Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

CD 2020, Noizgate Records / melodic death metal / Německo

Opět jedno setkání z kategorie náhodných a tentokrát nadmíru podařených. Kapela BURDEN OF LIFE uvádí rok založení 2004 a „The Makeshift Conqueror“ je jejím čtvrtým plnohodnotným albem. Já sám jsem do dnešních dnů neměl o existenci této smečky nejmenšího tucha a o to větší a příjemnější překvapení mi chlapci nachystali. 

Již po několika málo posleších jsem musel zkonstatovat, že škatulka melodický death metal je v jejich případě poněkud nepřesná a zavádějící. Jasně, sem tam se vynoří ranní CHILDREN OF BODOM nebo IN FLAMES, ale stylů, které kapela absorbovala a následně přetvořila k obrazu svému, je mnohem, mnohem víc a sám bych se vůbec nebránil označení progresivní.

Skladbou „The Makeshift Conqueror Pt. I“ album startuje a jde o úvod patřící k poklidnějším, jednoduchý akord na akustickou kytaru, melodický zpěv a posluchač zůstává stále v nejistotě, jaký zážitek ho vlastně čeká. To druhá v pořadí, „Geisteblitz“, odkrývá naplno své trumfy a dostáváte v ní jasný nástřel toho, co bude následovat. Kytarový, často se opakující motiv, čistý zpěv Christiana Kötterla, podporovaný drsnějším projevem baskytaristy Karla-Arnolda Bodarwého, chorály a silné melodie, to jsou znaky, které objevíte ve větší či menší míře v každé písni. Co dále na krátké momenty ovládlo mou mysl, byla jistá podoba nálad s nedávno recenzovanými POSTCARDS FROM ARKHAM. Jde spíš o podobné pocity, jež u mne skladby obou těles navozují než o kopii melodií a rifů. Možná podvědomí ovlivní i fakt, že stejně jako tuzemci hrají ve čtyřech a Kötterl ovládá nejen kytaru a zpěv, ale je zároveň hlavním mozkem a autorem materiálu.

„Goddess Of The River“ krásně speedově upaluje až k townsendovsky laděnému nápěvu a vše je znovu umocněno silou násobených melodií. Hlavním hybatelem atmosféry, nejen této skladby, ale celého alba, jsou zpěvy, jejich různorodost a v neposlední řadě kvalita, které s náladami alba pracují dle potřeb a chutí muzikantů. Čtvrtá „Anthem Of The Unbeloved“ je v úvodním riffování dobarvená klavírem a část skladby si pro sebe rezervuje šantánový popěvek.

„Sealing Our Fate“ je nejtvrdší a nejrychlejší věcí na albu a dá vzpomenout na výše zmíněné CHILDREN OF BODOM, pomineme-li  ovšem rockový háv refrénu. Parádní hitovka! Toto označení ale v podstatě můžeme použít na jakoukoliv skladbu a nemineme cíl. Následující dva songy, jmenovitě „Pisces“ a „Regression (Goddess Return)“, se ubírají podobným směrem, ve smyslu – ostřejší sloka a výrazné, skoro až popové refrény. Najde se samozřejmě místo i pro nějakou tu progresivní samohanu, která kupodivu skladby neruší, ale krásně dochucuje. Pomalu jsme dokráčeli k písni osmé, předposlední „Trust My Own Heart“. Klidná, pomalá, větší část skladby slyšíme jen zpěvy Christiana a hostující vokalistky Luisy Funkenstein za doprovodu klavíru. Co se mne týká, klidně bych tento kus oželel, ale znáte to, proti gustu…

To se závěrečnou „The Makeshift Conqueror Pt. II“ bych se loučil opravdu těžko. Téměř jedenáct minut trvající epos. Z ticha nořící se pochodový virbl, oslavná kytarová melodie přechází do neúprosného kvapíku a vše podtrhuje agresivní vokál. Refrén, jak je na albu zvykem, patří silným melodiím a chorálům. Znovu ale musím podotknout, že ačkoliv se jedná o song takzvaně long, pro nudu a nedočkavé očekávání věcí příštích není místo. Více než důstojné rozloučení s albem!

Pokud potřebujete nechat mysl oddechnout od všech těch problémů světa, starostí všedních i nevšedních a trochu si ulevit od poslechu smrťáků a černých kovářů, zkrátka načerpat trochu té pozitivní energie, vložte nové BURDEN OF LIFE do přehrávačů a nechte působit. U mne to funguje skvěle.

Seznam skladeb:

  1. The Makeshift Conqueror Pt. I
  2. Geistesblitz
  3. Goddess Of The River
  4. Anthem Of The Unbeloved
  5. Sealing Our Fate
  6. Pisces
  7. Regression (Goddess Return)
  8. Trust My Own Heart
  9. The Makeshift Conqueror Pt. II

Čas: 59:11

Sestava:

  • Christian Kötterl – kytara,zpěv
  • Michael Schafberger – kytara
  • Karl-Arnold Bodarwé – baskytara
  • Matthias Babl – bicí

Facebook

Noizgate


 


Zveřejněno: 24. 02. 2020
Přečteno:
3574 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Horaguru | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář