Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
HEIDEN – Andzjel

CONOPED – Hovno hoří! CD-R 2012, Z6H records

Strakonická partička CONOPED existuje zhruba 3 roky. U jejího vzniku stáli pánové z dalších strakonických kapel – BEHIND THE CEMETERY WALL, WITH CARE!, MOŽNOST VOLBY – a ty vždycky hrály „rychle a zběsile“. Ani CONOPED se s ničím nemažou, na své debutové nahrávce, čítající sedm skladeb, se vešli do deseti minut. Deseti minut muziky na pomezí HC a thrash metalu, přičemž hardcore má malinko navrch.


Přiznám se, že jsem k demáči přistupoval s lehkým despektem – viděl jsem CONOPED kdysi na živo a byl to docela „bordel“. Ale pánové mě celkem rychle vyvedli z omylu – za ten rok (nebo dva) se výrazně zlepšili a dá se říct, že jejich muzika má hlavu a patu. Základem je dobrá a pestrá rytmika, na níž jsou naroubovány ostré kytarové riffy a sem tam i nějaké to maličké sólíčko. Nahrávalo se čtyři dny v Hellsoundu a tím pádem je slušná zvuková stránka zaručena.


Úvodní kratinká Je to tady letí v thrashovém tempu a trpí určitou monotónností, ale hned druhá hardcorová vypalovačka je mnohem zajímavější, nechybí v ní ani sborový řev, ani typický houpavý rytmus; potěší i srozumitelný sólový křikořev – tohle prostě sedlo a vypadá to na koncertní tutovku, i díky druhé polovině, která sviští thrashově – nejlepší kus. V podobném, o něco tvrdším duchu letí i „německá“ Uber Das Geistige In Der Kunst, která je ale nařvaná v naší mateřštině. Jediný cizojazyčný kus, Cages, a zase pěkná rotyka, hodně rychle a hodně hardocore... (úsměv) Síla těchhle songů je i v tom, že jsou krátké, a než člověk začne přemýšlet, jestli se něco nezačíná opakovat, je tu konec – a to je podle mě správný přístup. Peklo na zemi je o poznání delší, obsahuje i drobné kytarové vyhrávky, ale i tady platí, že se s tím pánové nemažou a pořad to valí a valí... „Kanibalská“ Nechci sníst samozřejmě nepojednává o nějakém kmenu lidojedů, ale o stádě nenažranců – a zase je tu to typické thrashové pohupování... Že jsou CONOPED ze Strakonic, nezapřou – závěrečná Černá díra je takovou nenápadnou reminiscencí toho, co tady kdysi produkovali TELEX – a tahle perda na závěr sedne dokonale.


Co tak kapele poradit? Za prvé – nebát se častějších kytarových vyhrávek nebo sólíček – pár se jich objeví, ale klidně bych jich snesl mnohem víc. Za druhé – křikořev je v pohodě, ale hlubší polohy by stály za pečlivější artikulaci – on je občas problém s tím, že text nejde úplně ideálně do muziky a tak musí Václav něco zadrmolit. A za třetí – klidně bych přidal více sborů.


Zatímco hudební stránka nahrávky mě baví, texty mi přijdou klišovité. Objevují se v nich veškeré myslitelné stylové šablony, jako je kritika dětské práce, televizní zábavy, politiků, zkorumpovaných afrických vládců, atd. Jasně, tyhle záležitosti štvou kde koho, ale už o tom bylo napsáno tolik, že to ztrácí naléhavost. Ale ono je to těžké – o čem by tyhle kapely potom měly zpívat? Sám nevím... protože v minulosti už bylo řečeno vše a jen málokdo je schopný i vyčerpané téma podat tak, aby to nepůsobilo vyčpěle. CONOPED žel takové štěstí na textaře nemají a tak jsou jejich rýmovačky místy kostrbaté a naivní.


Vypálené kolečko je vložené do pošetky s nepříliš pěkným titulním coverem; vzadu je fotka kapely a uvnitř vložená příloha, na jejíž jedné straně jsou texty (s podkladem koláže z fotografií) a na druhé sestava a klasické informace o nahrávání + děkovačka... Za zmínku stojí i logo, sestavené ze zelených listů jedné veselé rostlinky...


Seznam skladeb:

  1. Je to tady
  2. Pod Kilimandžárem
  3. Uber Das Geistige In Der Kunst
  4. Cages
  5. Peklo nad zemí
  6. Nechci sníst
  7. Černá díra


Čas: 9:34


Sestava:

  • Zbyněk – kytara, sbor. řev (2 a 7), hudba (2, 4, 5, 7)
  • Lukáš – basa, hudba (1, 2, 4), texty (2, 3, 5, 7)
  • Tomáš – bicí
  • Václav – řev, text (1)


Díky:

  • Ivan – hudba (3, 6)
  • Eda – text (6)
  • Lída R. – text (4)


http://bandzone.cz/conoped


ROZHOVOR



Zveřejněno: 27. 09. 2012
Přečteno:
3681 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

28. 10. 2012 10:21 napsal/a Coornelus
Karkar na to káp
Já to říkám furt Johane, málo hulíš!!!
28. 10. 2012 09:23 napsal/a Karkar
Conoped hoří!!
Conoped prostě hoří!! Svižná muzika se srdcem na pravém místě. Skvělé texty, nevšedně napsané, které ukazují prblémy, týkající se nás všech, a proto nebudou nikdy vyčpělé nebo klišovité. Vtipný obal, kteří pochopí jen vyhulení. Jen tak dál hoši...PURESHIT