Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

Gortal jsou polská death metalová kapela s dlouhou a zajímavou historií. Loni vydala teprve druhé album s názvem Deamonolith, které se ihned stalo událostí na evropské scéně.

O jeho nahrávání, o tom, kde berou inspiraci k textům a všem ostatním okolo tvorby nového materiálu jsme si povídali s kytaristou Majorem a Chrystem, který zpívá a hraje na kytaru. Zajímali jsme se i o to, jak to teď vypadá na polské metalové scéně.

HELLo Gortal! U nás v České republice jste relativně neznámou skupinou. Představ nám prosím kapelu Gortal.

Ch: Hell-o! Začali jsme někdy v roce 1996 ve Varšavě. Nikdo z nás tenkrát neuměl hrát, takže naše hudba stála celkem za hovno. Hráli jsme spíš pro zábavu. V průběhu několika let se sestava mnohokrát změnila. Vše se ustálilo v roce 2003 s příchodem bubeníka Desecrata. Loni jsme konečně sehnali oficiálního basáka Nekrofilipa z kapely God Said. Za ty dlouhé roky jsme vydali 3 dema a 2 LP. Po vydání alba „Blastphemous Sindecade“ v roce 2008 jsme podepsali smlouvu s Pagan Records. No a nedávno jsme vydali „Deamonolith“.

Nedávno jste oslavili 15 let existence kapely, gratuluji. Když se ohlédneš zpět a zavzpomínáš, jak jste se vůbec dali dohromady? Kdo byl vaším vzorem a proč jste si vybrali právě death metal?

Ch: Opravdové začátky byly někdy před rokem 1996, možná dokonce kolem roku 1993. Jak už jsem se zmínil, nikdo z nás neuměl na nic hrát. Hrál jsem nějakou měkkou hudbu na akustickou kytaru. Spolužák si koupil nějaký polorozpadlý set bicích a začal mě a ostatní přesvědčovat, abychom založili kapelu. Rozhodli jsme se hrát metal, protože tehdy jsme byli fascinovaní ranými Deicide, Morbid Angel, Sepulturou a Slayer. Jak vidíš, důvody byly prosté (smích). Byla to skvělá zábava hrát cokoliv, učit se hrát na nástroj a hodně přitom chlastat.

K vydání prvního dlouhohrajícího alba jste se dostali až v roce 2009 (album „Blastphemous Sindecade“). To je po 13 letech od založení kapely. Proč to trvalo tak dlouho? Nebyly peníze, čas nebo jste se na to necítili?

Ch: Vždycky jsme brali naší kapelu jako koníček. Byla to zábava hrát na koncertech a skládat muziku. Nikdo z nás vážně nepřemýšlel o nějaké smlouvě. Jak jsi předpokládal, neměli jsme peníze, abychom nahráli naší hudbu v opravdu dobrém studiu. A myslím, že jsme na to ani neměli dostatek schopností. Zkoušeli jsme, jenom když jsme na to měli čas. Takže nebyly žádné tlaky na to, stát se hvězdami (smích).

Loni (2012) jste vydali album s názvem Deamonolith. Jak jste spokojeni s ohlasy, recenzemi, reakcemi fanoušků?

Ch: Naším cílem bylo nahrát mnohem zajímavější album, než to předchozí. Chtěli jsme lepší produkci a hudbu. Během nahrávání se objevily momenty pochybností, ale jak jsme se blížili ke konci, vše se zdálo být lepší a lepší. Jakmile jsme byli konečně hotovi, byli jsme opravdu spokojení jak s produkcí, tak s hudbou. Dokázali jsme udělat album, které má čistý zvuk, ale ne umělý, moderní, ale se stínem oldschoolu. Jak recenze, tak ohlasy fanoušků byly vynikající. Nyní, s odstupem času, jsme si jistí, že je to zatraceně dobré album!!!

Album jste vydali u polského labelu Pagan Records. Máte představu, kolik kusů cd se do dnešního dne prodalo? Jste s labelem spokojeni? Pagan Records vydávají převážně pagan a black metal. Proč jste si vybrali právě je?

