Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
INSANIA

Na svět nerezové oceli jsme dorazili ve čtvrtek, něco kolem půl jedenácté večer, abychom se tak ocitli v dějišti jednoho z větších (jak jsem tak koukal) festivalů u nás a to ve Varnsdorfu.

Čtvrtek

Při cestě to ovšem nebylo tak jasné, jestli vůbec dojedeme, neboť na nás neustále mrkala kontrolka mazání i po dolití 1l oleje, nakonec to ale dobře dopadlo a my jsme se ocitli u areálu.

Po nezbytném postavení stanů a zaparkování přímo uvnitř areálu jdeme obhlédnout okolí. Celkem rozlehlý areál, jak jsem se dozvěděl od stálejších návštěvníků -letos zvětšený, skýtal opravdu hodně stánků s občerstvením a nápoji, tak jak bylo popsáno na webu. Super, alespoň nebudu muset tlačit klobásy. Areál byl kolem dokola obehnán stromy a ty tak dotvářely uzavřený celek. Letos byla připravena produkce i ve čtvrtek, ale bez vstupného a dle rozpisu na stránkách festivalu měly vystoupit tyto kapely: MORION, SEKHMET, SAUER KRAUT, DAYTIAN, BIZARRE EMBALMING. Produkce měla dle rozpisu končit v cca 20,00 ovšem po našem příjezdu se vesele hrálo, takže nemohu říci, jestli odehrály výše uvedené kapely a nebo ještě nějaká další. Vzhledem k tomu, že například z BIZARRE EMBALMING jsem nikoho v areálu nepotkal a jak jsem později zjistil, program se vůbec nedržel rozpisu na webu, a ani rozpisu vyvěšeného pořadatelem na místě, ale o tom později. Hrálo se ve velkém stanu, protože na hlavním pódiu probíhaly ještě finální práce. Kapela, která hrála jako poslední a kterou jsme slyšeli byl jakýsi všehochuť revival, ovšem songy nebyly zahrané příliš přesvědčivě. Po jejím vystoupení pokračovala ještě asi hodinu house párty. Potěšující byla skutečnost, že v areálu už bylo asi cca 300 lidiček a tak to vypadalo slibně i na pátek, že by tak celkově mohla i tisícovka přijít, ovšem tato vize se nakonec nenaplnila.

Pátek

V pátek, po ranní procházce za snídaní do města (areál koupaliště, u kterého byl festival je od centra města vzdálen asi 2km) a následující koupeli (voda v koupališti byla fakt super :)) se dozvídáme, že začátek se malinko posouvá, nějaká ta kapela vypadla a něco se přesunulo.

Ve 2 hodiny se už ale hraje, první VETROL předvedl něco mezi zábavovkou, heavy metalem, hard rockem a punkem. Kluci ale byli hodně nejistí. Druzí F.O.B. pustili mezi přítomné svojí dávku schizo blastu a lidí pod pódiem přibylo. Ovšem na třetí EBOLA JOY zase odešli. Celkem zajímavý mix metalu a synťáků. Při jejich setu jsem se odešel osvěžit, neboť jsem byl po našem vystoupení v tom vedru pěkně zpraženej. Přišel jsem tudíž o set slováků SURGICAL DISSECTION, které jsem si vychutnal ve vodě a pak ještě 100 stupňů Celsia a WORKSHOP, i když si nejsem jistej, jestli druhá zmíněná banda opravdu vylezla. Vrátil jsem se na skoro místní deathery LANIENA MENTIS, abych mohl konstatovat, že se mi opět líbí :)). Mezitím se už naplno rozfrčel i bungee jumping, a tak bylo o zábavu v areálu dokonale postaráno. Ono vůbec kvůli absenci tištěného programu a ještě neustálým změnám, (kdy jste si na rozpisu u vchodu do areálu, přečetli co bude hrát a ono to nakonec bylo jinak) jsem nevěděl, jestli kapely, které neznám hrály, nebo nehrály. První změnou v programu (avízovanou) byli SCENERY. Klasicky dobré vystoupení zůstalo nedoceněno publikem.

Po nich jsem opět pár kapel vynechal, abych se vrátil na celkem zajímavě znějící PROJEKT PARABELUM nicméně po chvilce mě začali pánové nudit. NATRON z Itálie a jejich death, to už byla jiná muzička a dávalo to znát i publikum. Pánové se představili s novým basákem a zahráli kromě průřezu tvorbou u pár zbrusu nových songů. Po nich nastupuje PANDEMIA. Musím říct, že tady se jim vystoupení povedlo víc než na Nuclearu. A následuje další změna v programu nastupuje CRUSHER, který měl vystoupit až někdy na konci pátečního programu Ne že by mě tahle partička moc brala, spíš u mě hudebně celkem klesli, myslím tím tvorbou a stylem. Jiného názoru ale byli pařící maníci pod pódiem a tak jsem (Ríša mi určitě promine:)) sledoval jejich vystoupení z povzdálí, od stánku s pivkem a občerstvením, jehož jsme byli stálými hosty. Následovali hlavní hvězdy večera NECROPHAGIST, na které jsem se těšil jak malej Jarda, jenže co čert (pardon) nechtěl, nějak to na mě přišlo a musel jsem se jít vyvenčit na koupaliště. Ufff, nicméně jsem i tam díky zvuku, který se šíří všemi směry rozeznával fláky, které mám z domova (né od maminky) naposlouchané. Na koupališti byl zvuk vůbec asi nejlepší, alespoň co se prvního dne týče. Nevím, dalo by se říct, že trošku do zvuku dělám, ale zvukař ten víkend asi měl (nebo naopak neměl) svoje dny, protože to co lezlo z celkem slušné aparatury byla chvílemi katastrofa.

Následovali ROOT, při kterých jsem se odebral do hajan a nechal se tak uspávat libým Big Bossovým hláskem. Podle slov Hanky a Bendise byli ROOT super a měli i dobrej zvuk, což bylo snad vyjímka. Ze snů mě probudili ještě ALBION začátkem z Návštěvníků a pak už nevím opravdu nic, ani jestli ještě někdo vystoupil, či nikolivěk. V pátek bylo mým odhadem v areálu cca 500 lidí, tak jsem si říkal, že přecejen by na ten Napalm Death mohli ještě nějací borci dorazit.

Sobota

Po ranním vykoupání (které proběhlo ještě několikrát :)) jsme si dali držkovku a pívečko (ta polívka byla opravdu vynikající, díky šéfe :))) a jen tak obzerali po areálu, zahráli si stolní fotbálek a dali další koupání, z kterého jsme se vrátili už na začátek setu kapely, která se zove VOLANT. Tihle pardubičáci napálili do přítomných svojí porci bigbítu jaksepatří a na mě působili nádherně uvolněně, prostě jako relax. Tohle ovšem nemůžu říct o druhých ANTICAGE, kteří zase působili jako pěst na oko svým neo punkem a směsicí ještě čehosi. Za povšimnutí stál ovšem zpívající basák, který válel na šestistrunku opravdu slušně. A tak odpoledne příjemně ubíhalo, pivko sem pivko tam, hlavně že jsme ve stínu, neboť sluníčko hooodně pařilo.

Třetí V.A.R. mám celkem rád, a to hlavně pro tu výdrž. Chlapci už nejsou nejmladší, ale snad o to víc v sobotu napálili do publika svůj drtící thrash a právem měli úspěch. Následující LESEM SE NESEM byli jako z jiného světa, a taky na to doplatili. CERBERUS a GREEDY INVALID nehráli a na stage vylezli budějičáci COLP. Super setík, až tak, že to probudilo i spícího Korbíka ve stanu. Chlapcům to velmi šlape a taky dobře skáká :))) a nakonec cover od ACbleskDC. Super!!! Další na řadě SAD HARMONY měli hrát původně podle rozpisu v pátek, nicméně mě mile překvapili, jelikož jsem tuhle bandu hooodně dlouho neslyšel. Hrají super muziku, nijak násilnou, prostře pohoda. Jen tak dál. Mezitím se nám nebe trošku zakabonilo a vyslalo na nás menší spršku, takže jsem bandu co hrála po Sad Harmony neslyšel ani neviděl a díky dodržování rozpisu ani nevím jak se jmenovala. Ani na další bandu jsem se nešel díky dešti podívat zblízka, i když už jsem poznal SHAARK a jejich úderný thrash core. Po Shaarku nastupuje DISFIGURED CORPSE a jejich brutal death. Taky z nebe už nepadá síra a ani voda, takže už je větší pohoda. Další kapelku, pravděpodobně HIV POZITIV jsem vynechal a zbystřil až na THE RAYS OF THE SUN, protože o téhle kapele jsem hodně slyšel, ale málo (vůbec) viděl. Celkem pohodový melodický metálek skoro doom s dívčím vokálem. Další BRAINS z Maďarska sebou přivezli nefalšovaný neo punk. HAZY DECAY si tak nějak nepamatuju, asi jsem byl mimo :))) a další HYPNOS, to byla klasika, ovšem škoda, že hráli v létě převážně ve třech.

Po nich vylezlý PEARL JAM REVIVAL zahrál opravdu super, téměř jako originál, i když tak nějak nechápu, co dělala tahle kapela v tento čas na pódiu. Následující MRÁZEK je grindík jako prase, o to víc interesantní, když na kytaru válí kytarák na vozíčku, ale hrál opravdu výborně, z čehož jsem nechápal. Po Mrázkovi RHONDIAN, kteří mě celkem neberou, i když tady zahráli taky super. A po Rhondian trošku větší pauzička a nastupuje anglické komando NAPALM DEATH. Angláni se museli obejít bez druhého kytaristy Jesse Pintada (z rodiných důvodů nemohl s kapelou odjet toto evropské minitour) a řekl bych trošíčku to bylo znát. Ovšem i já jsem si chvilku potřásl hlavinkou nad známými kousky, nicméně průserem jejich vystoupení byl zvuk, protože kytara zněla jako totální svářečka a dál od pódia se nedala poslouchat, nevím co zvukař dělal. Nicméně téměř všem co byli v areálu to stejně nevadilo. Po ND byl ohňostroj (jak působivé) a potom LAST MINUTE, hmmm kapela příznačného jména hrála ve svůj pravý čas. Další bandy DEMENTOR a BLASHEMER už jsem opravdu nevnímal a odebral se po chvíli na kutě. Opravdu náročný víkend.
Neděle

V neděli jsme brzo sbalili saky paky a odebrali se směr Tábor, pokud by někdo chtěl přispět nedělním reportem, či cokoliv poopravit, nechť se ozve, bude vítán, ani já nejsem neomylný.

Celkem bych tipoval zhruba 500 osob, nevýhodou tohoto víkendu byla spousta jiných festivalů i celkem blízko se konajících, ale co se dá dělat. Jak jsem se již zmínil, festival měl spousty dalších atrakcí, jako třeba Bungee Jumping, spousta stánků se spoustou jídla :)) dostatek pivních stánků apod. Z pořadatelského hlediska až na ten měnící se program super, ovšem lidí mohlo přijít fakt víc.

Další fotky z www.xichty.cz

Zveřejněno: 03. 09. 2003
Přečteno:
3617 x
Autor: Márty | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář