Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

CD 2017, Folter Records / atmosferický black metal / Belgie

„V Belgii se potká Rus, Francouz, Holanďan, Maďar a Srb. Rus povídá, že je odborník na historii, sociologii a propagandu. Francouz na to odpoví, že se vyzná ve světě financí a ovládá manažerskou taktiku a plánování. Holanďan se nedá a říká, že je expert na vojenství a jeho prim je špionáž a tajné operace. Maďar uznalé pokývá hlavou a dodá, že se vyzná v teologii a různých náboženstvích a jeho um je hypnóza a ovlivnění podvědomí. Srb to vše vyslechne a suše odvětí, že jeho parketou je okultismus a čarodějnictví". Když ne vtipně, tak aspoň takto mě napadla parodie na vtipy typu „potká se..." A aspoň takto jsem i zachytil myšlenkové pochody mezinárodní sestavy kapely, která se dala v roce 2007 dohromady pod názvem THE COMMITTEE.

THE COMMITTEE se první nahrávkou představili až v roce 2013. Demo „Holodomor" je zasvěceno ruské revoluci a uchopení moci bolševikem, zotročeným a ztraceným životům. Nahrávka byla vydána formou CD a MC po 50 kusech a na obálce je vyobrazen Stalin - na každém médiu v jiné podobě. V následujícím roce byl vydán debut „Power Through Unity" formou CD a vinylu, který opět vypráví o hrůzach, zvěrstech a utrpení v historii lidstva. Na obálce je vyobrazen symbol rukou sepjatých v pěst ohraničený nábojnicovým pásem. A v letošním roce vyšlo album „Memorandum Occultus", které pojednává o manipulaci s lidmi, o zotročení miliónu lidí a přísné diktátorské kontrole. Album bylo prozatím vydáno v nákladu 1000 kusů, a jak kapela sama doplňuje, tak vinyl a kazety budou následovat. Na obálce v šedohnědém provedení je vyobrazen zapečetěný spis, memorandum s pečetí a inkoustovým perem. A protože mám doma pouze promo CD. na kterém jsou symboly v kruzích (podobné zvěrokruhům) s motivy vah spravedlnosti, lebky atd. a pouze uložené v kartonové kapse pro změnu v černobílém provedení, tak budu předpokládat, že obdobné to bude i na oficiálním CD.

Nejvýraznějším znakem temného alba „Memorandum Occultus" je blackový chroptivý vokál a rychlé a výrazné tempo bicích. Hlas a bicí vyčnívají nad špínou kytar a kláves, které vytváří atmosférický opar po celou dobu poslechu alba. Na škodu určitě je upozaděná basová kytara, která si v pozadí občas jen tak brumlá. A z tohoto marastu občas vyčnívají nějaké prvky, které utkvějí v paměti jinak zatěžkaných skladeb. Z těžké aury po celou dobu alba, někdy více, někdy méně, vystupuje melodický podkres, který vyvolává pocit ruské bojové nálady. Toliko asi k obecné charakteristice alba.

„Dead Diplomacy - Weapons of War" je smrtící válečný koktejl, který rozjíždí toto album. Píseň od samého začátku působí svojí rozmáchlostí. Jak jsem uvedl v předchozím odstavci, určitě se nedá nepovšimnout výrazného skřehotu a rychlých a výrazných bicích. Smrticí jízda je zakončena příjemnou kytarovou vyhrávkou. Ve stejném tempu se pokračuje v „Synthetic, Organic Gods - Weapons of Genocide", kdy si poprvé všímám onoho ruského bojového (lidového) kolovrátku, což má zřejmě na svědomí hlava a vokalista výboru THE COMMITTEE s ruskými kořeny, který mohutnou skladbu oživí šepotem. Zajímavým akustickým kytarovým intrem je otevřena favorizovaná skladba „Golden Chains - Weapons of Finance". Za akustikou je opět monstrózní rozjezd, byť paradoxně, i přes svoji rozmáchlost, se spíše nese v pomalejším doomovějším tempu. Znovu má skladba velmi citelný ruský feeling s velmi chytlavou melodií. Jdou zde postřehnout upozaděné sbory a nakonec i brumlající basa se zdá výraznější. Velmi povedený a zároveň nejdelší desetiminutový kousek, ve kterém se dají najít zhruba všechny prvky a zajímavé momenty alba.

„Treacherous Teachings - Weapons of Religion" má pomalejší rozjezd, ale o to epičtější, přitom se dá zaregistrovat z povzdálí bijící kostelní zvon. Doomovějšímu úvodu odpovídá i výpravný vokál, ale nakonec i tady dojde ke střídání tempa s rychlými bicími. Za zmínku stojí v půli písně kostelní, gregoriánský chór. Skladba je ukončena tak, jak byla předchozí „Golden Chains" započata. „Flexible Facts - Weapons of Chronology" je zřejmě nejbrutálnější skladba alba. Rychlý rozjezd se solidním náklepem ale není určující, zda se pojede v deathmetalovém duchu a rychlosti, protože skladba je ve znamení častého střídání temp. Brutalitu zde určuje částečně deathový growlující vokál a samozřejmě opět mohutnost skladby. Ta má v půli za silného lomozu bicích kytarový a vokálně kázající podkres. Konec skladby je ukončen houpavou melodií. V doom metalem ovlivněné „Intelligent Insanity - Weapons of Methodology and Duality" se vrací zpěvák opět k blackovému skřehotu, který má výpravný nádech. Ačkoliv skladba má podmanivou melodii, tak se mi zdá, že poslední štych je méně výrazným kusem alba.

Jako celek album působí velmi dobře. Jednotlivé písně vždy něčím zaujmou a i přes svoji délku, která až na jednu skladbu nejde pod osm minut, udrží v pohodě vaší pozornost. Jen ke konci alba, i přes nespočet přehrání, jsem měl vždy pocit, že kytarovo-klávesového atmosférického inferna je už moc. Ale i přesto musím uznat, že pánové s THE COMMITTEE si dali na epickém albu „Memorandum Occultus" záležet a obdarovali jej vícero dobrými hudebními motivy.

Seznam skladeb:

  1. Dead Diplomacy - Weapons of War
  2. Synthetic, Organic Gods - Weapons of Genocide
  3. Golden Chains - Weapons of Finance
  4. Treacherous Teachings - Weapons of Religion
  5. Flexible Facts - Weapons of Chronology
  6. Intelligent Insanity - Weapons of Methodology and Duality

Čas: 54:06

Sestava:

  • Igor Mortis - The Conspirator - zpěv, kytara
  • Aristo Crassade - The Trigger - kytara
  • Marc Abre - The Mediator - basa
  • William Auruman - The Charter - bicí
  • Urok - The Inquisitor - klávesy

http://thecommitteeband.weebly.com/


Zveřejněno: 16. 05. 2017
Přečteno:
3537 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: 4horsemen | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář