezvykl nikdy. Přesně ten typ, který mi přijde o ničem. O kvalitách kapely se přesvědčit přijedu. :-) Když to poslouchám na Bandcampu, přijde mi to strašně starý. :-)
13. 06. 2020 09:21 napsal/a Peťan
Coornelus:
No, já doufám, že se 11.7. dojedeš přesvědčit :-)
13. 06. 2020 08:02 napsal/a Coornelus
Kluci?
Druhý/á zprava je fakt chlapec? :-)