Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

Konec roku je časem bilancování...

Tradiční žebříčky toho nej… za rok 2017 samozřejmě přineseme na konci ledna, až si všechno pěkně rozmyslíme a spočítáme, teď je tady krátké ohlédnutí za tím, co jste si na Fobii mohli v uplynulých 365 dnech přečíst, i za tím, co vidět na první pohled není. A přidáme i nějaké úvahy o budoucnosti.

Začněme fakty. V roce 2017 jsme připravili 52 rozhovorů, což znamená jeden rozhovor týdně. Snažíme se o pravidelnost, o to, aby rozhovor vyšel každou neděli. Tenhle plán se nám víceméně dařilo plnit, v průměru to tak bylo, někdy ale zůstala neděle bez rozhovoru – většinou kvůli tomu, že jsme na daný termín měli nějaký atraktivní report a nechtěli jsme čtenáře „trápit“ dvěma obsáhlými články v jednom dni. V nastoleném trendu bychom rádi pokračovali, ale je otázkou, nakolik se nám to bude dařit. Někdy ani není v našich silách týdenní frekvenci dodržet – to když čekáme, až se třeba ze čtyř kapel či jedinců některý uráčí odpovědět v nějakém rozumném časovém horizontu. Někdy si říkáme, jestli nám stojí za to podporovat kapely, které napřed s radostí odpoví, že rozhovor samozřejmě ano a moc rády, ale ve finále na odpovědi čekáme půl roku. Druhým extrémem jsou rozhovory, v nichž odpovídající šetří slovy natolik, že jsou otázky delší než odpovědi. Nevíme, co je k tomu vede, internet má oproti tištěným médiím tu výhodu, že rozsah článku v podstatě není omezen a každý se může vykecat podle libosti a udělat si reklamu zadarmo. Když nám takový odbytý rozhovor dorazí, jsme z toho smutní, protože otázkám věnujeme spoustu času, chceme dělat zajímavé a přínosné rozhovory, nikoliv obecné „promo“ povídačky o ničem. A pak si někde titíž lidé stěžují na nedostatečnou podporu nejen ze strany médií, ale i fanoušků. Ale s takovým přístupem??? A to jsme dosud mluvili o tuzemských kapelách, které jsou proti těm zahraničním vzorné. Na rovinu – zahraniční kapely nás už tak serou, že nejspíš v budoucnu budeme srát my na ně. S otázkami do ciziny je dvakrát tolik práce, někdo je musí vymyslet a někdo přeložit, a pak kapely půl roku mlčí, neodpovídají na e-maily,  nereagují na Facebooku… přitom na začátku se každé ptáme, jestli o rozhovor stojí… Aktuálně čekáme půl roku na rozhovory s portugalskou, švédskou a americkou kapelou, Španělé ALTARAGE odpověděli tak, že jsme se styděli jejich odpovědi zveřejnit v Rozhovorech a strčili je do Anket. I tak ale na českém internetu nenajdete portál, na kterém by tolik rozhovorů s extrémními kapelami vyšlo.

Vždycky nás bavilo psát reporty. Většina členů redakce obrážela koncerty jako divá a dojmy z nich zprostředkovávala i čtenářům – těm, kteří na akci byli, aby si třeba svůj názor porovnali s naším, těm, kteří se na koncert nedostali, aby si mohli přečíst, jak to vypadalo a třeba se na základě našeho názoru rozhodnout pro návštěvu vystoupení nějaké kapely příště. Stihli jsme 97 reportů, přičemž samozřejmě z velkých festivalů jsme referovali v několika částech, protože by ty naše litanie z pětidenního Brutalu asi nikdo nedočetl do konce. (úsměv) Možná si někdo říká „no jo, to se jim to na koncerty chodí, když mají všude vstupné zadarmo“, ale věřte, že akreditace využíváme zřídka, většinou na akce, které intenzivně podporujeme, zveřejněním pozvánky nejen na portálu, ale i na Facebooku. U menších akcí, na nichž hrají tuzemské kapely, si vstupné platíme, protože nám přijde přirozené podpořit scénu; jsme v první řadě fanoušci, v druhé pak i pořadatelé, kteří ví, jak to v dnešní době s návštěvností undergroundových akcí vypadá.

U počtu recenzí jsme šli mezi roky 2016 a 2017 dolů o zhruba 50. I tak je 261 recenzí slušné číslo, a zakládáme si hlavně na tom, že většinou nejde o povrchní bláboly, že se snažíme nahrávku probrat poctivě a čtenářům ji přiblížit. Samozřejmě ne vždy se to podaří, protože tu a tam přistane nějaká nahrávka na stole redaktora, který nemá k danému žánru vřelý vztah, ale to je hlavně v případech „neobjednaných“ promáčů. Sice jsme stáhli adresy kam CD posílat, a s každým zájemcem se snažíme napřed domluvit a hlavně vysvětlit, že není v našich silách napsat recenzi do týdne nebo dvou od obdržení zásilky, protože prakticky trvale máme plné stoly a naše kapacity jsou omezené. Tím se vracíme na začátek tohoto odstavce – počet recenzí šel dolů, protože šla dolů aktivita řady členů redakce, kteří dříve články psali s větší kadencí. Ale s tím se nedá nic dělat, lidi mění své životní priority, zaměstnání, rodí se jim děti a prostoru na časově velmi náročný koníček není nazbyt. Nabízí se samozřejmě možnost rozhazovat sítě, dávat inzeráty, že hledáme redakční posily, ale zkušenosti máme v tomto směru takřka děsivé. Čas od času se někdo ozve sám, srší aktivitou, co všechno bude dělat, napíše rychle dva tři články a najednou šlus. „Nejlepší“ je, když si nechá poslat pět promo CD na recenze a pak se na jejich napsání vykašle. Před kapelami vypadáme jako nespolehliví pitomci, ale dotyčný „redaktor“ neodpovídá na e-maily, CD nevrátí a my se stydíme, případně si nahrávku někde stáhneme, abychom dodrželi slovo a recenzi přinesli. Na sklonku roku 2017 je situace taková, že z redakce zůstalo torzo, počet aktivních jedinců by se dal spočítat na prstech jedné ruky a je otázkou, jak to bude vypadat v roce 2018.

Ne, neskládáme zbraně, myslíme si, že jsme Fobii za těch 20 let někam dovedli, že se stala místem, kde si fanoušci okrajových hudebních žánrů přijdou na své, dozví se zajímavé informace, přečtou snad podnětné rozhovory, čtivé reporty a do hloubky jdoucí recenze. Na další články typu úvahy, profily nebo něco takového už nám čas nezbývá… snad jen na každoměsíční tipy na alba a koncerty, u nichž je ale odezva poměrně malá a taky se nad jejich smyslem zamýšlíme.

Ještě bychom rádi upozornili na oněch 20 let. Ano, v roce 2017 jsme „oslavili“ 20 let existence. Na začátku roku jsme přemýšleli, jak tohle výročí oslavit, jestli třeba udělat koncert kapel, se kterými jsme se díky psaní sblížili, nebo aspoň uspořádat redakční setkání. Z koncertu sešlo, protože v jednom městě, které přicházelo v úvahu, došlo k uzavření hudebního klubu, v druhém se zas koncerty konají tak často, že pořádat další nemá smysl. A setkání redakce jsme taky vzdali, protože by se nás sešlo pět, a v takovém počtu se potkáváme i na koncertech. Radši jsme, byť jen ve dvojici, vyrazili  za kolegy ze spřáteleného webzinu Echoes a probrali společné radosti a starosti s provozováním webzinů.

20 let je dlouhá doba, začátky Fobie v současném týmu pamatují jen šedé eminence Márty, Corbow, Jirka, Bendis a Hanka, kteří v roce 1997 stáli u zrodu tištěného fanzinu kapely F.O.B. Postupem doby se z fanzinu kapely stal fanzin všeobecného zaměření, který vycházel nepravidelně, podobně jako většina tehdejších tiskovin. S rozmachem internetu se fanzin přestěhoval na net, zpočátku jako součást webových stránek kapely F.O.B., které byly půlené – polovina stránky patřila kapele, polovina webzinu, na němž vycházel třeba jeden článek týdně nebo za čtrnáct dní. Na samostatnou doménu se Fobia přestěhovala někdy v roce 2004, od roku 2006 vypadá jako dnes. O změně vzhledu neuvažujeme, myslíme si, že Bendis s ostatními před jedenácti lety vymysleli layout, který i dnes vypadá dobře a přehledně.

Za 20 let se na Fobii objevilo 4600 recenzí, 623 rozhovorů, 1625 reportů, stovky pozvánek na koncerty a festivaly plus několik desítek dalších článků. Věříme, že počet poroste i v příštím roce, ale nedokážeme teď slíbit, že vyjde článek každý den. Doba se holt mění, řada webzinů v nedávné době skončila, a šlo o letité projekty, často na velmi dobré úrovni – vzpomeňme Payo, Mortem nebo Abyss, z doby z před deseti roky už nefunguje většina webzinů – kdo si dnes vzpomene na Metal Swamp, Metalzone, Metalnation, Brainsmash, Pandu?

V tuhle chvíli věříme, že Fobia rok 2018 přežije. Ale mraky se nad námi stahují… takže je na místě ona inzerce, kterou jsme doposud odmítali. Jestli je mezi čtenáři někdo, kdo by měl zájem naše řady rozšířit, je ochotný věnovat redakční práci spoustu času, má kvalitní sloh a slušný pravopis (pravopis není ta nejnutnější podmínka, důležitější je sloh), ať se nám ozve a uvidíme…

Všem čtenářům, muzikantům, vydavatelům a pořadatelům děkujeme za dosavadní přízeň a do nového roku 2018 přejeme pevné zdraví, hodně radosti ze života, spoustu zajímavých nahrávek a dech beroucích koncertů.


Zveřejněno: 31. 12. 2017
Přečteno:
4323 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

03. 01. 2018 22:02 napsal/a immortal
Velkej díkes
Tak těmhle borcům a borkyním z redakce Fobie patří můj neskutečný dík a obdiv. Já osobně čtu jen tento web (jiné max. na doporučení Johana či Coorneluse) a časopis Pařát. Konec činnosti bych asi těžce nesl a věřím, že se tak nenastane. Závěrem jen drobná kosmetika tj. méně smíchů, mrkví a celerů v některých rozhovorech (smích) :-)) , ;-)
03. 01. 2018 21:49 napsal/a Garfield
Tipy na alba a koncerty
Jen poznámka k \"malé odezvě\" na tipy - nedělal bych z toho zásadní závěry. Lidi to asi nesledují tak podrobně jako vy, takže moc tipů od čtenářů nečekejte. Když to někoho osloví (občas třeba mě) tak fajn, a když ne, tak se nic neděje.
03. 01. 2018 09:54 napsal/a Jeff
dobrá práce
Pánové, díky za Fobii. Sleduju vlastně jen vás a metalopolis. Obdivuju vaše nadšení. Byla by škoda to zabalit..., teda škoda hlavně pro čtenáře. Jsem nejlepší v death metalovým ranku a máte ty nejlepší reporty, tyty věci čtu bez ohledu, jestli znám nebo neznám. Myslím taky, že Opatovi reporty i recenze na černější žánr taky nemají chybu. Nezajímají mě fotoreporty a Olivovy recenze. Myslím, že vaše tempo je do budoucna neudržitelné. Rozhovor každý týden je prostě masakr, nechápu, jak jste to zvádnuli. Takže pokud polevíte v tom šíleným tempu, tak je to pochopitelné a mně to vadit nebude. Piště recenze na kapely, co se vám líbí a ignorujte věci, o které jste se neprosily. Piště nadále reporty a když se povode jednou za 2 - 3 rozhovor, tak tím líp. Přestaňte dělat věci co vás serou a pokračujte v tom, co vás baví. No nic, ať to šlape i v roce 2018. Za mě díky!!!
02. 01. 2018 18:06 napsal/a Johan
-> Milan
Jestli chceš přispět penězi, tak se ozvi :-) Jestli chceš přispět články, tak se taky ozvi :-) Mail v záložce Redakce.
02. 01. 2018 14:23 napsal/a Milan
Příspěvek
rád trochu přispěji ale nevim kam a jak.