Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
TELEPATIE VI

Neobvyklý název není naštěstí to jediné, co je na této plzeňské kapele zajímavé. Za pozornost stojí hlavně jejich nahrávka pojmenovaná Demo. ██████ představuje kytarista Petr.

Nejde se nezeptat na název vaší kapely. Je pravda, že když ho člověk vidí takhle někde napsaný, hned ho zaujme. Šest černých čtverečků ██████ , nebo se o vás mluví jako o NIC. Když jste plánovali název kapely, panovala mezi vámi kolektivní shoda ohledně jména vaší kapely?

Jméno vzniklo spontánně a to díky přítelkyni našeho kytaristy Klimoně, která navrhla, že se nebudeme nijak jmenovat. Po pár úsměvech jsme se toho ale chytli a upravili to na ██████, s čímž jsme všichni souhlasili.

A má ten název, ještě nějaký hlubší význam? 

██████ je „nic“.

Vaše hudba je mixem post hardcoru, post rocku, atd. se zřetelnou příměsí black metalu, s kterým nešetříte. Rozumím tomu, že vycházíte z HC kořenů, mě by ale zajímalo, co ten black metal, kde se ve vás vzal a hned od začátku, když jste ██████ zakládali, jste měli jasno v tom, že ho do svého výrazu zakomponujete?

Ještě než jsme začali, tak jsme se samozřejmě bavili o tom, co bychom mohli hrát. V tu dobu jsme si jeli hodně různých atmosférických a post-blackových kapel, takže návrhy na tvorbu byly jasný. S tím, že to bude pestřejší, protože všichni z nás black metal neposlouchali.

Které kapely z black metalu vás baví a lze je označit za inspiraci, v tom co tvoříte? Asi nebudu daleko od pravdy, když si myslím, že to tradiční black metalově znějící kapely, převážně severského ražení, nebudou.

I přesto, že máme staré severské kapely rádi, jsme ovlivněni spíš těmi modernějšími, atmosféričtějšími. Můžu zmínit třeba Deafheaven, Wolves in the throne room, Lantlôs, Altar of plagues, nebo Ash borer a Fell voices.

Demo jste nahrávali svépomocí. Zvuk není úplně ideální. Byl to záměr, aby nahrávka zněla takhle syrově, nebo jste zkrátka nechtěli vrážet peníze do pořádného studia?

Peníze, které nemáme, jsou jedna věc. Druhá věc je ta, že jsme si to opravdu chtěli nahrát sami a zkusit si to.  A jelikož jsme úplní laici, co se týče nahrávání, tak je ten zvuk takový, jaký je. Vlastně byl původně ještě o dost horší. Za finální verzí zvuku naší nahrávky stojí dva naši kamarádi kom4six a Mišus, kteří ji o dost pozvedli svým mixem a masteringem.

Demo lze, prozatím, vyslechnout pouze v digitální podobě, ale z vašeho tábora jdou zprávy, že by mělo vyjít na kazetě, nebo dokonce i na vinylu. V jakém fázi se teď nacházíte, chybí málo k vydání, nebo je to ještě běh na dlouhou trať? Kdo by měl vinyl vydat?

Kazety už jsou v prodeji na Stoned to death records v limitovaném nákladu 80 ks. Vinyl je v současné době ve výrobě a měl by být venku na konci března.

Bylo vůbec ve vašem prvotním plánu vydávat tyhle čtyři skladby jinak, než v digitální formě? Rozumím tomu, že se jako kapela potřebujete prezentovat nějakým materiálem. CD dnes stejně nikoho nezajímaj, tak uděláte nahrávku a dáte ji na web, uvažovali jste takhle, a to, že se někdo nabídl, že vydá vinyl, je jen příjemná nástavba? 

