Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

CD 2016, Arachnophobia Records / death metal / Polsko

ULCER pocházející z města Lublin naších severních sousedů se zformovali v roce 2006 a po albech „Serpent Trinity" z roku 2007 a na Fobii recenzovaném „Grant Us Death" z roku 2013 jim v loňském roce vyšlo u labelu Arachnophobia již třetí album nazvané „Heading Below". To natočili pánové v nezměněné sestavě, a dokonce můžu říct, že takto fungují takřka od samého počátku. Kapelu moc neznám, myslím, že jsem při čtení recenze na druhé album slyšel pár songů a tak jsem si poslech trochu zopakoval. ULCER se pohybují v mantinelech švédského death metalu, tak jak to dělali třeba DISMEMBER anebo ENTOMBED.

Ještě dřív, než jsem rozbalil a spustil CD v přehrávači, mě velmi potěšil obal a booklet. Kotouček je zabalen v klasické krabičce, která je navíc uvnitř kartonového obalu. Cover alba je na černém podkladě, kresba je v bílo zlatavé barvě. Uvnitř fresky, která je v křížovém provedení, je ikona smrtky zahalená do kápě s dýkou v rukách kostlivce. Kostlivec je na podkladě kosočtverce s překříženými zlatými klíči, které otevírají bránu do výhně pekelné. Je to alfa a omega příběhu cesty od smrti dolů do pekla. Ale než se dostanu k hudbě, ještě musím pochválit šestnáctistránkový booklet, který je plný lebek, pekelných výjevů a plamenů. Nacházejí se zde texty, které jsou opatřený staroanglickým fontem. Zde bych měl menší výtku, protože toto písmo je malé a ještě na tmavém podkladě, takže se čte velmi špatně. Samotné CD je ve zlatém provedení. A mně nezbývá než takto povedený nosič s celým bookletem jen pochválit.

Album „Heading Below" otevírá skladba „Down Below" minutovým horrorovo-mrazivým intrem, po kterém to začne jen chrastit za zvuku severského death metalu. První skladba baví, v průběhu se objeví kytarové sólo a jen počítám, zda to tak vydrží po dobu padesáti minut. ULCER sázejí hodně na melodičnost. Velmi zajímavá kytarová linka se objeví ve „Fiends Forever". Časem z toho až mrazí. Rachotí zvuk basy, takhle si představuji sestup do pekla. V nezkrotném pekle ve znamení rychlých blast beatů se pokračuje v následující „Sights to See". Ne pochmurná, ale těžká nálada na nás dosedne v „All in Vain". Snažíme se ji změnit. Skladba je hodně variabilní, ale nejde to a dál se utápíme v bolesti. A za to může velmi zahuštěný zvuk, podladěná basová linka se stoner soundem, který vás udržuje při zemi, a growlující hrubý hlas, kombinovaný s řezavým hlasem vám už vůbec nedovolí povstat. Vše je marné, až doomově zatěžkané a pochmurné. Chorusový námět, který se vynořuje zpovzdálí skladby, je také čitelný ve „The Phantom Heart", který je doplněn brutálním hrdlozpěvem.

Opakem předchozích skladeb je velmi brutálně rychlá „You Called, We Came". Opět jsou velmi znatelné oba dva vokalisté, jeden hlas hutný hrdelní tahající to kdesi z paty a druhý štěkavě řezající. Ostrá je také kytarová vsuvka ke konci skladby. Jako další extrém se zprvu jeví „Miscarriage's Lullaby", která začíná ukolébávajícím šepotem, ale zdání kláme. Opět zde máme brutální, sic o něco klidnější, řezničinu. Opět nálož obtěžkaná doomovou pasáží, ale i řezajícím kytarovými sóly vně skladby. Ve skladbě „Howl of the Jackal" najdeme vše, co jsme doposud vyslechli. Rychlé blast beaty, ztěžklá rytmická sekce a kytary, které projedou až do morku kosti. Chorusové zpěvy s hrubým a řezajícím vokálem. A tato skladba je vlastně charakteristikou tohoto alba.

Závěrečná „Enshrouded in Nothingness" je devítiminutová kompozice. Je to skladba, která se po větší čas nese ve skličující až depresivní náladě a která, ač uprostřed skladby přejde k rychlejšímu smrticímu tempu, uvolnění nepřinese. Hlavu máte jako střep, jen s ní udeřit o zeď. Vražedná kombinace končí pekelným zvukem a chmury a pochybnosti však zůstávají. Ne však z tohoto alba. ULCER vytvořili velmi povedené album, které se nese na vlnách severského death metalu. „Heading Below" je death metalové album s temnou (blackovou) a zatěžkanou (doomovou) aurou.

Seznam skladeb:

  1. Down Below
  2. Fiends Forever
  3. Sights to See
  4. All in Vain
  5. The Phantom Heart
  6. You Called, We Came
  7. Miscarriage's Lullaby
  8. Howl of the Jackal
  9. Enshrouded in Nothingness

Čas: 52:10

Sestava:

  • D. - zpěv
  • Angelfuck - zpěv
  • Lucass - kytara
  • Mścisław - kytara, klávesy
  • Szwed - basa
  • Vizun - bicí

https://www.facebook.com/Ulcerdeathmetal


Zveřejněno: 22. 02. 2017
Přečteno:
3463 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: 4horsemen | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář