Nejbližší koncerty
TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

Už je to nejaký ten piatok čo som bol v Esteri na nejaký koncert naposledy.

Vtedy išlo o akciu na ktorej sa predstavili aj českí Adultery, ktorí tam odohrali výborne a jediným mínusom bolo minimum ľudí, ktoré si prišlo túto formáciu (ako aj ostatné 2) pozrieť.

Dôvod bol však zrejmý: dátum koncertu kolidoval s našim prvým zápasom na majstrovstvách. Sobotňajšia akcia mala názov Growling Calling a bol to názov asi vskutku priliehavý keďže väčšinu času dochádzalo z hľadiska vokálneho k využitiu práve tohto typu vokálov. Prezentovali sa 3 skupinky : Rigor Mortis, Infinite Dolorism a Morbidium.

Chlapci z Dolného Kubína (Morbidium) nastúpili ako prví. Podľa definície ich štýlu som približne tušil čo môžem (a aj ostatní ľudia vôkol) očakávať. Už po ich nástupe na scénu bolo jasné, že do aspoň minimálnej klasickej metalovej zostavy bude niečo chýbať. Bol to práve bubeník, takže sa šlo s automatom. Zdá sa však, že to nebolo veľkým problémom keďže pri štýle tejto hudby nebola potrebná veľká variabilita. Basák pôsobil ako vcelku veselý chlapík (s rozhodne minimálne nemetalovým zjavom, ale nesúď?) a v jeho réžii boli aj vokály. Niekedy mám skutočne problém určiť kedy dané skupiny skončili so zvučením a odhodlali sa k spusteniu ich útoku. Tu to bolo rovnako. Po dlhšej chvíli sa mi ich spustenie podarilo identifikovať a musím priznať, že sa borci z DK od mojich očakávaní z hudobnej stránky neodchýlili. Hudba sa niesla v duchu toho najprimitívnejšieho lomozu aký sa len dal splodiť. Vcelku slušné chrochtanie basáka bolo občas prerušované prechodom na blackovejšie pôsobiacie vokály. V istý moment sa rozhodol jeden ohľaduplný fanúšik pomôcť tejto skupinke svojím vokálnym vystupením, ktoré síce netvorili viac ako 3 slová ale myslím, že mu šli rovnako dobre ako basákovi. Došlo aj k oprášeniu mojich vedomostí z medicíny, keďže uvedené názvy boli hodné skúseného patológa.

Chlapcov z Infinite Dolorism som videl až keď začali hrať (musel som sa totiž postaviť z lavičky, čo bolo dosť náročné). Boli náležite oblečení v bielom úbore a pomaľovaní červenou farbou (nechcem podceňovať ich zmysel pre autentickosť ale mám vážne podozrenie, že to bola iba farba). Opäť vystúpili iba 2. Tentokrát však nechýbal bubeník ale basák (teda ak som dobre videl, bola tam tma..). Musím priznať, že hudba chlapcov z východu sa mi zdala trošku prešpekulovanejšia. Bubeník preukázal aj určitú variabilitu a dokopy tvorili vcelku efektívne a ničivé duo. Štýlovo to bolo v dosť podobnom duchu ako predošlí predstavení. Vzhľadom k tomu, že som stál v pozadí nebol mi celkom jasný dôvod istej kultúrnej, akordéonovej (opäť odhad) vložky po konci vystúpenia. Bolo to však vcelku zábavné. Čo bolo vcelku pôsobivé bolo úplné odpadnutie speváka/gitaristu z Infinite hneď po skončení. Bolo toho naňho asi dosť.

Najviac som sa asi tešil na Rigor Mortis, jediných predstaviteľov blacku v ten večer. Videl som ich už dvakrát na iných akciách. Chlapci na seba nechali dosť dlho čakať, čo sa hneď osvetlilo po ich príchode. Dosť času im zabralo líčenie (výsledok však stál za to, corpsepaint vyzeral vcelku slušne, hlavne bubeníkov). Ich vystúpenie však bolo pre mňa trošku sklamaním?Hoci zvuk bol na dobrej úrovni, zdalo sa mi, že bubeníková úroveň zaostávala za ostatnými členmi. Aj keď sa snažil, jeho hra akosi  narúšala celkový pozitívny dojem. Headbangujúcich ľudí bolo pri ich sete asi najviac, no mne sa pri ich hre do varu dostať nepodarilo (možno únava). Bol som upozornený, že v ich talóne bude s najväčšou pravdepodobnosťou aj cover skupiny Satyricon, Mother North čo sa aj stalo. Celkovo ich vystúpenie nehodnotím ako zlé, ale myslím, že by to chcelo ešte popracovať na technickej úrovni. Aj tak som presvedčený, že ich čaká vcelku sľubná budúcnosť.

Takže opäť raz vcelku zaujímavá akcia v RC Ester, len nech ich je čoraz viac. Len mám teraz obavy či sa bude skupinám ako spomínané Adultery chcieť ešte unúvať do Po pri tom počte ľudí, ale hádam áno.


Zveřejněno: 27. 06. 2005
Přečteno:
3282 x
Autor: Dexterarius | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář