Nejbližší koncerty
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
HEIDEN – Andzjel

CD 2017, vlastní náklad / avantgarde jazz free improvisation experimental noise / Česko

Radek Kopel je neúnavný. Ačkoliv na adresu své tvorby od většiny posluchačů i recenzentů dokola poslouchá, že se nedá poslouchat, pořád nahrává a vydává většinou poměrně dlouhé nahrávky v originálně řešených obalech. Aktuálně pod hlavičkou ESM a s pomocí dalších podobně postižených jedinců.

Tentokrát se na první stopě, resp. na nula šestce, nachází sedm a půl minuty recitování všelijakých slovních spojení. Na webu kapela vysvětluje, kde slova posbírala, takže to bylo tak: „JPG, RKB a ZSŠ se zmocnili slov pánů Dr. Zdenka K. Slabého a Petra Slabého, jejichž přínos (nejen) alternativní hudbě je neoddiskutovatelný. Z recenzí a článků v kulturním časopisu UNI jsme vyzobali zajímavé obraty a ty ve studiu nakolážovali. Skladba už byla několikráte koncertně otestována a lze ji směle označit za hitovku.“ Ono je v podání ESM smělé kde co, sedm minut recitace z kontextu vytržených slov, byť pečlivě artikulovaných, může jako hit označit jen blázen, mně to stačilo jednou a nevidím důvod to poslouchat znovu.

Ono se to tak má i s další stopou označenou jako 066. Sice už to není ryzí noise bordel jako v minulosti, ale pořád to je spíš nehudba než hudba. I když určité náznaky skladatelského procesu se vystopovat dají, ale chce to opravdu hodně fantazie… (úsměv) ESM používají i nějaké běžné nástroje, hlavně bicí, zejména tedy rytmičák s dost plechovým zvukem, asi i nějaké kytary, ale hlavně se jako obvykle z reprobeden valí pazvuky všeho druhu. Jednoduše mě to nebaví a irituje. Ale jsem poctivost sama, tak to přetrpím celých jednatřicet minut, byť na konci si říkám, že jsem to měl po deseti minutách přeskočit a věnovat se poslednímu songu.

I ten trvá skoro půl hodiny, na rozdíl od dvojky alias šedesát šestky byl asi nahraný živě, a jestli je 666 pekelné číslo, tak k předkládanému materiálu označení tracku sedí. Je totiž další hlukové peklo, tentokrát bez bicích a s větším množstvím (asi) elektroniky, samozřejmostí je různé skřípání, praskání, vrzání... jako když se nedaří naladit rádio…

Zajímavější než zvuková/hluková produkce mi přijde obal. Ten je tvořený bookletem – přeloženým dvojlistem – s informacemi týkajícími se nahrávky a nahrávání a vrchním přebalem, který připomíná dárkovou taštičku. Jde o ruční práci, která vznikla ve dvanácti verzích. Informační část je samý vtípek a název kapely je využitý ve všech možných variantách – třeba: 8.-10. 5. 2017 sESMolil Boman Robrev, 16. 5. 2017 sESMíchal Boran Romrev.

Takže jako vždy – berte tato slova spíše jako informaci, že Radek Kopel je tu s další várkou podivna. Podivíni nechť zbystří a zajímavě a vtipně zabalené lisované CD si obstarají, zvědavci nechť se aspoň mrknou na web a ochutnají cosi z tvorby a ostatní nechť se aspoň usmějí. (úsměv)

Seznam skladeb:
06. HlaSlova
066. Svět L.O.M.
666. Živě/Mrdvě v štúdiu Pon Terex

Eventuelní Složení Muzikantů:

  • ZdenK.S. - akustická češka, hlas
  • HonzA.P. - elektrická basofka, efekty, hlas
  • RadeK.K. - elekdronyka, efety, hlas, per kušny
  • PaveL.H. - bicí, per kušny

Čas: 68:32

http://bandzone.cz/merzbauten


Zveřejněno: 10. 08. 2017
Přečteno:
4149 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

11. 08. 2017 19:31 napsal/a RBK
jESMrt?
Díky, neúnavný brachu!