Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

20. dubna 2012, Brno - Melodka

Zatímco v pátek 20. dubna odjela ta movitější brněnská (moravská) klientela do Vídně na matadory světového metalcoru Parkway Drive, ti skromnější skončili na Melodce, kde se odehrála prvotřídní přehlídka tuzemského coru. V čele stála přední pražská emo-corová banda THE.SWITCH, která se v Brně stavila naposledy na předávání cen Břitva. Doprovodili je hardcoroví PITBULL DIESEL, metalcoroví progresivci CORPOSANT a nedlouho před akcí se přidala i čím dál časteji koncertující death/post-HC formace ASTRONAUT ON A CLOUD.


Posledně jmenovaní také otevřeli večer a tak jsme si hned na začátek dali to tvrdší z nabízeného menu. ASTRONAUT ON A CLOUD od vydání svého EP The Unexplored pravidelně koncertují, a díky tomu se dostávají do popředí české scény. Možná jim k tomu pomohl i Egor Erushin z Mariny, který s AOAC zpíval po odchodu zpěváka Jakuba Kristena. Teď už je ale kapela opět kompletní, našel se totiž ex-zpěvák Spinless Fuckers, Kuře. Bylo vidět, že od Easter Core Massacru z 9. dubna se na pódiu s AOAC cítí podstatně jistěji a koncert proběhl příjemně plynule. Zase jsme zapařili na na Melodce již zdomácnělé hity Endless Madness nebo baladu When It's Less Than Three, a užívali jsme si hluboké frekvence z hloubi plic Kuřete. Jedenáct dní po koncertu v Muzaku kluci zapracovali a vrátili se i ke coverům. Takže jsme po dlouhé době mohli od AOAC slyšet song z repertoáru Asking Alexandria If You Can't Ride Two Horses At Once, You Should Get Out Of The Circus, který v podání Kuřete zní opravdu tvrdě. Jen kontrast screamu a čistých vokálů není takový, jako u dvojice Danny/Ben z AA, nebo i od Jakuba. Ale to chce čas. Jsem si jistý že se to brzy vrátí do zajetých kolejí. Kuře se do AOAC rychle zapracovává a příště možná už uslyšíme i cover od Enter Shikari, který hrávávali a který v playlistu kapely zatím chybí. První půlhodinové hašteření deathcoru a post-hardcoru bylo výborným otvírákem.


Druhou kapelou večera byli místní PITBULL DIESEL. Skupina čtyř robusních chlapíků představila svůj old-schoolový hardcore. Po AOAC se v sálu Melodky sešlo daleko více fandů a tempo se výrazně zvedlo. PD jsem dříve ještě neviděl a překvapila mě zejména jejich neutuchající energie. Velmi živelný koncert dostal Melodku do varu a začalo se i více moshovat. S jejich tvorbou nejsem nijak blíže obeznámen, ale velmi mě jejich hudba zaujala. A to se nepovažuji za velkého fanouška hardcoru. Při bližším poslechu mě napadlo přirovnání k hvězdným HC řezníkům Hatebreed. Nicméně podobnost v hardcoru není vůbec směrodatná a je i poměrně bezpředmětná. Hardcorové kapely mají zpravidla svůj specifický zvuk a o úspěchu a popularitě kapely hodně rozhoduje vokální vybavení zpěváků. Zpěvák Pitbull Diesel Mirro je hlasově vybavený velmi dobře, a tak se svou kapelou sbírá úspěchy každým koncertem a ta i díky tomu patří mezi ty nejlepší v Česku. Toto tvrzení můžu podložit i důkazy, jelikož Pitbull Diesel mají za sebou několik koncertů po boku legend nejen HC scény. Hráli před Biohazard a Pro-Pain, dále také spolu s Ektomorf, Deadlock nebo Neaera. Pro mě rozhodně překvapení večera, kluci předvedli parádní vystoupení a moc jim přeji další velké koncerty.


Z hardcorových břehů jsme se přesunuli do mnohem melancholičtějších vod, protože na pódium vtrhli THE.SWITCH. Kapela za dobu svého působení posbírala mnoho přízvisek „nej“ a tyto předpoklady beze zbytku potvrdila. Chlapi jedou turné ke své nové desce Na Dosah part III a koncert v Brně patřil k těm posledním. Opět hity nabitá deska sklízí úpspěch na všech frontách a v Brně nám z ní předvedli to nejlepší, v čele se singlem Hyena. Nebyli jsme ale ochuzeni ani o starší pecky jako Vodu a Dřez, Akvárko nebo závěrečnou Peruť. Vše bylo prezentováno opět v naprosto strhujícím provedení. Zpěvák formace Štěpa většinu času držel neoblomný pokerface a svým písním se naprosto oddal. Specifický styl spoluhráčů doplnil skvělou atmosférickou pohodu a dav hltal každo slovo každé písně jako po dvoutýdenním hladomoru. Zejména pak zajímavý styl baskytaristy Pavla, jehož baskytara měla výtečný zvuk. Pronikavý hlas Štěpy uzemnil každého, kdo naslouchal a svými hity museli The Switch potěšit každého návštěvníka. Celá depresivní show byla po hodině hlubokých tónů ukončena a po rozloučení se s kapelou se do klubu vrátila veselá nálada, která byla pod tíhou crossover rocku pouze potlačena.


Na závěr vystoupila další domácí kapela, která v Brně vystupuje poměrně často, ale vzhledem k její nesmírné popularitě si to s přehledem může dovolit. Mluvím samozřejmě o metalcorových CORPOSANT, kteří si to na pódium namířili už poměrně v pozdních hodinách. V páteční večer ale nikdo z klubu příliš nespěchal a Corposant měli asi největší fanouškovskou podporu ze všech zúčastněných. A bezpochyby nejvíce pařících lidí pod pódiem. Kapela zkrátka v Brně udeřila silou nevídanou a na koncertech jako byl tento, sklízejí zasloužené ovoce. To si vysloužili díky skvělému EP My Hard Reborn, z kterého zazněla titulní My Hard Reborn, Payments To Life, Woken Up nebo zpěvákova oblíbená 54453526134. Kuba Adámek si na Melodce snad zatím ještě nikdy neodpustil (i opakovaný) stagedive a o nosnou podporu rozhodně nikdy neměl nouzi. Desítky sápajících se rukou ho nadšeně nesly na výletě po klubu a na Melodce směle pokračovala výborná párty. Ta bude pravděpodobně i zaznamenána, jelikož po sále pobíhalo nejen několik fotografů, ale i kameraman, který podstatnou část koncertu strávil i s kapelou na pódiu. Možná i proto Corposanti na závěr zopakovali pecku Payments To Life, při které měl kameraman plné ruce práce a ze záběrů zřejmě vznikne oficiální klip k této písni. Každý se chtěl na videu předvést, a tak při poslední písni všichni řádili jako utržení ze řetězu a celá akce na Melodce tak skončila výborným kotlem.


Všechny čtyři kapely, které tento pátek vystoupily, předvedly skvělé výkony a člověk tam ani neměl moc času a důvodů myslet na hvězdně obsazený koncert v nedaleké Vídni. České kapely těm světovým směle konkurují a na Melodce jsme měli možnost vidět hned čtyři z těch úplně nejlepších.


Fotografie z oficiálních FaceBook stránek kapel.


Zveřejněno: 01. 05. 2012
Přečteno:
3578 x
Autor: Dave | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář