Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
HUSMAN FEST

FUK – New Wave of British Punk Rock LP 2011, PHR Records / Cultburger Records

Povědomé slovní spojení, což? Když vyměníte dvě slova na konci... Ale těžko říci, jestli nahrávka anglické skupiny FUK nastartuje nějakou novou punkovou vlnu... Tím nechci říct, že by byla tahle parta špatná, spíše je špatná doba, které nepřeje žádným novým vlnám.

FUK nepatří mezi legendární kapely, jejich historie se píše zhruba pět let, nicméně návaznost na jednu legendární kapelu je nezpochybnitelná. Na jakou? Na Chaos UK, ze které ve FUK pokračuje v rychlodráze kytarista Gabba, který prý některé skladby psal právě pro „Chaotiky“.

Rychlodráha je to slovo, které FUK a Chaos UK spojuje. Obě kapely věří starému dobrému, tedy ostrému, špinavému a nekompromisnímu punku, který se tu a tam přiblíží k HC – což lze asi nejlépe popsat slovem crust. Žádné podbízivé melodie, ale hustý nářez, neškolený zastřený křik, bzučící kytara, ultrarychlé bicí – samozřejmě v těch palebných pasážích, které ale výrazně převažují. Ale aby nedošlo k omylu – bezhlavý bordel to není. Každá skladba má nějaký nosný motiv, který nutí (v klidu domova) k pokyvování hlavou nebo (v hluku klubu) k pořádné pogovačce. Těžko z třináctky skladeb vybírat nějakou „best of“, těžko nějakou „out of“, materiál je vzácně vyrovnaný, ale musí-li to být, upozornil bych na úvodní HC vypalovačku Smash Up The Kitchen s vyjící kytarou, a hlavně na řezničinu City Centre Shit Kickers, které považuji ze svého pohledu za nejpovedenější.

Baví mě i balení, které je nápadité. Titulní strana vrchního přebalu sice nesrší originalitou, zadní taky zrovna ne (i když vzorek bot je povedený), ale to, co je uvnitř, je parádní. Vnitřní kapsa je ze stejně tvrdého papíru jako ta vrchní, navíc jsou na obou stranách rozmístěny texty, přičemž každý jiným stylem – nejen písma... prostě grafik přemýšlel, tu jeden text umístil do TV obrazovky, pro další použil stránku z bulvárních novin, ale taky zmačkaný kus papíru. Vinyl samotný má dvanáct palců, ale hraje při 45 otáčkách, což značí, že hrací čas není zrovna nejdelší. Ale zpět k vinylu – ten je 100% clear, čirý, transparentní, nebo chcete-li průhledný jako sklo.

Zvuk se pořizoval ve dvou studiích – bicí v Nothinghamu, zbytek v Bristolu, mix ve třetím a mastering ve čtvrtém, takže k tomu pankáčové přistoupili odpovědně a deska opravdu hraje – všechny instrumenty jsou pěkně slyšet, takže obavy z nějakého zvukového teroru nejsou na místě.

V podstatě mě tahle průhledná placka mile překvapila – FUK rozhodně patří mezi přední představitele žánru a tahle deska patří na každý punkový a HC gramofon.

Seznam skladeb:
  1. Smash Up The Kitchen
  2. Instant Depression
  3. More Nothing
  4. City Centre Shit Kickers
  5. Eye See You
  6. Carry On Aboard
  7. Eaten Alive
  8. Bomber Pop Terror
  9. Asbo Hitler
  10. Sexy War Victim
  11. Mean Eyed Girl
  12. Asbo Kids
  13. P.C.K.

Čas: cca 21 min.
 
www.phr.cz
www.cultburger.cz
www.myspace.com/fuk2006


Zveřejněno: 13. 01. 2012
Přečteno:
3258 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

13. 01. 2012 00:27 napsal/a 4horsemen
OK
Slyšel jsem Smash Up a City Centre a musím potvrdit, že to je dobrý.