Určitě jsme o tom uvažovali. CD je, jak říkáš, nuda. Ideální jsou právě kazety a vinyly. Jenže to stojí peníze, které nemáme, takže jsme měli takový plán, že demo vydáme na Bandcampu a záhy budeme shánět nějaký label na spolupráci. Nakonec to ale dopadlo tak, že se nám ozval náš kamarád Lilek, co má kazetový label Stoned to death records a udělal pro nás kazety. Co se týče těch vinylů, tak jsme se nakonec rozhodli si ho vydat sami a to za pomoci Míry Pátého (Day After records), který nás finančně podpořil a jen díky němu bude demo i na vinylu. Tímto chceme moc poděkovat Mírovi i Lilkovi za pomoc.

Nahrávka je průřezem vaší dosavadní tvorby? Nebo bylo Demo tvořeno vyloženě koncepčně? Máte na skladě ještě víc kusů?

Demo bylo tvořeno spíš koncepčně. Jednotlivé songy na sebe textově navazují a celé demo má svůj vlastní vizuál. Na nových věcech právě pracujeme, jednu už hrajeme živě.

Jednotlivé skladby jsou pojmenovány pouze číslicemi od jedné do čtyř. Další věci budou pojmenovány V, VI, VIII atd. Nebo je toto Demo uzavřená kapitola a na další případné nahrávce to bude jinak?

Nad tímhle jsme zatím nehloubali, ale nejspíš ještě budeme pokračovat v jednoduchém číslování.

Kdo podle vás dělá podobnou hudbu, jakou hrajete vy momentálně nejlíp? Jaké kapely z tohoto ranku byste s klidným srdcem doporučili?

Kromě kapel, které jsem zmínil výše, bych určitě doporučil naše kamarády Drom, Esazlesa, Nod Nod a Gattaca. Sice nejde o post-black metal, ale v jejich společnosti se pohybujeme a jejich muzika nás nějakým způsobem oslovuje a taky ovlivňuje. Pokud jde o ty stylově nám podobnějším, tak třeba Marnost, parádní kaskádský black s lidmi z Gattaca a Remek, nebo Pustina - nový black projekt lidí z Lahar.

Všichni máte zkušenosti s hraním v kapele, ale přijde mi jako byste se teprve v NIC do toho pořádně opřeli. Je o vás dost slyšet, čile koncertujete, nahrávka se zhmotní ve fyzický nosič. Jste s momentálním stavem spokojeni, je pro vás všechny ██████ priorita, a kam až máte namířeno?

Momentální stav je určitě super a ani jsme takovou odezvu od všech lidí nečekali. Máme namířeno tam, kam všechny kapely podobného ražení. Co nejvíc koncertovat, jezdit do zahraničí a tvořit nové věci, které se budou vydávat a poslouchat. Jelikož máme téměř všichni ██████ jako jedinou kapelu, tak je pro nás určitě prioritou. Samozřejmě všichni studujeme, pracujeme a někdy se bohužel musí skousnout menší mezery.

Dosud jsem neměl možnost vás vidět na živo. Skládá se váš set ze skladeb, které jsou na demu, a zřejmě je hrajete i v totožném pořadí, plus něco navíc?

Momentálně máme v playlistu všechny songy z dema a jeden navíc.

Neuvažovali při koncertu o nějaké projekci, vaše hudba si o to vyloženě říká?

Projekce se chystá, premiéru bude mít na konci března v Plzni.

Z kraje roku vydané a úspěšně přijaté Demo je určitě tím nejlepším dopingem. Příznivé ohlasy se jen hrnou. Jaké máte plány do budoucna? Další nahrávka, koncertování, v létě festivaly, turné po cizině...?

Několik článků na internetu už poukazuje na to, že bychom měli spolupracovat na split ep s kapelou Drom, což je zatím v jednání. Jinak máme v plánu několik prodloužených víkendů v zahraničí a v létě snad i festival. Pro bližší info o koncertech sledujte naše stránky http://facebook.com/nic666666

http://we-dont-have-a-name.blogspot.cz

Zveřejněno: 14. 03. 2013
Přečteno:
3583 x
Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář