Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
HEIDEN – Andzjel

FATALITY – Bloody Hate CD 2014, Cecek Records

Krev, nenávist, šílenství, bolest, strach, nevšímavost, zlo a smrt, toto je několik atributů, které neomylně souvisí s tvorbou pětice maniaků z jihu Moravy. Tvorba FATALITY, to je osudovost, vše je dáno samotným názvem kapely. Jinak to chápu též jako ztělesnění neštěstí, lhostejnosti nebo třeba i choromyslnosti, jež jsou symptomatickými projevy soudobého světa. Je nám předkládána krása, naivita mládí a možná něžná křehkost v ostrém, vyhroceném kontrastu s bestialitou, nelidskostí a brutalitou zbarvenou do ruda rozstříkanou krví, potem a slzami.

Dvacet let existuje kapela FATALITY, dvě desetiletí provázená nesčetnými odchody, návraty a mnohými personálními změnami vykrystalizovala ve čtvrtý počin s názvem „Bloody Hate“. Ve chvíli, kdy se mi do ruky dostal komplet, nevěřícně jsem kroutil hlavou. Vskutku prvotřídní adjustace CD s vlastnostmi sběratelského kousku. Grafika obalu na jedničku podtrženou. Výtvarníkem, který tady epickým způsobem zpečetil osud dívčích obětí, je výrazná postava designu spojeného s metalovou hudbou, tedy Jaromír Deather Bezruč. Kombinace černobílého a krvavě tónovaného narativního materiálu utváří na první pohled pocit, že pod obalem se skrývá death metal hrubozrnný, krutý, tvrdý, zkrátka řezničina.

Je tomu tak? První poslech tomu napovídal, nicméně ten zážitek svíravosti a opravdovosti nebyl okamžitě příliš naléhavý. Nahrávku jsem poslechl znovu a pak ještě několikrát a nemůžu se ubránit dojmu, že je tu předkládán materiál trochu násilně přehrávaný a doufám, že mi bude prominuto, když napíšu, že tak trochu nepřesvědčivý. Chybí mi tu momenty překvapení, vše se tu představuje v rovině očekávanosti. Pokud se skladba zaútočí rychlostí, riffový nátlak nebude vesměs téměř nikde narušen zajímavou rytmickou změnou a naopak, ve chvíli, kdy se nám dostane klidnějšího, valivého tempa, pak je v tomto duchu vedena celá věc. Hloubku hudby zajišťuje growling Satana (Lukáš Hort), na celé nahrávce zní zpěv převážně stejně a obecně monotónně. To se netýká ovšem všech písní, protože třeba „Ted Bundy“ představuje doprovodný vokál kytaristy (Marek Veselý), a hned je to výrazné oživení. Škoda, že se tu takto nezačleňuje častěji. Další, trochu nevýraznou záležitostí komplexního hudebního působení, je všeobecně malý prostor pro vyznění sólové kytary. Konkrétně ve skladbě „Grave“ je zřetelnější a tato hned získává na zajímavosti. Jen lituji, že takováto ozvláštnění jsou zde užívána zřídka a jednotvárnost projevu nabývá vrchu. Za nejpovedenější věc považuji skladbu „Burned“, protože, vedle výše zmíněných více méně neobyčejných prvků, disponuje i rytmickou variabilitou. Samostatnou kapitolou rozboru poslechu jsou bicí, sice precizně odbubnováno, ale zvukově naprosto sterilní, a ať muziku poslouchám nahlas, nebo s ubranou intenzitou hlasitosti, absolutně mi chybí hloubka, ta rána, která by rozvibrovala a provětrala útroby. Obdobné hodnocení potom patří basové linii.

Třicet osm minut muziky téměř uzavírá převzatá skladba od NAPALM DEATH „Suffer The Children“ z desky „Harmony Corruption“. Uváděný název v seznamu písní „...Childern“, mi je záhadou, proč je to takto napsané, ale třeba je to záměr celého tohoto coveru. Vše uzavírá „Outro“ zahrané veskrze akusticky se symfonickým dokreslením a s použitím retro praskání gramofonové desky a trochu násilně utnuté.

Celkově vzato, FATALITY mě svým posledním vražedným skutkem příliš nebaví, zkrátka mi přijde, že tu povšechně převládá forma nad obsahem, emocionální hloubka a rozechvění z poslechu mi zkrátka chybí.

Seznam skladeb:

  1. White Lace
  2. Bad Religion
  3. Night Fight
  4. Bloody Hate
  5. Ted Bundy
  6. Grave
  7. Burned
  8. Parasomnia
  9. Suffer The Childern (NAPALM DEATH Cover)
  10. Outro

Čas: 37:57

Sestava:
  • Marek Veselý - kytara, zpěv
  • Lukáš Hort - zpěv
  • Josef Prchal - sólová kytara
  • Pavel Zajíc - bicí
  • Tomáš Rumler - basová kytara

www.fatality-death.cz
http://bandzone.cz/fatality
https://www.facebook.com/pages/Fatality/158517627535178?fref=ts
       

Zveřejněno: 02. 04. 2015
Přečteno:
3704 x
Hodnocení autora:
3 / 10

Autor: štěpán | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář