Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
HUSMAN FEST

SPLACHOVACÍ NOČNÍK, RANCH HAND, Bára Reiterová, KRAOST, LOOSERS

Březen všeobecně nabízí velké množství akcí a nejinak tomu bylo v sobotu (14.3), kdy se odehrávalo hned několik koncertů po různých koutech Česka. Já jsem volil variantu vesnické „tancovačky“ v Kovářově. Samozřejmě jen v uvozovkách, jelikož akce se nesla v duchu toho nejlepšího hardcore-punku v širokém okolí.

Celý večer měli na triku členové a členky kapely LOOSERS, kteří to s výběrem kapel zas tak složité neměli. Jejich zkušebnu okupuje hned několik spřízněných celků. Stačilo se tedy domluvit, naložit nástroje a vyrazit. Jedinou bílou ovcí v černém stádu byla Bára Reiterová. Line-up byl nakonec složen následovně: SPLACHOVACÍ NOČNÍK, RANCH HAND, Bára Reiterová, KRAOST a LOOSERS.

Po příchodu to na ohromnou účast nevypadá, ale jak už bývá zvykem, osazenstvo se v průběhu večera rozrůstá. Začátek obstarává punková čtveřice SPLACHOVACÍ NOČNÍK. Mladíci se s tím nemazlí, dva tvrdé zpěvy, řezavá kytara a energie na rozdávání. Hladové publikum nepotřebuje ke svému pohybu žádné donucovací prostředky a ihned se strhává nefalšované pogo. Sám jsem od kapely nic nečekal, přeci jen koncertů na kontě moc nemají a jejich existenci by bylo možné spočítat na prstech jedné ruky, jenže svým nasazením a odhodláním mě tyhle kloučci velmi zaujali. Jejich další koncert si rozhodně nenechám ujít!

Po velmi krátké zvukovce vzplanuli z popela, tisíckrát zadupaného do země, RANCH HAND. Ano věřte, po klinické smrti se opět postavili na nohy a to vskutku fešně. Už podle žihadel, která se na všechny přítomné vyrojila z beden, bylo jasné, že došlo k obměně členů. Tentokrát RANCH HAND nebyli poháněni jedním motorem, nýbrž dvěma majícími otáčky na maximum. Ač jsem už v tento návrat nedoufal, dočkal jsem se a mohl si tak slíznout smetanu. Ke skladbám z dema přibylo několik nových, avšak vše se neslo v duchu větší „prasečiny“ a rychlosti. Po dvaceti minutách stoprocentního thrash´n´rollu bylo odemleto a někteří byli dokonale semleti (úsměv).

Ač se mi ze začátku nejevilo moc rozumné rozdělovat takto našlapané celky folkem, a tím udělat mezi kapelami trhlinu, po vystoupení Báry Reiterové jsem si sypal popel na hlavu. Bez sebemenšího zaváhání Bára nastoupila před rozvášněný dav, který byl jejími písněmi ukolébán jako malé miminko. Atmosféra se uklidnila, každý si čapnul své pivo, obsadil volný flek a vychutnával Bářinu vlastní tvorbu. Ani v tento okamžik se publikum nenechalo zahanbit a vyžadovalo nespočet přídavků. Takovýto koncert může být zdárným příkladem, že akce ryze hardcore punkového charakteru lze obohatit něčím výjimečným.

Rychlostí blesku se blížíme do finále a cestou nás doprovází KRAOST. Kapela, jejíž členové se smrskli do tria. Což jim na atraktivitě neubírá. Můj osobní odhad byl, že hudba zůstane pořád na výborné úrovni, ale běsnění v předních liniích ochabne. Jenže tento koncert mě stále přesvědčoval o opacích, a u KRAOST to nebyla výjimka. Byla to mela se vší parádou. Společně s davem se točily lustry a nejspíše i další neočekávané předměty. Pánové si kromě provařených skladeb „Atomovej Joe“ či „Blbečci“ připravili i novinky nesoucí se v duchu jejich neodmyslitelného fastcoru!

Jako poslední si svůj zářez na pažbě dělají LOOSERS. Je dobré zmínit, že právě v této hospodě si před třemi lety odbyli svůj debut. Bylo vidět, že vzpomínky mají pořád čerstvé a chtějí sami sebe překonat. Což se jim daří s každým odehraným koncertem.Tudíž na domácí půdě hodili ostych za hlavu a vše, co jim stálo v cestě, totálně rozsekali na maděru! Svým umem už pomalu opouštějí punková dvířka a míří do hardcorových vrat. To dokazovali i při jejich sotva pětadvacetiminutovém set-listu, v kterém prostřídali úplné novinky jako „Zpátky na stromy“ či „Neutíkej!“, tak starší osvědčené vály „Dnešní doba“ a „Motel party hard“.

Kovářovské kapely rozhodně úder vrátily. Velký podíl na tom měly nejen samotné kapely, ale rozhodně i skvělý zvuk. A já si mohu přát jen jediné, aby podobných koncertů přibývalo!

Fotky: Marek Hadrbolec

Zveřejněno: 15. 03. 2015
Přečteno:
3584 x
Autor: David | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář