Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

CD/MC/LP 2018, Nuclear Blast/Metal Blade Records/New Aeon Musick / atmospheric black/death metal / Polsko

Bylo zřejmé, že BEHEMOTH zase mnoha posluchačům hnou žlučí. Před vydáním novinky „I Loved You at Your Darkest“ Poláci vypustili, pokud se nemýlím, tři skladby, a zejména ta poslední – „Bartzabel“ – asi v mnoha fanoušcích probudila notnou dávku skepse. Přiznám se, byl jsem jedním z nich. „Wolves ov Siberia“ a „God = Dog“, které byly zveřejněny ještě před ní a které jsou také po intru prvními songy na albu, ještě velké pobouření vzbudit nemohly, neboť se poměrně znatelně drží ve stopách předchozího počinu „The Satanist“. Ale tolik sborů, vybrnkávek, až příliš vlezlý refrén… a hlavně až příliš se opakující motivy, které přinesla „Bartzabel“?

Ale vezměme to hezky po pořádku. Očekávat rubačku ve stylu „Demigod“ či „Evangelion“ asi nešlo, natož doufat v nějaký návrat k black metalu let devadesátých. Předchozí, podle mého vynikající album „The Satanist“, určitý vývojový směr nastínilo, bylo jakýmsi přerodem, který ale stále nabízel velké množství silných momentů. Taková „In the Absence ov Light“, „Furor Divinus“ nebo „Amen“ jsou řádné šlehy a k desce na pěkně provedeném vinylu se rád vracím.

Jestli si po přechodu z „Evangelion“ na „The Satanist“ mnozí stěžovali na rapidní skok jinam, tak teď asi nezajásali, neboť s „I Loved You at Your Darkest“ trojice udělala ještě mnohem větší úkrok stranou. Jak jsem již nastínil, první krátké skladby nic moc nenaznačují, ale postupem času přichází více sborů, více fines, více klidnějších a vzdušnějších pasáží. Jsou zde poměrně přímočaré záseky jako „If Crucifixion Was Not Enough…“ nebo „Angelus XIII“ (ta je solidně nasekaná a příjemně působí i rockovější sólo), ty jsou ale vyváženy již zmíněnou „Bartzabel“, která je skutečně nejpřekvapivějším trackem na albu, nebo zčásti takovou black/deathovou baladou „Havohej Pantocrator“.

Na desce se tak snoubí dvě tváře jedné kapely, potenciál na to, aby deska nezačala nudit, by se zdál být při té rozmanitosti maximální. Ale přeci jen, ke konci „I Loved You at Your Darkest“ dochází dech. Řekl bych, že kdyby byla o nějaké tři skladby kratší, měla stopáž sotva 40 minut, výrazně by jí to prospělo. Ono se to totiž celé poslouchá příjemně, ale těch nápadů tentokrát Nergalova družina nepřišla až tolik, aby udržela zbystřenou pozornost po celou stopáž.

A tak se od nějakého osmého – devátého songu trochu ztrácím a přestože jsem desku slyšel možná třicetkrát, nedokážu si v těch závěrečných několika skladbách najít výraznější moment, který by mi utkvěl v paměti. Nakonec i ta „Bartzabel“ je v kontextu celého počinu nějakým způsobem zapamatovatelná a v první půlce, řekl bych, všechny skladby. Avšak druhá polovina jako by plynula tak nějak přirozeně k závěru bez záchvěvu skutečně neobyčejného okamžiku.

Nechci „I Loved You at Your Darkest“ příliš srovnávat s předchozími počiny, protože BEHEMOTH jsou v současnosti prostě jinde. Ale na každém z předešlých alb bych vyjmenoval mnoho skladeb, které mě i po letech berou a mají ohromnou sílu. A to platí i o „The Satanist“. Novinka ale těch momentů, které vás usadí k židli a pomalu do vás zabodávají hřebíky, moc nenabízí.

Sypačky tam jsou, ne že ne, atmosféra taky, o profesionalitě z hlediska muzikantství se bavit vůbec nemusíme. Produkce mi také sedí, dynamický rozsah hodnoty 6 už je v dnešní době taková klasika. Na předchůdci mi ale sound také přišel nadupanější, zejména Orionova basa tam drtila kosti. Tentokrát se Poláci rozhodli pro její zkreslenější zvuk, který takovou silou nedisponuje. Nergalův vokál je možná ještě hnilobnější než dříve, v posledních letech vokálně neskutečně vyzrál. Inferno předvedl standardní výkon, v podstatě musel být po nahrávání celkem odpočatý a u AZARATH se v poslední době asi zapotí více. Mimochodem, teď trochu odbočím, protože jsem při hledání nějakého toho infa zahlédl nový projekt TERRESTRIAL HOSPICE, kde se právě Inferno spojil se Skyggenem z TORTORUM. Letos vydali debutové EP „Universal Hate Speech“ a je to syrová syrovost! Ale to jen tak jako doporučení na okraj.

Je na vás, zda současnou podobu BEHEMOTH přijmete. Pak vás „I Loved You at Your Darkest“ určitě minimálně na chvíli zabaví, ač má tendenci se poměrně rychle oposlouchat. Pokud už „The Satanist“ byl pro vás úlet, pak asi novinku ani nemusíte zkoušet. Mně osobně tahle podoba BEHEMOTH nevadí, své si tam pořád najdu, ale vracet se budu spíše k dřívějším počinům. Poslouchá se to fajn, ale to úplně nestačí, ač jde o formálně stále velmi dobrou práci. Možná víc mě mrzí, že to, co jsem na těchto Polácích měl vždy také rád, tedy zajímavé a hodně profi klipy, se jaksi začínají přejídat. Méně je někdy více, a když máte videa k pomalu celé předchozí desce a ještě před vydáním novinky jsou ke zhlédnutí další tři, nápady už také musí dojít.

Seznam skladeb:

  1. Solve
  2. Wolves ov Siberia
  3. God = Dog
  4. Ecclesia Diabolica Catholica
  5. Bartzabel
  6. If Crucifixion Was Not Enough…
  7. Angelvs XIII
  8. Sabbath Mater
  9. Havohej Pantocrator
  10. Rom 5:8
  11. We Are the Next 1000 Years
  12. Coagvla

Čas: 46:40

Sestava:

  • Nergal – kytara, vokál
  • Orion – basa, vokály
  • Inferno – bicí 


Hosté:

  • Seth – kytary
  • Dziablas – vokály
  • Michał Łapaj – Hammondovy varhany
  • Krzysztof Oloś – samply

Oficiální web
Facebook
Nuclear Blast


Zveřejněno: 26. 11. 2018
Přečteno:
4600 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Opat | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

26. 11. 2018 10:37 napsal/a Hroch
Hammond
Souhlas s reckou. Dobře napsáno. Hammondovy varhany:o))) Black metalová Metallica!