M: Upřímně řečeno se o čísla nezajímáme. Pokud vím, tak majitel Pagan Records Tomasz má velmi dobré distribuční kanály a je schopen vyprodat celý náklad. Jsme s tímto labelem velmi spokojeni, protože respektují veškeré podmínky smlouvy, které jsme si dohodli. Pagan Records se zabývají všemi sub-žánry extrémního metalu včetně death metalu. Styl, který si zvolili před 20 lety, je spojený spíše s kacířským pohanstvím než s pohanstvím z běžného hudebního pohledu.

Kde jste album nahrávali? Má vynikající zvuk. Šli jste do studia s jasnou představou, jak chcete znít? Nebo jste to nechali na zvukovém inženýrovi? Jaké vůbec používáte nástroje a aparaturu?

Ch: Album jsme nahráli ve studiu Progresja Studio a zvukového inženýra nám dělal Pawel „Janos“ Grabowski. Víš, jaká byla naše představa o zvuku, protože jsi „Deamonolith“ poslouchal. Jak už jsem zmínil výše, chtěli jsme nahrát album, které bude čisté, ale ne umělé. Posluchači můžou slyšet každé hrábnutí do strun. To byl náš cíl. Samozřejmě náš zvukový inženýr odvedl skvělou práci a pomohl nám toho dosáhnout. Je to opravdu dobrý chlap, naše spolupráce byla bezproblémová. Používáme kytary Kramer a Jackson, Desecrate používá šlapky Devil’s Hoof a činely Alchemy Cymbals. Bicí byly nahrány na custom sestavě Drum Craft zapůjčené od Paula z Decapitated.

Váš styl by se dal označit jako kombinace old school death metalu s technickými prvky. Je slyšet, že jste jako muzikanti velice zruční. Máte nějaké hudební vzdělání nebo jste samouci?

Ch: Věř mi, že v naší hudbě není mnoho technických prvků. Možná, že naše hudba není tak jednoduchá, ale do technického death metalu má daleko. My se spíše zaměřujeme na celkové vyznění hudby, než na složitost materiálu. Rozhodli jsme se také nehrát příliš rychle. Skladby jsou více komplexní. Jsou tam některé pomalé doomové riffy, velmi epické pasáže a také klasická deathová tempa. Každá skladba je jiná a myslím, že každý death metalový maniak si na „Deamonolith“ něco najde.
Ohledně naší technické zručnosti si myslím, že v Polsku je spousta zručných hudebníků, kteří jsou mnohem lepší než my. Ale jenom technika nestačí k nahrání dobrého materiálu. Je to jako s filmy. Je mnoho filmů se spoustou velmi kvalitních efektů, ale jsou prostoduché. Na druhé straně je potěšení sledovat nízkorozpočtový film s dobrým příběhem a dějem.
Všichni jsme samouci. Vše, co dokážeme zahrát, je výsledek snažení pro sebe sama a pro naše fanoušky.

Kdo je tvůrcem obalu? A co má představovat? Souvisí nějak s texty na albu?

Ch: Autorem obalu je Xaay, který je v této oblasti uznávaným umělcem. Spolupracuje s mnoha skvělými kapelami. Mělo by stačit zmínit, že spolupracuje s Nile.
Obal je striktně propojený s názvem alba a texty. Objevilo se prastaré zlo, které nazýváme Deamonolith. Toto zlo je zobrazeno jako zneklidňující kuželovitý objekt, skrytý po léta v oceánu. Nyní se probudilo. Navrhuji začít škemrat o milost!!!

Marně jsem hledal, co to vlastně je „Gortal“? Proč jste zvolili právě tento název a co vlastně znamená?

Ch: To je stará a vtipná historka. Ještě když jsme neměli žádné nápady jak pojmenovat naší kapelu, našli jsme něco jako válečnou helmici nebo podobnou blbost v Tolkienově Silmarillionu. Její název byl Gortol, ale v našem jazyce to znělo dost směšně, tak jsme změnili jedno písmeno a dostali Gortal. Někteří lidé si také vykládají Gortal jako kombinaci slov „gore“ a „mortal“. Ale ta první verze je pravdivá.

Někdy se zapomíná u death metalu na texty. Jaký je obsah textů na novém albu Deamonolith?

Ch: Pro mě osobně je nejdůležitější hudba. Ale hudba s vtipnými, infantilními texty ztrácí svou sílu a kvalitu. Takže se přirozeně snažíme mít tak dobré texty, jak jenom dokážeme. Tentokrát se ukázalo, že náš kytarista Mayor dokáže napsat celkem dobré texty, tak většinu z nich napsal právě on. Potom jsme využili profesionální pomoc s překladem a myslím, že výsledek je velmi dobrý.
Hlavním obsahem textů na „Deamonolith“ je zlo. Zlo v jakékoliv podobě. Vždycky jsme byli anti-křesťané, takže se to odráží i v textech. Vyprávíme o posedlosti církve nakazit co nejvíce lidí jejich stupidní vírou, zatímco kněží vesele przní malé chlapečky a holčičky. Také se snažíme, aby lidé pochopili, že smrt je definitivní konec. Žádná spása!!! Neplýtvejte svým časem na motlitby!!! To jsou hlavní body. Nechme taky něco na posluchačích (smích).

Některé kapely dnes vůbec nevydávají CD, ale jen vinyl. Vy jste zvolili cestu CD. Jaký je tvůj vztah k vinylům a dočkáme se i vydání desek Gortal na vinylu?

Ch: V současnosti je CD jakýmsi standardem. Pokud se chce někdo posunout výše, musí dát lidem více než jen CD. Je několik způsobů, jak to udělat, třeba DVD, videoklip, vinyly… Vinyly jsou jakýmsi kultem a jsou spojeny s high-endovým, audiofilním, plně analogovým zvukem. Myslím, že právě proto se k nim kapely vrací. Také se chystáme vydat „Deamonolith“ na vinylu s jednou bonusovou skladbou – cover „I am God“ od Vital Remains. Mělo by to vyjít v nejbližších měsících. Sledujte náš web!!!

Poslední dobou mi přijde, že dochází v Polsku k death metalovému boomu. Já jsem zaznamenal spoustu nových kapel (Sphere, Embrional, Hellspawn, Hell United apod). Máme čekat novou polskou death metalovou vlnu?

M: Já je nepovažuji za nové kapely. Tebou zmíněné kapely se blíží k deseti letům zkušeností. Všechny nedávno vydaly nová alba s velmi dobrou odezvou, kterou si určitě zaslouží. Myslím, že je tu spousta undergroundových metalových monster, které stojí za poslechnutí. Doporučuji mrknout se na Azarath, Armagedon, Conques Icon, Pyorrhea, Centurion, Saltus, Ulcer, Deivos, Hell United, Deus Mortem, Voidhanger, Neolith… Všichni hrají trochu jiný druh extrémního metalu s poctivým a opravdu undergroundovým přístupem.

Polsko je o hodně větší země než Česká republika. U nás je undergroundová scéna hodně provázaná. Jaký je stav undergroundu u vás? Pomáhají si kapely navzájem nebo si dělají spíše naschvály?

M: My nějak nesledujeme vztahy polských kapel a opravdu se nestaráme o celou scénu. Soustředíme se na vazby s kapelami, se kterými hrajeme a pijeme.

Když u vás doma ve Varšavě uspořádáte koncert, kolik dorazí fanoušků? Chodí v Polsku lidé na death metalové koncerty?

Ch: Přijde na to. V Polsku je mnoho dobrých deathových formací, ale publikum se koncert od koncertu dost liší. Ohledně počtu lidí, kteří chodí na celkem malé deathové koncerty – standard je kolem 100. Opravdové davy jsou na koncertech deathových hvězd jako Behemoth, Vader, Decapitated. Pokud se na podiu objeví kapely jako Morbid Angel, Nile, Vital Remains, 500 lidí je dobrý výsledek. My jsme spokojeni, pokud přijde kolem 150 lidí, ale 50 pařících podpoří lépe, než 100 stojících (smích).

Na internetu jsem nenalezl mnoho informací o vašich koncertech. Koncertujete velice málo. Co je toho příčinou? Je to otázka financí nebo podmínek od pořadatelů? Zavítáte i k nám do České republiky?

Ch: Máš pravdu, nehrajeme moc často. A máš také pravdu ohledně hlavních důvodů. Nemůžeme cestovat 600 km a odehrát koncert, protože nám je někdo ochoten proplatit benzín. Je to naše práce, náš čas, hodiny zkoušení a spousta peněz za studio. Jak jsem si všimnul, organizátoři mají vždy problém s penězi pro kapely. Na druhou stranu nikdy nemají problém s penězi pro sebe (smích). Do Čech bychom s potěšením přijeli, v případě seriozní nabídky!

Co posloucháte v kapele za muziku? Jaká alba tě zaujala za poslední rok?

M: Každý má trochu jiný vkus. Já mám rozhodně nejraději death/black metalové undergroundové počiny. Poslední dobou poslouchám nové album Ulcer „Grant Us Death“, které vydali u Pulverized Records. Skvělá oldschoolová záležitost. Loni jsem často poslouchal Incantation, Aura Noir, Resurgency, Embrional, Pandemonium, Hell United, Ataraxy, Voidhanger, Neolith, Feral a další.

Jaký je názor Gortal na stahování muziky? Na jednu stranu se prodá určitě méně cd, ale zase se dostane muzika k více lidem.

Ch: Dnes je webová prezentace indikátorem existence. Je dobré mít vše na youtube nebo jiných sociálních sítích, protože to pomůže získat větší publikum. Lidé mají možnost si vyzkoušet materiál a seznámit se s hudbou, teprve potom se rozhodnou o koupi. CD je víc než jen hudba samotná. Je to něco fyzického, disk s bookletem, kresbou na obalu a texty. Je to kompletní produkt, a pokud je dobře udělaný, je vždy radost mít ho doma v polici. Problém je v mentalitě a kapsách spotřebitelů. Bude trvat dlouho, než se změní mentalita uživatelů torentů, ale to samo o sobě stačit nebude. Musejí mít také dostatek volných prostředků ke koupi svých oblíbených CD.

Sbíráte originální cd nebo vinyly? Jakou desku sis koupil jako poslední?

Ch: Nejsem sběratel. Bohužel nemám dostatek času, abych chodil do obchodů koukat se po nových kapelách nebo nahrávkách. Ale pokud se mi něco opravdu líbí, tak si CD koupím. Nedávno jsem si koupil nové živé album od Led Zeppelin. Vinyly nekupuji, protože nemám gramofon.

Znáte a posloucháte nějaké kapely z České republiky?

M: První co mně napadne je Krabathor. Hráli jsme s nimi na počátku naší existence. Také znám Master’s Hammer, Hypnos, Godless Truth a Pandemii.

V emailu jsi mi psal, že jsi studoval češtinu. Jak si se ke studiu dostal a proč zrovna čeština?

M: Můj dobrý kamarád mi to doporučil. Ale bohužel je teď moje čeština tak špatná, jak jenom může být. Jakmile jazyk pravidelně neprocvičuješ, velmi rychle ho zapomeneš.

Co chystají Gortal v nejbližších měsících? Pracujete již na dalších nových písních?

Ch: V plánu máme v následujících měsících odehrát několik koncertů a vydat „Deamonolith“ na vinylu. V mezičase začneme skládat nový materiál. Pořád máme hodně nepoužitých riffů, které jsou ale dost dobré na to, abychom je představili na dalším albu.

Děkuji za rozhovor a přeji spoustu šílených fanoušků a prodaných cdček.

Ch: Díky moc. Stay brutal!!!

RECENZE

http://gortal.com.pl/
http://www.facebook.com/GORTAL666
http://www.myspace.com/gortal
http://www.reverbnation.com/gortal
http://www.paganrecords.com.pl/

přeložil: Barťas



Zveřejněno: 10. 03. 2013
Přečteno:
3296 x
Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář