Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
HUSMAN FEST

Polská kapela ZATRATA hraje nekompromisní směsici metalu a crustu. Zde je s ní krátký rozhovor.

Kdy byla vaše skupina založena, proč zrovna tenhle název, co znamená a co bylo prvotním impulsem pro její vznik?

Začali jsme spolu hrát asi před 4 roky, ale trvalo to asi 2 roky, než jsme vlastně vytvořili skutečnou sestavu a začali pracovat na písních - předtím jsme většinou jamovali jako trio a složili jsme jen několik nápadů - spíš nějaké volné koncepty, nedokončené, připravené k tvorbě skladeb. ZATRATA je polské slovo, které znamená něco podobného jako „záhuba“ nebo „úpadek“. Tento název jsme si vlastně zvolili až krátce před vydáním debutního dema, protože předtím jsme neměli žádné dobré nápady – dokonce i ZATRATA byla vybrána během hlasování mezi několika dalšími návrhy, z nichž se zdála být nejlepší.

Představte jednotlivé členy – věk, zda již někde hráli a jak dlouho hrají na svůj nástroj?

Naše sestava je velmi různorodá, pokud jde o věk i zkušenosti. Biały (basa, také hrající v INFEKCJA, USELESS) a Mariusz (kytara, ex-ELYSIUM, LIFEPHOBIA) jsou čtyřicátníci, Łukasz (kytara, také hraje ve FLUX, ex-STREGESTI) a Rafał (pro koho je ZATRATA první více „vážná“ kapela) mají přes 30 let, zatímco náš bubeník Patryk (ex-LIFEPHOBIA, MOSHERZ, ABUSER, nyní také ve VENGEANCE) je stále na začátku 20. let. Všichni jsme hráli na své nástroje od dětských nebo teenagerských let, takže jediný rozdíl je v letech zkušeností!

Za jakých podmínek jste nahrávku pořídili, jak jste s ní spokojeni, jaký náklad jste od nahrávky pořídili, jak jde zatím na odbyt, jaká je cena?

V současné době máme debutní demo a 12 ” split LP s našimi českými kamarády HOW LONG?. Demo bylo nahráno živě, všechny nástroje současně, v naší zkušebně. Split nahrávka obsahuje stejné nástroje jako na demu, ale za tímto účelem byly znovu nahrány vokály. Taky jsme přidali cover AMEN jejich zabijácké skladby „Patriarchat“. S výsledkem jsme velmi spokojeni, i když, jak ukazuje čas, se to dalo udělat lépe a profesionálněji. Demokazetu vydal Larmo Records a obě vydání (50 a 30 kopií, pokud si dobře pamatuji) jsou pravděpodobně již vyprodané. Split vinyl vyšel ve spolupráci mezi N.I.C. Records, Ultima Ratio a How Long? Records. Bylo vylisováno 300 kopií a jsou stále k dispozici v mnoha distrech. Nahrávka – alespoň z našeho pohledu – se prodává celkem dobře, vzhledem k tomu, že je to téměř stejný materiál, jaký jsme vložili na demokazetu. Cena toho 12“ je někde kolem 12 €.

Texty – proč jste rozhodli zpívat polsky, kdo je autorem slov, jaká témata volíte?

Všechny naše texty jsou v polském jazyce a většinou jsou psány Łukaszem. Témata jsou celkem standardní jako u celé DIY scény, dalo by se říct – ekologické katastrofy, proti náboženství a politické subjekty jsou jen některá z témat, která klademe do naší hudby.

Kdo je autorem loga, obalu, webu – jakou důležitost těmto grafickým věcem přisuzujete?

 Logo vytvořil Łukasz, ale nyní uvažujeme, že uděláme nové, které se objeví na našem debutním plnohodnotném albu, protože to původní je založeno na již existujícím písmu. Obal pro demo byl nakreslen Michałem Ałajem (xshitstormx) a kresba pro vinylovou verzi vychází z motivu z dema, jen je vylepšená k dokonalosti Pawełem Prystupou, aby lépe vyhovovala velikosti 12 ”. Nemáme web a pravděpodobně jej mít ani nebudeme. Ale hodně naší sociální mediální grafiky, plakátů a rozvržení vydání jsou vyrobeny Łukaszem a Patrykem, kteří aktuálně pracují jako designéři. Chceme, aby naše nahrávky také vypadaly dobře a harmonizovaly s hudbou. Takže můžeme říci, že vizuální stránka je v ZATRATA také důležitá. Například jsme také přidali plakát A3 s jiným vlastním designem od Artem Mytry k naší části splitka.

Které kapely patří mezi vaše vzory/zdroje inspirace?

Každý z nás poslouchá úplně jinou hudbu, takže každý má své vlastní inspirace. Navíc, když někteří členové mají kořeny v metalové scéně, zatímco jiní sedí mnoho let hluboko v DIY punk komunitě. Jen abychom jmenovali několik kapel, které se pravděpodobně všem z nás líbí, můžeme klidně zmínit BOLT THROWER, DEAD KENNEDYS, DISCHARGE, MOTÖRHEAD, SEPULTURA, SLAYER, DOOM, NAPALM DEATH,… Jak vidíte, vše je smícháno dohromady!

Posílali jste nahrávku na jiné  firmy, případně na které, jaká byla/nebyla odezva?

Neposílali. Jsme blízcí přátelé s oběma, Larmo Records, kteří vydali demo kazetu, a N.I.C. Records, kteří se podíleli na split 12" a jsme také spokojeni s tím, co dělají, aby propagovali naši hudbu na DIY scéně. Takže až přijde čas vydat naši debutní velkou desku, pravděpodobně ani nebudeme hledat žádné jiné labely. Ačkoli je možné, že opět vyjde v kooperaci několika labelů, aby se ZATRATA rozšířila i v několika dalších zemích!

Kolik máte za sebou koncertů a který považujete za nejpovedenější?

Právě jsme si sepsali seznam všech našich koncertů, takže vám můžeme sdělit přesné číslo! Zatím jsme hráli naživo 27krát, a několik dalších se v blízké budoucnosti chystá. Nevybíráme žádnou show, která byla nejlepší nebo nejhorší, i když všichni máme nějaké své favority, který koncert by mohl předstírat, že to byl „vrchol“ z našich živých vystoupení. Pro každého z nás je to pravděpodobně úplně jiný koncert… nejdůležitější věcí je, že se vždy snažíme vše dělat na maximum a hrát na víc než 100 % našich schopností pokaždé, když stojíme před jakýmkoli publikem!

Máte ambice ukázat se v zahraničí?

Už jsme to udělali a jsme opravdu spokojeni se všemi koncerty, které jsme odehráli v zahraničí. Vždy je to skvělá příležitost setkat se s úžasnými lidmi a hrát před úplně novým davem! S tím bylo řečeno – samozřejmě se těšíme na jakékoli budoucí představení mimo Polsko (i v zemi!) A brzy plánujeme i malé několikadenní turné do západní a severní části Evropy. 

Plány do budoucna…

Pro tuto chvíli – hrát více skvělých koncertů a konečně vydat debutní full-length album, které je již téměř u konce, pokud jde o nahrávání. Až se to stane, budeme přemýšlet, jaké budou další kroky kapely.

RECENZE

Facebook

Bandcamp

 


Zveřejněno: 28. 03. 2020
Přečteno:
4291 x
Autor: Bury | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář