Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
INSANIA

Jednočlenný blackmetalový projekt z Rýmařova představuje Kryštof.

Kdy byl tvůj projekt založen, proč zrovna tenhle název, co znamená a co bylo prvotním impulsem pro jeho vznik?

K založení THORNS INSIDE došlo počátkem roku 2018, hlavním impulsem byla snaha ukázat mou tvorbu lidem poté, co jsem již nějakou dobu skládal do šuplíku. Rozhodl jsem se ji tedy vypustit pod hlavičkou jednočlenného projektu, což není v rámci black metalu nic neobvyklého. 
Pokud se vrátím k názvu THORNS INSIDE, myslím, že dobře vystihuje, odkud přichází většina inspirace k tvorbě – z temnějších myšlenek a úvah, které člověka „bodají“ zevnitř. 

Představ se – věk, zda jsi již někde hrál a jak dlouho hraješ na svůj nástroj?

Kryštof Janoušek (22) – jak jsem uvedl výše, jsem jediným člověkem v rámci THORNS INSIDE. Pocházím z Rýmařova, kde jsem také na ZUŠ získal první hudební vzdělání, absolvoval zde hru na flétnu a bicí, později získal základy hry na kytaru. Postupně jsem působil v některých místních uskupeních a samotnou ZUŠ navštěvuji dodnes. V současnosti také studuji hudbu jako jeden ze svých oborů na vysoké škole, takže se jí věnuji značnou část svého života. 

Za jakých podmínek jsi nahrávku pořídil, jak jsi s ní spokojený, jaký náklad jsi od nahrávky pořídil, jak jde zatím na odbyt, jaká je cena?

První dokončenou nahrávkou THORNS INSIDE je EP, zveřejněné zdarma na Bandcampu a YouTube. Je kompletně zpracovaná stylem „do it yourself“, celkově jsem s ní poměrně spokojený, i když jsem si vědom toho, že především v rámci zvuku lze nalézt spoustu nedostatků. Vzhledem k tomu, že je nahrávka k dispozici krátkou dobu a pochází od naprosto neznámého interpreta, k velkému počtu lidí se zatím nedostala, nicméně z těch pár reakcí, které jsem získal, se mi dostalo vcelku kladné odezvy, za což jsem jakožto autor velmi rád. 

Texty – proč jsi se rozhodl zpívat anglicky, kdo je autorem slov, jaká témata volíš?

Všechny texty píšu anglicky. Kromě toho, že je mnohem dostupnější zahraničním posluchačům, mi přijde snazší a přirozenější do muziky vložit anglická slova. Čeština je krásný jazyk, ale z vlastní zkušenosti i z toho, co slyším u jiných interpretů, je podle mě mnohem náročnější a zrádnější využít ho ve tvorbě tak, aby výsledek opravdu zněl dobře. 
Témata vychází z temnějších myšlenek člověka – nihilisticky pojaté úvahy o světě a lidském životě, jsou hlavním zdrojem inspirace při tvorbě textů THORNS INSIDE. Občas je mou inspirací i literatura, jako v písni „Among the Stars“, v níž vycházím z díla H. P. Lovecrafta.

Kdo je autorem loga, obalu, webu – jakou důležitost těmto grafickým věcem přisuzuješ?

I zde jsem si prozatím vystačil sám, v případné budoucí práci na plnohodnotném albu však pravděpodobně budu muset spojit síly s někým, kdo mi pomůže tyto grafické záležitosti dotáhnout dál. Myslím si, že se jedná o důležitou součást prezentace interpretů a kapel, protože hudba podpořená dobrým vizuálem je pro posluchače přitažlivější a zapamatovatelnější.

Které kapely patří mezi tvé vzory/zdroje inspirace?

Těch vlivů je spousta. Mou srdcovou záležitostí jsou irští PRIMORDIAL, kteří mé směřování v hudbě kdysi ovlivnili opravdu hodně. S klasických black metalových skupin bych vyzdvihl BURZUM a EMPEROR, z novější vlny pak WIEGEDOOD, MGLU a GRIFT. Jak už jsem ale řekl, inspirací je mnoho, můj hudební záběr je široký a nemám problém čerpat z žánrů mimo metal nebo například z klasické hudby. 

Posílal jsi nahrávku na firmy, případně na které, jaká byla/nebyla odezva?

Firmám jsem zatím nahrávku neposílal. V tuto chvíli jsem ji nabídl pouze na některé z žánrových webzinů, snažím se hudbu alespoň trochu rozšířit a získat co největší odezvu. Vydavatelské firmy budu řešit až v případě dokončení regulérního alba. 

Kolik máš za sebou koncertů a který považuješ za nejpovedenější?

Vzhledem k tomu, že působím sám, je vystupování složitější. Prozatím jsem zahrál pouze na jedné lokální akci v Rýmařově, která mi ukázala, že je třeba vyladit spoustu nedostatků, na které se musím zaměřit pro další budoucí vystupování. Z tohoto důvodu budu pravděpodobně více koncertovat až za nějaký čas. 

Máš ambice ukázat se v zahraničí?

Pokud by hudba THORNS INSIDE získala zahraniční podporu, byl bych jenom rád. Prozatím se tím však příliš nezabývám, myslím, že to je otázka až poněkud vzdálenější budoucnosti. 

Plány do budoucna... 

Jak jsem již uvedl, mezi mé plány patří zdokonalit provedení mé hudby naživo. Také průběžně pracuji na nových skladbách, které bych rád dokončil co nejdříve. Když zamířím dále, rád bych nahrál v budoucnu plnohodnotné album a jako fanoušek hudebních nosičů viděl svou tvorbu například na CD. 

RECENZE

Facebook
Bandzone
Bandcamp


Zveřejněno: 10. 04. 2020
Přečteno:
4731 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář