Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

CD 2017, Altered City / crossover rock / Česko

Na recenzi jsem dostal CD od kapely PAINTING MEMORIES pocházející z Brna. V dnešní době, kdy si poměrnou část hudby, blížící se ke sto procentům, můžeme kdekoliv a kdykoliv stáhnout na různých internetových kanálech a to ať už placených či neplacených, jsem pomalu nabyl dojmu, že na samotném fyzickém nosiči, který k tomu ještě vypadá k světu, již nikomu nezáleží. Ale čest výjimkám a jak podotýkají samotní PM: „Mít to v ruce je přece vždy lepší!". A mít v ruce takový kousek jakým je jejich debutové album „Remembramce", tak to klobouk dolů. CD je zabalené do velmi vyvedeného digipacku, který je v lesklém provedení. Výtvarnou stránku dostal na starost „dvorní" grafik Jiří Šanca, který na obalu vyobrazil pootevřenou bránu, kterou vstupujete do pestrobarevného parku.„Zahrady vzpomínek a snů, ve které s námi můžete strávit jednu probdělou noc a potkat během ní jak naše životní motivace, múzy a opory, tak i naše démony, úzkosti a závislosti". A jak sami PM dodávají, tak jejich koncepční vzpomínka je příběh o životě a smrti, hledání pravdy a nalézání reality, se kterou se musíte vypořádat, jak jen nejlíp sami umíte. S bookletem, který obsahuje vše potřebné, co takové album má mít, a ke kterému nemám žádné výtky, se vypořádali velmi dobře. A tak jsem zvědav, zda poslech hudby bude uchu lahodící tak jako obal oku pohledný.

Úvodní, respektive titulní skladba „Remembrance" je jen minutový úvod, jenž nám portálem (bránou) umožní vstup do již zmiňované zahrady vzpomínek, kterou otevírá déšť a příjemné kytarové intro s dětským prologem. Hudba na albu koresponduje s druhou skladbou „Hourglass", kdy se vše povětšinou nese ve středním tempu rockového hávu, na který je navlečen metalový křivák. Nejde si nepovšimnout hutného spodku, kde jsou velmi patrné sabbatovské stopy. Vlastně celá skladba je položená níže, hodně blízko k stoner rocku. Z toho na povrch velmi zřetelně vystupuje vokál, který skladbě dává.„jemnější tvář". Tak nějak bych mohl dál pokračovat, protože hutnější základ a civilní zpěv zůstává, ale... „Incomplete" je nakonec odlišná. Ať je to ze široka rozjezd bicích, které se ukazují v průběhu skladby anebo velmi často do popředí deroucí se kvílivá či sólující kytara. Částečně stoner sound má také skladba „Delirium". Ale pro mě je zde zajímavý zpěv, který v hlubší poloze hodně připomíná hororový hlas Alice Coopera. Píseň má nakonec více poloh hlasu, včetně šepotu.

„Hidden Sun" se nese povětšinou v klidnější poloze. Je obohacená o hru na violoncello a hudební nástroj buzuki, který můžeme znát z irských folklorních písní. Musím říct, že tato skladba, byť mám rád spíše ostřejší podoby, se náramně vyvedla. Skladbou tvrdšího ražení je „Homesick", kde si to kytarová sekce opatrně brousí kolem hardcorové cirkulárky. Píseň zjemňuje opět vokál, který mi ovšem připadá už více nasládlý, než bych si přál. Odpočítáváním času máme po tichu. „Silence Will Fall" se rozjíždí velmi zostra... a opět tu máme „nostalgickou", kterou přeruší znenadání growl Insomnica z kapely SOMNUS AETERNUS. Opět povedená skladba, ve které se perou dvě hudební tváře. Klidně bych řekl, že umně jsou skloubeny dva žánry, rocková zasněná balada s deathmetalovým (polo)záhrobím. Dalším kouskem jsme líbezným hlasem sklouzli opět k usínání. I když kytarová mini skladba „Nomeolvides" není špatná, tak mám jen pocit, že poslech alba, i přes předešlou nakopávající skladbu, začíná trochu uspávat.

Naštěstí skladby nejsou nikterak předlouhé, tak k usnutí nedojde. A nakonec jsou dost variabilní, což je velmi velké plus, a tím pádem vždy něčím zaujmou, respektive udrží naši pozornost. Takovou tvárnou a zároveň se svěží náladou a tentokrát nejdelší skladbou alba je „Elements". Opět se sice rozjíždí pozvolným tempem, ale postupně se z toho vyklube slušný metalový až závěrečný metalcorový nášup. Nehledě na to, že ve skladbě je opět více poloh hlasu, tak v písni zapěla i Zuza z CRASH ROAD a EPONINE, která si kromě čistého hlasu, třeba i v duetu s Adamem, zařvala v závěru parádním growlem. Mimochodem ten duet s Adamem, to je jako Andi Deris s Candice Night. Refrén je jak vystřižený od HELLOWEEN a jejich „Light the Universe". (?).

Je tady tlukot srdce a outrem „Amnesia" album končí tak, jak začalo. Vypravěčským epilogem za doprovodu tentokráte klavíru. Málem jsem zapomněl. Závěrečnou skladbou je „Forgotten", která se nese z poloviny vypravěčským pomalejším tempem a částečně skočí do metalcorovějších vod. Jen mám dojem, že toho líbivého, uhlazeného rocku s občasnými výlety do jiné sféry je už trochu moc. Než jsem album obdržel na poslech, tak jsem z ukázek jednotlivých písni byl docela potěšen, nyní po poslechu celého alba toto nadšení trochu vyprchalo. Byť album „Remembramce" má svoji kvalitu (o čemž svědčí vlastně předešlá slova), ať už v poskládání skladeb, hráčském umu a to nemluvím o dobré práci s hlasem, tak mám pocit, že albu chybí nějaký ten drive, který by mě dostatečně nakopl k opětovnému poslechu. Mezi kousky, které mě nadchly, bych zařadil „Hourglass", „Delirium", „Hidden Sun" a „Silence Will Fall". A jen dodám, že někdy málo znamená více.

Seznam skladeb:

Prologue / The Portal
1.  Remembrance
Chapter I / Sleepless
2.  Hourglass
3.  Incomplete
4.  Delirium (Time to Forget)
Chapter II / Longing
5.  Hidden Sun
6.  Homesick
Chapter III / Forget-Me-Not
7.  Silence Will Fall feat. Insomnic
8.  Nomeolvides
9.  Elements feat. Zuza
Epilogue / The Awekening
10.  Amnesia
11.  Forgotten

Čas: 44:18

Sestava:

  • Adam Podlez. - zpěv
  • Marek „Murky" Kvapil - kytara, violoncello, irské bouzouki
  • Jerry Monroe - kytara
  • Ondřej „Dude" Šandr - basa, irské bouzouki
  • Jakub „Hrod" Kašpar - bicí, klavír, doprovodný zpěv, kytara

Hosté:

  • Jan „Insomnic" Zadina - growl (7)
  • Zuza Chudáčková - zpěv (9)
  • Ema Zatloukalová - výpravěč (1)
  • Kristýna Krupková - výpravěč (10)

http://paintingmemories.cz/
http://bandzone.cz/paintingmemories
https://www.facebook.com/paintingmemoriesofficial

ROZHOVOR


Zveřejněno: 30. 03. 2017
Přečteno:
3954 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: 4horsemen | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář