Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

Jednou z hlavních hvězd loňského Czech Death Festu v Červeném Kostelci byli švédští DARK TRANQUILLITY. Přední představitelé melodického death metalu se k nám vrátili po znatelné přestávce v rámci dlouhého tříletého turné na podporu alba z roku 2010.

Rozhovor je sice staršího data, ale berte jej třeba jako pozvánku k poslechu novinkového alba DARK TRANQUILLITY, které právě vychází, a nebo jako pozvánku na další ročník MetalGate Czech Death Festu, který proběhne 14. a 15.6.2013. A zajímavé jsou i Mikaelovy názory na stahování hudby nebo jeho neznalost koncertního setlistu chvíli před vystoupením. (úsměv)


Přestože rozhovor nebyl předem domluvený, frontman Mikael Stanne ochotně souhlasil a bez hvězdných manýrů si udělal čas. V DARK TRANQUILLITY nejdříve hrál na kytaru, ale po odchodu původního zpěváka Anderse Fridéna (který v roce 1994 založil slavné IN FLAMES) se ujal postu vokalisty. Ještě před koncertem jsme si sedli na jednu z laviček v krásném okolí autokempu Brodský a zatímco na pódiu zrovna hráli vsetínští ABSTRACT ESSENCE, položil jsem Mikaelovi pár otázek.


Ahoj. Vítejte v České republice. Jak pokračuje turné?

 

Díky. Vlastně na turné ani nejsme, jedeme teď festivaly. Děláme to tak každé léto. Takže každý víkend, vlastně ne každý víkend, ale některé víkendy hrajeme na festivalech. Právě jsme odjeli sedm festivalů v řadě v Evropě. Hráli jsme v Německu, Rakousku, Švýcarsku, Polsku a Itálii a bylo to vážně skvělé. Byly to většinou čistě metalové festivaly a hráli jsme s některými velmi dobrými kapelami. Dnes jsme tady a zítra jedeme domů do Gothenburgu na Metaltown festival.


Takže vás letos čeká ještě hodně festivalů?

 

Ano, budeme teď asi 5 týdnů doma a pak vyrazíme na cesty znovu.


Oprav mě pokud se mýlím, ale naposledy jste u nás hráli v roce 2010, že?


Ano, myslím, že je to tak.


Takže, co jste od té doby dělali?

 

No, nedávno jsme zahájili práce na novém albu, ale většinu času jsme trávili na cestách. Poslední tři roky jsme vlastně pořád na turné. Byli jsme na mnoha skvělých místech, včetně států jako Indie, Čína nebo Jižní Afrika.


Tady na Czech Death Festu jste poprvé. Co očekáváte od koncertu a jak se vám tu líbí?

 

Ano, vůbec jsme nevěděli co čekat. Je to tu nějaký kemp, že? Je to tady moc hezké, byli jsme překvapeni. Líbí se nám tu.


Vaše poslední album „We Are The Void“ vyšlo v roce 2010. Co si o tom albu myslíš s odstupem času?

 

Pořád si za ním stojím. Myslím, že jsme udělali naše nejlepší album. Strávili jsme na něm dost času a asi bude těžké ho překonat. Proto také na novince pracujeme tak svědomitě a dáváme si na čas. Ale jde to dobře, máme asi polovinu hotovou. Těšíme se až to bude hotové.

 

Znamená to, že se můžeme na nové album těšit v blízké budoucnosti?


No, nevím co si představuješ pod pojmem blízká budoucnost, ale řekněme před příštím létem. Tedy v příštím roce. (Album „Construct“ vychází 17. května 2013, pozn. red.)



Mám jednu speficifkou otázku. Co si myslíš o nové éře v hudebním byznysu? Stahování hudby z internetu a o distribučních serverech jako Bandcamp, iTunes a podobně.

 

Myslím si, že podobné servery jsou dobrá věc. Dokud za to album zaplatíš, je vše v pořádku. Nebudeš mít sice v ruce fyzické CD, která vydáváme, ale legálně si koupíš hudbu, s tím nemám problém. Když najdeš dobrý marketingový model nebo cestu, jak si pořídit muziku aniž bys ji kradl, máš moji podporu. Když to CD nelegálně stáhneš, zničíš jeho hodnotu a znehodnotíš práci kapely ve studiu. Není to jen o příjmu, to je důležité když děláš koncert nebo organizuješ turné a podobné věci. Víš co se říká, příležitost dělá zloděje. Je tak snadné si hudbu stáhnout ale u koncertů to tak není. Jako když bys šel na koncert a zeptal se: „kolik to stojí?“ a oni by řekli, že nic tak by tam šel každý. Ale když je tam jasně dané vstupné pro honoráře muzikantům a podobně, tak si každý rozmyslí jestli tam půjde. Se stahováním je to těžké, je téměř nemožné to všechno uhlídat. Lidé totiž nevidí tu práci která za každou nahrávkou leží. Nevím, jak to bude pokračovat, pravděpodobně CD úplně vymizí a bude se hudba prodávat jen do mp3jek a iPhonů. Ale není to tak, že bych nepodporoval technologie. Musí ale být zachován tradiční obchodní model, kdy fanoušek dostane hudbu a muzikant za ni dostane zaplaceno.


Rozumím. Takže není správné když si fanoušek stáhne hudbu, naposlouchá si ji a pak jde na koncert, kde si koupí to CD nebo třeba tričko?


Určitě ne. Ne pokud nezaplatí za to album úplně na začátku. Je to něco, na čem pracujeme hodně dlouho a nahrávání stojí spoustu peněz.


A Vaše nové album bude na prodej na internetu?

 

Určitě. Všechny naše alba tam jsou. Myslím, že všechno by mělo být k dispozici ke koupi za správnou cenu v jakémkoliv formátu. Máš spoustu možností, máš Google music, iTunes a podobně. Líbí se mi to, je to velmi praktický způsob jak si pořídit muziku. Je to skvělé, tedy pokud se to dělá legálně.


Jistě. Říkal jsi, že jste v posledních letech byli stále na turné. To musí být často těžké a unavující. Spoustu koncertů, spoustu cestování. Jak se s tím vypořádáváte?


Hodně spíme a hodně pijeme. Někdy je to fajn, jindy se cítíš hrozně. Jsme na to už zvyklí, děláme to dlouho. Občas to může být opravdu otravné a nepříjemné, ale hlavní podstatou je vždycky koncert samotný. Ten je vždycky dobrý, nebo alespoň stojí za tu cestu.


A to pak už nezáleží na tom, jaká byla cesta.


Přesně tak. Někdy je celý den fajn, i ta cesta a nakonec koncert nestojí za nic, ale většinou to opravdu stojí za to. Po dobrém koncertě si na negativa s ním spojená už ani nevzpomeneme.


Jaký setlist můžeme očekávat tady na Czech Death Festu?


Já vlastně ještě nevím. Určitě to bude fajn, ale ještě přesně nevím.


Ještě nevíte, co budete hrát?

 

Máme samozřejmě písně které hrajeme vždy, ale pak k tomu doplníme další, podle toho, co se nám zrovna chce hrát. Máme sebou i svá světla a videa na promítání, ale tady to bohužel nebude možné použít.


Viděl jsem Vás v Brně právě v roce 2010 a líbilo se mi, že jste měli setlist hodně pestrý. Hráli jste snad ze všech alb. Které je tvoje nejoblíbenější album od DARK TRANQUILLITY?

 

Páni, to vážně nevím. Myslím, že to poslední je to nejlepší, co jsme udělali, ale moje nejoblíbenější dvě budou asi „The Gallery“ (1995) a „Projector“ (1999). Protože ty jsou svým způsobem unikátní a pro mě znamenají něco speciálního.


Jaké jsou plány pro DARK TRANQUILLITY?


Odehrajeme ještě několik koncertů a menších turné. Ale nejvíce se budeme věnovat albu, které bychom chtěli dokončit ještě letos.


Na závěr řekni něco českým fanouškům.


Jsme rádi, že jsme zase v Česku. Je to tady fajn. Zrovna se díváme na fotbal, pijeme pivo a relaxujeme.


http://www.darktranquillity.com/



Zveřejněno: 08. 05. 2013
Přečteno:
3494 x
Autor: Dave | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář