Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

CD 2018, Support Underground / death metal / Česko

Docela příjemné překvapení z Brna nese název PHYLACTERY. Pro ty nejzanícenější podzemní hledače talentů možná toto jméno nebude velkou neznámou, pro mou osobu jde však o první kontakt s mladičkou partou, a něco mi říká, že zdaleka ne o poslední. Kapela vznikla koncem roku 2013 a po tradičním vykrystalizování sestavy, jež dostala stávající podobu v roce 2015, natočila v létě 2016 dvouskladbové demo, po němž už následoval letošní debut „Aeber“. A nutno říct, že do toho hoši skočili ve velkém stylu.

Bez intra, žádné serepetičky, přímo na solar vypálí kapela úvodní nářez „Descent Into Madness“, a po chvilce vzpamatovávání se z takového rozjezdu začíná být zřejmé, oč tady půjde. Moderní, současně znějící death metal převážne „dyingfetusovského“ stylu s přesahy i do jiných sfér, hraný muzikanty na velice slušné hráčské a kompoziční úrovni. Samozřejmě ale nejde PHYLACTERY odbýt takovýmto strohým konstatováním, na to je hudební obsah CD „Aeber“ příliš pestrý. V již zmiňovaném prvním tracku si pomlaskávám nad nápaditě podanou melodickou linkou podkreslenou šikovným riffem, a v následující „The Contract“ už mají kluci veškeré mé sympatie. Skladba totiž disponuje silnou atmosférou, a je jasné, že banda zvládá nejen masakry (dalším silným kouskem z tohoto pohledu je například „Forest Eternal“). V trojce „...of August“ jen hluchému může uniknout, že PHYLACTERY se nebojí ani trochy toho djentu, stejně jako oblíbeného prasečího kvíknutí či jiných stylových nuancí. To vše samozřejmě podané tak, aby se to nebilo a působilo přirozeně, což se PHYLACTERY úspěšně daří. V podobném duchu bych mohl pokračovat dál, ale není účelem popisovat jednotlivé skladby za sebou, to by potom byl případný posluchač ošizen o ony krásné okamžiky objevování. A objevovat je co – materiál je dostatečně zajímavý, zahraný jistě a s přehledem, až se nechce věřit věku zúčastněných.

Další dva aspekty dělají z debutu „Aeber“ vysoce nadprůměrnou a sympatickou záležitost. Ten první je zvuk. Zdeněk Ondráček ve studiu SONIDOS odvedl moc dobrou práci, a doporučuji nahrávce věnovat opravdu více poslechů, po nichž vyplavou na povrch různé detaily, hodně se mi líbí kupříkladu v některých momentech jakoby apokalyptické zabarvení úderu na rytmičák, myslím tedy v těch pomalejších pasážích, anebo kytary v „Asylum“ - mňam. Druhou devízou je obal, který sice nápadem a obsahem nějak výrazněji nevyčnívá nad ostatní, to už se ale nedá říct o samotném provedení - Pedro "Lordigan" Sena zaslouží rovněž pochvalu.

PHYLACTERY svým debutem potěšili, a snad to nebude příliš smělé konstatovat, že částečně zaplnili určitou mezeru zdejšího tvrdě metalového undergroundu. Samozřejmě nejsou jediní ve svém oboru, to zdaleka ne, ale když se budeme bavit o skutečně kvalitních jménech domácí scény (samozřejmě v rámci žánru), tak ten výčet zas nějak ohromující a dlouhý nebude. A brněnská pětice mladíků má ve svém prvním dlouhohrajícím albu velice solidní odrazový můstek k případnému většímu průniku do širšího (nejen domácího) podvědomí. Teď záleží jen na nich, zasloužený úspěch bych jim ze srdce přál, mají na čem stavět, „Aeber“ je povedené dílo.

Seznam skladeb:

  1. Descent into Madness
  2. The Contract
  3. …of August
  4. Diablo Code
  5. Confessor
  6. The Grand Abomination
  7. Nightfall
  8. Forest Eternal
  9. Asylum
  10. Under The Red Sun
  11. Acolytes of Plague

Čas: 37:20

Sestava:

  • Aleš Krupica – zpěv
  • Dominik Kuře – kytara, zpěv
  • Tomáš Melichar – kytara
  • Jan Blaha – basa
  • Miroslav Hanák – bicí

Bandzone

Bandcamp

Facebook

Support Underground


Zveřejněno: 30. 04. 2018
Přečteno:
4584 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Prepil | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář