Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
INSANIA

CD 2017, vlastní náklad / crossover/rock / Česko

Ačkoliv bude název frýdecko-místecké kapely UNDER THE SKIN (dále UTS) pro spoustu čtenářů dosud nepoznaným pojmem (stejně tak, jako donedávna pro mě), není to tak, že by se jednalo o nějakou vyloženě nově vzniklou partu. Jak jsem se totiž dočetl, UTS se původně dali dohromady už v roce 2005, i když je faktem, že v prvních letech své činnosti se soustředili především na postupné sehrávání s využitím převzatého repertoáru a na prvních autorských věcech začali pracovat až o pár let později. Současná hudební tvář skupiny se pak začala formovat na přelomu první a druhé desetiletky aktuálního století. V roce 2015 vyšlo debutové album „Moth & bulb“, které představilo 11 vlastních písní opatřených anglickými texty, a letos bylo následováno novým počinem uváděným coby crossover-rocková opera.

Samotná kapela CD prezentuje posluchačům takto: „Na novém, v pořadí již druhém, albu „Planet Earth's Survivors“ představuje skupina komplexní strhující příběh hrdiny, který navzdory nepřízni osudu bojuje nejprve o svůj domov, o svůj život a nakonec i o smysl své existence. Album přes svou expresivnost představuje různá aktuální témata (touha vyrovnat se se smrtí dítěte, elementární boj proti zlu, proti korporacím aj.). Kapela představuje také svůj široký hudební záběr; na albu se objevují prvky alternativy, rocku, metalu, rapu i country. Žánry se do sebe přelévají přirozeně a barevně podkreslují příběh.“ Tato charakteristika je podle mě naprosto výstižná, nakonec kdo jiný by měl nejlíp vědět, co vlastně tvoří a hraje, než samotní autoři. Po hudební stránce je tedy materiál dosti rozmanitý, nalezneme v něm vlivy nejen výše zmíněných, ale určitě i dalších hudebních stylů, jelikož, jak bývá tradičně zvykem, každý posluchač to slyší trochu jinak. (úsměv) Takže souhrnné označení crossover/rock je v tomto případě opravdu na místě.

Jelikož se jedná o komplexní dílko, tak bych zde nechtěl zmiňovat nějaké lepší nebo horší skladby, jelikož si myslím, že každá z nich má v příběhu svou přesně danou roli a představuje v daný moment přesně to, co je právě potřeba. I z tohoto důvodu se v podobě předvedených písní jedná o kombinaci tvrdších a jemnějších songů, o nichž si myslím, že by svou rozmanitostí mohli oslovit širší hudební publikum. Proto bych doporučoval poslechnout si CD od začátku do konce pěkně někde v klidu, začíst se přitom do textů a snažit se co nejvíce proniknout do celého konceptu desky.

Zvuková stopa CD byla kompletně pořízená u Martina Roženka v jeho jablunkovském GM recording studiu. Album vyšlo jako jednoduchý lakovaný digipack s bookletem přinášejícím kompletní textovou složku nahrávky. Jen je podle mě trochu škoda, že zde nejsou uvedené i překlady textů do češtiny, které by možná ještě trochu více vtáhly posluchače od děje. Alespoň tedy takové, jako jsem já, kteří na tom žel s angličtinou nejsou úplně nejlépe (úsměv), ale chápu, že mladší generaci si s tím nejspíše poradí bez nějakých větších problémů. Grafika obalu je sice zpracovaná poměrně jednoduchým způsobem, ale i tak na mě působí spíše dobrým dojmem. Líbí se mi titulní strana, na níž pes ve své tlamě svírá planetu Zemi, poněkud horší už je to se zadní částí, obsahující psí siluetu ze zadního pohledu, která dle mého není příliš zdařilá. Taktéž bych uvítal nějaký kontakt na kapelu nebo adresu některého z jejích internetových profilů.

Ze strany skupiny se jistě jedná o sympatický a hlavně zajímavý pokus vytvořit v daném žánru něco nevšedního a ojedinělého. Na druhou stranu je trochu složitější se k tomuto specifiku nějak relevantně bodově vyjádřit, takže jsem se nakonec rozhodnul pro 7 bodů. Pro někoho to možná bude málo, pro jiného moc (úsměv), takhle to prostě nějak zhruba vidím já, čímž ale pochopitelně netvrdím, že můj verdikt je slovem božím. (smích)

Kdo z vás by měl zájem vyslechnout si nějakou ukázku z CD, může například mrknout na aktuální videoklip k titulní skladbě.

Seznam skladeb:

  1. Prologue
  2. Planet Earth´s Survivors
  3. The warrior
  4. Incurable
  5. Under the skin
  6. Pill King
  7. A las puerta de Santa Muerte
  8. A story of Carl and Emily
  9. Monster
  10. The devil
  11. The end
  12. Goodbye

Čas: 45:44

Sestava:

  • Pavel Krpec – zpěv, kytara
  • Jan Ševčík – kytara
  • Petr Urbiš – baskytara
  • Jiří Ševčík – bicí


Web

 


Zveřejněno: 01. 12. 2017
Přečteno:
3709 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Mikael | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář