Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

LP/CD 2018, Support Underground / thrash metal / Česko

Letošní thrashová nadílka je v českých zemích opravdu bohatá. Po KAAR se o slovo hlásí MURDER INC. A po MURDER INC. přijde na řadu EXORCIZPHOBIA. Tři čtvrtiny toho nejlepšího z nové vlny tuzemského thrash metalu (poslední čtvrtinou jsou LAID TO WASTE, kdyby to někomu nebylo jasné – úsměv) během dvou měsíců přichází s novinkovým dlouhohrajícím materiálem pod jednotnou korouhví s logem Support Underground. Všechna čest Koníkovi, že se všech partiček ujal, a všechna čest všem partičkám, jak se postupem času vypracovaly a s jak kvalitními materiály přišly.

Ve všech případech se kromě CD objeví i vinyl, respektive jeden už se objevil. Album „Umlčen navěky“ vyšlo současně s digipackem, a provedení obou nosičů zaslouží pochvalu. Gramodeska je sice zabalena standardně, ale vnitřní obal je graficky pěkně pojatý (texty + fotky kapely), potěší i etiketa s motivem titulního coveru na středu desky. CD je vcelku pochopitelně provedeno podobně, osmistránkový booklet obsahuje navíc děkovačku. To hlavní, hrobníka na titulku, namaloval Boris z CATASTROFY a obrázek je to působivý, upoutá pozornost na první pohled. A to ještě není všechno, MURDER INC. se chlubí novým logem, které je ostřejší než předchozí a k produkci kapely ideálně pasuje.

„42-06-10“ je kód, pod kterým se skrývá jeden z nejtragičtějších dnů naší historie 10. června 1942 povraždily fašistické svině lidické muže, odvlekly ženy a děti a vesnici následně srovnaly se zemí.  Hudebně je to taková jednohubka, instrumentální intro, v němž toho ale berounský kvartet stihne poměrně hodně, od koketování s death metalem v úvodu přes thrashové běsněníčko po melodie vedené ve středním tempu. A když to vypadá, že se rozpoutá peklo, kapela zabrousí do ještě volnějších sfér. Zajímavý úvod, ze kterého by nejedna parta vykřesala plnohodnotnou skladbu. Tou je až druhá „Rozsudek padl“, která bezprostředně navazuje na intro a textově pojednává právě o vyvraždění Lidic. Tohle zlo je třeba připomínat pořád, a hodí se i tato  forma, od vlasatých thrasherů překvapivá a pochvaly hodná. S „Rozsudkem“ přichází to, co fanoušci mohli ocenit na předchozím EP „Povolení zabíjet“, tedy agresivní thrashing, rychlý a ještě rychlejší, prostě námrd, ze kterého se točí hlava. Při vší té zběsilosti ale pánové nezapomínají na to hlavní, udělat písničku nejen řádně divokou, ale i poslouchatelnou a přehlednou. Po úvodní nabušené pasáži se v pravý čas objeví lehce vybočující refrén, po druhé sloce se vrátí a přesně v tom okamžiku, kdy si říkám, že by to chtělo něčím osvěžit, přijde změna tempa i rytmu, poté další nálet a hlavně ideálně krátké dvojité sólo, a ještě pořád toho není dost, takže v závěru se zase vrací nářez. „Na kusy roztrhán“ by podle názvu mohla být další rychta, ale i když devastující pasáže nechybí, nechybí ani promyšlenější úseky a kapele se díky různým zpestřením a neustálým vymýšlením nějakých překvapivých motivů daří držet mou pozornost ve střehu – a myslím, že fanoušci starých SLAYER a podobně laděných komand si budou poslech taky užívat.

MURDER INC. to prostě vzali za správný konec a nahráli desku, která se může směle měřit s nejlepšími thrashovými alby, která u nás kdy vyšla. Intenzita se místy blíží k maximu, jaké se dá v daném žánru zahrát, přesto je to pořád svým způsobem chytlavá muzika, každý song obsahuje záchytné body a hlavně, i přes zdánlivou sevřenost materiálu, se objevují i skladby lehce vybočující. V první řadě to je „Život jde dál“, která se drží  heavy/deathmetalového kopyta, střídá se murmur s řevem, nechybí další kytarové hrátky, ale ani dusot bicích. Zprvu nenápadný „Arcifuck“ disponuje nejsilnějším refrénem z celého alba a růžky v něm vystrkuje další kvílivé sólo, „P.P.S.“ pak nabídne i trochu hardcorové nespoutanosti a „Podříznout a zakopat“ opět ultra rychlost na hranici lidských možností. Petrovi skoro není rozumět, protože slova chrlí s kadencí kulometu, jako z jiného světa po nářezu působí vybrnkávačka na úvod „Smrtihlava“, zpočátku epické záležitosti, posléze parádní hoblovačky. A závěrečný titulní song potvrzuje výborný dojem, v podstatě nenacházím skladbu, která by mi překážela, vokály do muziky pasují a povedl se i zvuk z Davosu, což jsem si po poslechu CD ověřil i z vinylu. Ale jedno překvapení gramofonová deska přesto přináší, jiné pořadí skladeb. Tohle mi nikdy nepřišlo jako dobrý nápad, člověk si nahrávku zafixuje jako celek, naučí se, jak jdou písně za sebou a pak mu je dramaturg vinylu naservíruje v jiném sledu. Kdyby byl materiál dlouhý akorát na vinyl a muselo se přehazovat kvůli délce skladeb, tak to chápu, takhle mi smysl uniká… asi je to jen taková hříčka, naštěstí jen drobná, prohozeny jsou songy „IV. druh“ (takový tribute song LAHAR – poslechněte si „Krev“...) a „Umlčen navěky“.

Jediné, co mi není úplně po chuti, jsou texty. Lidice už jsem zmiňoval, tam je naturalistický popis hromadných poprav popsaný zručně, ale jinak při čtení textů příliš nejásám. Témata dejme tomu OK (kromě onoho válečného hlavně špína současného světa, ale i sci-fi, fandění na koncertech a samozřejmě smrt), ale zpracování je takové kostrbaté… Ale při poslechu se to ztratí, protože Petr řve jako divý, takže to nejspíš bude vnímat jen pár zvědavců, kteří při poslechu budou civět do bookletu.

Aktuální tvorbou se MURDER INC. vyšvihli do špičky tuzemského thrashového pelotonu. Ve žlutém trikotu sice pořád jedou LAHAR, ale v podobě berounských vrahounů mají zdatné pronásledovatele.

Seznam skladeb na CD:

  1. 42-06-10...
  2. Rozsudek padl
  3. Na kusy roztrhán
  4. IV. druh
  5. Život jde dál
  6. Arcifuck
  7. P.P.S.
  8. Podříznout a zakopat
  9. Smrtihlav
  10. Umlčen navěky

Čas: 33:33

Sestava:

  • Lukáš – sólová a doprovodná kytara, doprovodný zpěv
  • Petr – sólová a doprovodná kytara, zpěv
  • Fanda – bicí
  • Benys – basa, doprovodný zpěv

Bandcamp
Bandzone
Facebook

 


Zveřejněno: 03. 04. 2018
Přečteno:
4667 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

06. 04. 2018 14:06 napsal/a Mandéz
Je tam :)
Ano, rozdíl tam skutečně je a myslím, že to hraje pěkně. Ale Opat má pravdu, že i kdybych měl nasrá.. v uších a nepoznal to, ten rozdíl kvůli odlišnému masteringu je tam na každý pád. My jsme s tím spokojeni a doufáme, že fans budou také :)
06. 04. 2018 12:11 napsal/a Opat
...
Rozdíl by tam byl i tak, na LP se dělá jiný mastering atd. Ale jinak nevím no. :-)
06. 04. 2018 10:09 napsal/a Coornelus
LP/CD
A je ten rozdíl v poslechu LP oproti CD aspoň poznat? Když s tim bylo sraní navíc...
05. 04. 2018 06:30 napsal/a Mandéz
Kvůli stopáži....
Ahoj Johane, skutečně se to řešilo s Otynem jakožto producentem, že by bylo dobré prohodit songy kvůli vyrovnané stopáži. Doufám, že se teď nepletu, ale šlo o dosažení co nejlepšího poměru komprese/kvality. Nevím, nejsem odborník, ale mohu se ho zeptat :) Kvůli přehození písní se musela předělat i zadní strana obalu, což znamenalo zdržení. Z našeho vlastního rozmaru tedy nee :)  
04. 04. 2018 22:10 napsal/a Pete
Not expert
Tak nám to bylo řečeno // V příštim už bude \"vokál\" :D