Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
TELEPATIE VI

26.10. 2012, Praha – Hoodoo club

Roztočte pípy, vyvalte pupky a připravte se na pořádný večírek – do Česka totiž na dva koncerty dorazili němečtí veteráni TANKARD. Fandům thrash metalu netřeba tuhle partu představovat. Za ty dlouhé roky na scéně si kapela vytvořila velké jméno a i přes to, že nikdy nedosáhli podobné popularity jako jejich kolegové KREATOR nebo SODOM, na jejich koncerty se vždy těšily zástupy nadšených mániček s půllitrem v ruce. Do pražského klubu Hoodoo dorazili TANKARD v pátek 26. října. Druhý koncert se pak konal o den později v Ostravě. A zatímco venku pěkně přituhovalo, sestava kapel dávala tušit, že v Hoodoo nám rozhodně zima nebude. Německé vochlasty doplnily tuzemské stálice DEBUSTROL a LAHAR.

Přesně v osm hodin večer to do potemnělého klubu začali hrnout jihočeští LAHAR. Pro mě jednoznačně nejlepší česká thrash metalová banda. Korek se svou kytarou sází jeden riff za druhým, do toho duní basa a také druhá kytara, kterou drhne Kozel (Kaosquad). Ta neuvěřitelná palba teď s druhou kytarou ještě více vzrostla. Žrout za bicí artilerií žene smrtící komando vpřed. Samostatnou kapitolou je Banán s mikrofonem. Pokaždé, když vyleze na stage řádí jako smyslů zbavený. Zkrátka do toho dává vše a tak to má být. LAHAR sázejí osvědčené vály „Řecko“, „Ďábel je hovno“,“Fekete Péter“ a nebo připomínají své první LP „Oběti doby“. Nechybí ani stále novotou vonící materiál z letos vydaného vinylu „Až přijde čas“. Nechybí šála „GNWP“ v Banánových rukou, čímž si kapela znovu vysloužila potlesk. Klub se ještě nestihl zaplnit, ale kdo nepřišel na tuhle smrtící půlhodinku s LAHAR, ten prohloupil. Mám vyklepanou palici a stejně tak i několik dalších šílenců (většinou z jihu Čech, haha) pod pódiem. LAHAR předvedli jak má vypadat pravý thrash metal. Jízda od začátku do konce, tady nejde nic vytknout. Jako vždy smekám pomyslný klobouk a jdu to rozdýchat…

Přicházejí na řadu všem dobře známí DEBUSTROL. To, čeho jsem se trochu obával, skutečně přišlo. Po tom, co předvedli LAHAR jsou DEBUSTROL tak trochu dojezdem. Nic proti, především starý DEBUSTROL mám rád a první demo společně s Neuropatologem jsem přehrál snad tisíckrát, ale současná kapela mi připomíná extrémnější zábavovku. Pravda, klub je plný, kotel vaří a i já si na dálku společně s Kolinsem zařvu skladby „Protest“, „Příchod zla“, „Antikrist“ nebo „Vyznání smrti“. Nebýt těchto válů, koncert DEBUSTROL by mě asi tolik nebavil. Kapela však jako vždy odvedla profesionální výkon, který byl podpořený dobrým zvukem.

Netrvalo dlouho a po krátkém intru se na malé stage objevují TANKARD. Klub je k radosti kapely (i mé) plný a dá se očekávat pořádná mela. Otvírákem celého setu není žádná větší vypalovačka než sama „Zombie Attack“. Nejstarší vykopávka v diskografii kapely a skladba, kterou slyšel každý thrasher. Odezva je parádní. Jako na povel se i ve stísněném prostoru rozjíždí mosh pit. TANKARD přikládají pod kotel. Je až neuvěřitelné, jak tahle kapela hraje jednoduše, s lehkostí a s obrovskou dávnou nadsázky a humoru. Odlehčené texty, skočné riffy a zpěvné refrény. Chytit se do spárů této pivní sebranky musel snad každý. TANKARD vsadili na výborně složený setlist. Vedle starých a nesmrtelných skladeb z rané tvorby zaznělo několik o mnoho let mladších skladeb. Ty měly v sobě trochu více punkového koření a společně s TANKARD jsme se rychle přidali do skoku. Zazněly například „The Morning After“, „Need Money for Beer“, „Octane Warriors“, „The Beauty and the Beast“, „Slipping From Reality“ nebo „Rules For Fools“. Z letos vydané desky celý klub rozparádil titulní vál „A Girl Called Cerveza“ a „The Metal Lady Boy“. Andres Geremia už má zase pupek jako z reklamy na pivo a neustále vesele burcoval dav. Ve výborné náladě byl i zbytek kapely. Několik vypitých i rozlitých plechovkových Bráníků během koncertu a jelo se dál. Další modřiny mi přibývají z moshe při klasikách „Alcohol“, „Maniac Forces“ a při thrash metalovém uragánu „Chemical Invasion“. Výborná kytara v rukách Andyho sypala jeden známý riff za druhým. Stát a jen koukat by byl hřích (úsměv). Kdo chce zemřít s pivem v ruce, ten měl možnost. „Die with a Beer in Your Hand“ je koncertní pecka se vším co k tomu patří. Thrashový kolotoč, refrén na vyřvání hlasivek. TANKARD si svůj set užívají naplno a k přídavkům kapelu nelze dlouho přemlouvat. Závěrečná trojice „Alien“, „Space Beer“ a „Empty Tankard“ ze mě vyždímala zbytky sil. TANKARD děkují, dopíjí a loučí se s Prahou. Mohu ždímat oblečení a počítat modřiny, haha. TANKARD zase jednou předvedli svůj jedinečný thrash. Odlehčený, zábavný, ale zatraceně dobrý. Staré kapely neusínají na vavřínech a TANKARD nejsou výjimkou. Energie, zapálení, radost a moře piva. Jiní už TANKARD nebudou a v Hoodoo klubu odehráli koncert, který jsem si já užil na 110%. Doufejme tedy, že si brzy TANKARD do Česka najdou cestu znovu, protože už mi zase nějak vyschlo v hrdle. Takže na zdraví!

Fotky: Ignor


Zveřejněno: 31. 10. 2012
Přečteno:
3490 x
Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

02. 11. 2012 13:32 napsal/a Dave_DH
To Coornelus
Kámo važ slova, jinak by se mohla zemědělská paměť rozpomenout na jisté výsledky uzeného sýra v kombinaci s Klostermannem :-))))
01. 11. 2012 23:32 napsal/a Peťan
Reakce...
Coornelus: hehe, to jsem rád :-))) V sobotu to bude jízda, těším se :) bouše: mě zase mrzí, že stále více lezou na koncerty zas*aný náckové, co svými stupidními výlevy otravujou ostatním život. Viz. konflikt známého pravičáckého \"ksichtu\" po konci Tankard....
01. 11. 2012 20:00 napsal/a bouše
parádní akcička
vrátila mne opět do mých mladých let-nostalgie :).....jinak trošku zamrzela ta levičácká antifa propaganda od lahar,ale jinak 100 % spokojenost
01. 11. 2012 18:28 napsal/a Coornelus
pravda
S tou zábavovkou je to pěkně napsané. Já to řikám furt. Jen ty zemědělci ze Strakonic (DéPéHá) dělaj, že mě neslyšej:-)))) Jinak to musela být určitě veselá akce. Ne že by se mi Tankard extra líbili, ale naživo to musela býr sranda. A Lahar to v sobotu jistí:-), Za Rapsod dík:-)