HEIDEN – Andzjel

18.-22. 7. 2018, Trutnov – Na Bojišti

Původně jsem tu chtěl detailně rozepisovat mou ranní návštěvu Toi-Toi v kempu, ale možná to někdo bude číst u oběda, tak to zkrátím na konstatování, že v tomhle ohledu se asi vlivem letošní nečekaně vysoké návštěvnosti OEF dost pohoršil. Byl to extrém. (úsměv)

Trochu se s bratry z karavanu zapomínáme u bedny Radegastu, po cestě ještě v areálu zkoumáme fotky fans z různých koutů planety, kde i osazenstvo našeho karavanu má svého zástupce v podobě dvou fotek z Austrálie. Ještě nakoupím zásobu žetonů (1ks = 1pivo = 36kč ) a jdeme na to.

Na podiu zrovna řádí METH LEPPARD z Austrálie a je to grind jak kráva. Vysoký šroťák, hluboký kopák, zvuk jak břitva. Radost poslouchat. První půlka dne tady pokaždé dost odsýpá, kapely mají 20-25 minut na to se předvést a když koukám do programu, dnešek bude dost grindový, což mi docela vyhovuje. Krátká pauza a další banda je připravená.

US buldozer ORGAN DEALER rozjíždí nekompromisní námrd. Brutální grincore rychtovačka, bicí totální kulomet, vyřvaný zpěv doplňuje kytarista o kanál. Mezi každým válem jen pár sekund sotva na nádech, max. nějaké to noise intro a tenhle buldozer ve stylu PHOBIE plundruje Bojiště.

Americký buldozer vše v cestě odhrnul až do Brazílie, ale ta si nenechává nic líbit a těžce vrací úder kapelou EXPURGO. Dnešek je prostě ve znamení top grindu. Co dál sepisovat? Tyhle mlátičky by klidně mohly hrát v deset večer a všichni by se tu z toho zesrali. (úsměv) USA:BRAZÍLIE = 1:1

Další gore bandu vynechám, jsem taky jen člověk, k tomu nalitý a mám hlad. (úsměv) Dlouho to neprotahuji a na Malajce TOOL OF THE TRADE, Španěláky NASHGUL a Švédy AFGRUND už si nechávám zase masírovat ušní bubínky. Začíná mi to trochu splývat, ale všechny kapely hrají super grindcore a při délce jednotlivých setů 25 min. se vlastně ani člověk nestihne začít nudit.

Další bruska, která mě dneska hodně potěšila a bavila, byli Francouzi INHUMATE. Na OEF hraje tahle kapela docela často a bylo znát, že se jim tu líbí. Na pódiu docela zvěřinec, jak ze strany fans, tak v podání kapely. Zpěvák zkurvil minimálně 2 mikrofony tím, že si je omlátil o hlavu, několikrát hopsnul do lidí a celá show měla energii a koule.

O další kapele tohle ale napsat nemůžu ani obrazně ani fakticky, byly to totiž samé ženské. (úsměv) U čtveřice Japonek FLAGITIOUS IDIOSYNCRASY IN THE DILAPIDATION mi prostě něco chybělo, možná přitlačit na bubny? Nevím, nechci být k holkám zbytečně kritický, své příznivce si na bojišti určitě našly, ale já to nebyl a jdu raději na pivo, pro mikinu a tak nějak nabrat síly na večerní smršť skvělých kapel.

Další parta, která je tady na OEF jako doma a která mě nikdy nezklamala, jsou italští mafiáni CRIPPLE BASTARDS. Tihle šílenci už hrají 30 let. Super koncert, na pódiu klasicky šrumec, že kapela ani není vidět. Zpěvák Giulio má výraz masového vraha. Asi už jsem si je tady v minulosti užil i víc, ale to je subjektivní, po tom dnešním grindcore maratonu.

Kdo přežil řádění italských bastardů, zaručeně musel podlehnout běsnění finského komanda ROTTEN SOUND, které to tady všechno zašlapalo do země. Extrémní rychlost, extrémní hrubost, extrémní nasazení, nekompromisní masakr na pódiu i v kotli.

Po dalším grindovém masakru přišlo trochu zvolnění, ale zvolnění tak maximálně v tempu. Na řadu přichází holandská legenda ASPHYX. Po těch všech dnešních klepkách si maximálně užívám pomalejší hitovky a pomalu se utvrzuji v tom, že letošní 20. ročník OEF je pro mě složením kapel asi nejlepší, co jsem zatím měl tu čest, a to ještě zdaleka není všechno. Po fantastických ASPHYX přijde další legenda.

Přichází králové, přichází NAPALM DEATH. Tihle pánové to před 37 lety všechno začali, udali směr extrémní muzice a udávají ho dodnes. To, co se děje v areálu Bojiště, je nepopsatelné. Totálně natřískáno, kam až oko dohlédne. Na tohle vystoupení čekal každý. NAPALM DEATH hrají v Čechách i tady na Obscenu celkem často, ale i po těch letech je to pokaždé velká událost. Pódium praská ve švech, OEF crew nestíhají odrážet přívaly rozběsněných maniaků. Každý si chtěl skočit z pódia a neodolal ani otec tohohle festu Čurby.  

Něco mi ale přeci jen nesedí. Že by na krále dosedla únava nebo snad stáří? Každá zahraná hymna byla zahraná s maximálním nasazením a drivem, o tom není pochyb. Ale co ty pauzy mezi songy? Opravdu je nutné tu skvěle rozjetou show pravidelně zabrzdit významným popíjením vody? Nebude příště i pauzička na chcaní? (úsměv)

Nééé, neberte ty moje kecy zas tak vážně. Příště si NAPALM DEATH zase moc rád poslechnu a věřím že budou zase masakrovat jako dnes a jako vždy. Ale jak to uzavřít, jak z toho ven. Král je mrtev, ať žije král. Novými králi jsou pro mě jednoznačně WORMROT. Tahle vyžlata ze Singapuru měla tu nejtěžší pozici, jakou mohla mít. Vylezli na pódium po NAPALM DEATH. Jenže to, co předvedli, mě naprosto odrovnalo. Smázli všechno, co hrálo před nimi a nic, co má hrát dnes večer po WORMROT, už mě nezajímá. Pro mě byli vrcholem večera WORMROT.

Fotky: Skalík, Ignor

Středa
Čtvrtek
Pátek
Sobota

 


Zveřejněno: 02. 08. 2018
Přečteno:
4598 x
Autor: Skalík | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář