Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

Cannibal Corpse, Hypocrisy, Kataklysm, Exhumed, Vomitory, Carpathian Forest, Spawn Of Possession, Fleshless, Godless Truth, Inner Fear, Poppy Seed Grinder, Esoteric, Depresy, Lost Soul, Insanity Reigns Supreme

Kolem pražské stanice metra Palmovka se již od brzkého odpoledne potuluje plno metalových řep, což dává tušit, že někde poblíž se bude nejspíš konat netuctová monstrózní akce. A je tomu opravdu tak. Snad každý, komu se podařilo urvat v práci kus volna vyrazil do pražského klubu Abaton na metalový svátek, který nese název NO MERCY FEST. Tak ani my s Klárou (jenž se chopila fotoaparátu) nezůstáváme pozadu a vyrážíme shlédnout legendy i současné hvězdy světové death metalové a grindové scény.

Chvíli po páté hodině se blížíme k místu konání a sledujeme, jak poměr řepy na hlavu rychle houstne. Před klubem je tak 40ti metrová fronta...........a sakra, vevnitř bude pěkně husto. Taky, že jo. Po 15 minutovém stání se dostáváme dovnitř a koukáme jak blázni. Už je pěkně natřískáno a venku je stále rostoucí fronta. No nazdar :-). Ale nevadí vzhledem k tomu, že na akce podobného typu chodí většinou pohodoví lidé, tak si člověk rychle zvykne a splyne s davem. Ani já a Klára nemíníme být vyjímkou.

Jestli jste na No Mercy Festu nebyli, tak jistě z kolosální propagační kampaně víte, že zúčastnit se mělo 15 kapel. Sakra tvrdý oříšek, co se organizační stránky týče. Ale Shindy se s tím popral vskutku skvěle a věřím, že všichni, kdo na akci byli, mi dají za pravdu.

V klubu jsou postavená 2 pódia. Hned z kraje zůstáváme na chvíli u Béčka, abych shlédnul Inner Fear. Ohlas publika je celkem slušný, ale nevím jestli také není dosti způsobem sličnou vokalistkou, která opravdu roztáčí své boky k úctyhodným pózám a nejedna metalová ústa slintnou ;-).

Sláva, našel jsem rozpis. Tak to teda rychle na pódium A do 1.ho patra na Spawn Of Possession. Tato švédská kapela se již stává na scéně pojmem. Vynikající muzikanti, brutální death metal, prostě vidět je naživo považuji za zážitek. No pěkně jsem se namlsal. Jak se blížím k pódiu B v přízemí, zdá se mi,že slyším známý grindový řev. Jestli tohle není Láďa z Fleshless, tak to zabalím. A nemýlím se. Po velmi krátké přípravě rozjíždějí Fleshless svůj set na No Mercy festivalu. Teda pánové, musím konstatovat, že Fleshless jsou opravdu grindovka jak má být. Dokonce poprvé na Béčků slyším pořádný zvuk, který před tím malinko pokulhával. Tak doufám, že to takhle půjde dál.

Budova Abatonu je i přes své některé nedostatky velmi praktický udělaný klub, takže i když se na Vás ze 2 pódií hrnou pořádný decibely, tak máte v pohodě šanci vyklidnit se a odpočinout uším v mezipatře. Velmi to oceňuji.

Abych řekl pravdu, příliš mne nezaujaly ani Vomitory, ani Carpathian Forest. Výkon Vomitory se mi nezdál úplně stoprocentní a co se muzikální stránky týče, vypadalo to také tak nějak nejistě. No a Carpathian Forest? Jejich výkon stoprocentní sice zřejmě byl, ale jelikož black metal příliš v lásce nemám, tak mě omluvte, že je nebudu chválit až za hrob. Nicméně publikum mělo jiný názor než já a ohlas byl vskutku překvapivý.

Co mě velmi potěšilo, tak byli Godless Truth a Depresy, kteří hráli hned po sobě na pódiu B. Depresy jsem stihl jen chvilku, ale nemusím Vám ani vyprávět, že tihle chlapi umějí zahrát velmi kvalitně. No a Godless Truth, bylo pro mě překvapením večera. S novým basákem předvedli super set našlapaný energií, rytmickými zvraty, apod. Fakt cool.

Chvilku jsem se pocoural po klubu a zjistil, že na týhle akci snad můžete potkat kohokoli si vzpomenete. Jsou tu fakt všichni :-). Najednou se však mezipatro začíná vyprazdňovat. Kataklysm poprvé hrábli do kytar a v horním sále pod hlavním pódiem začíná opravdové peklo. Všichni víme, co Kataklysm dokáží, ale takovou show jsem vskutku nečekal. Když jsem pozoroval bubeníka a marně se snažil zachytit okem pohyb jeho paliček, tak mě fakt mrazilo. Magor :-). No a co se týče zvukové stránky, tak stejně jako před tím na B-éčku, jsem i tady poprvé potěšen. Kataklysm téměř hodinu dokazují, že rychle neznamená rychle, ale ještě rychleji. Opravdu dokonalé. V průběhu jejich vystoupení omdleli, 2 chlapíci, bylo tam fakt nedychatelno. Naštěstí to byla jen chvilková indispozice, a poté co jsme je vynesli na vzduch, tak to bylo hned lepší. Obdivuji Kláru, která celý večer tráví v první řadě pod pódiem a fotí jak zběsilá. Je mi totiž taky pěkně dusno a lapám chvílemi po dechu. Abych se ale vrátil ke Kataklysm, myslím, že tohle je horký kandidát na hvězdu večera, i když ti největší taháci ještě přijdou.

Hodně mě to mrzí, ale polské Lost Soul jsem stihl až v samém závěru jejich vystoupení, takže nemůžu příliš hodnotit. Ohlas publika byl však velmi slušný, tak předpokládám, že dodrželi vynikající pověst polské metalové školy.

Tak a přichází ta chvíle, na kterou zřejmě všichni dnešní večer čekají. Hypocrisy si dávají na čas se zvučením, ale všichni jim to s nadšeným aplausem odpouštějí hned po prvních tónech. Ohlas byl slyšet až ven před Abaton (znovu rozdýcháváme jedno skoro-omdlení :-)). Co nejdřív, jak je to jen možné se rychle vracím pod hlavní pódium, abych si vychutnal mistry svého oboru naplno. Hypocrisy mají playlist složený převážně z nových skladeb, aby podpořili své nové album, ale samozřejmě nezapomněli na hitovky, jako např. Reborn nebo Rosswell 47 (neskutečný kotel). Škoda, že množství kapel omezilo čas jednotlivých vystoupení, tohle bych mohl poslouchat pořád.

Hypocrisy skončili, dle mého, právě v nejlepším a pomalé zvučení vyrovnali velmi rychlým balením. Musím říct, že už ani nevím, jestli se těším na Cannibal Corpse, tolik kapel najednou je v jeden den v uzavřeném prostoru je opravdu hukot. No nějak to ještě přežiju. Tak Cannibalové to konečně odpálili. Je obdivuhodné, jak z nich vyzařuje optimismus a je poznat, že tenhle koncert hodně baví. Sakra ale ta muzika už mi nepřipadá to co bývala. Rozhodně je to super zážitek vidět legendu hrát na živo, když však show srovnám s předchozími kapelami, tak již není nabyta tolik energií a agresivity.

Cannibal Corpse tedy uzavřela večer na hlavním pódiu. Na vedlejším pódiu se tohoto ujala kapela Esoteric. Tedy takové temné pomaláče jsem už dlouho neslyšel. Hudba rozhodně nebyla bezmyšlenkovitá, ale po únavném odpoledni a večeru mě muzika, která je 5x pomalejší než střední doom-metalové tempo, málem poslala do kytek.

No musím říct, že jsem byl celkovou atmosférou, skladbou kapel a jejich výkony velmi potěšen, a když mi ve 02.00 ráno doporučila poněkud ostřeji ochranka, abych se odebral domů, tak jsem odcházel s hřejivým pocitem uspokojení z geniálně stráveného večera. Věřím, že většina z Vás, která obětovala několik set korun za lístek na No Mercy Festival, nelitovala a výborně se bavila. No a vy ostatní plačte a proste Shindyho, aby co nejdříve udělal podobnou monstrózní akci, která by měla tak vynikající proporce.


Zveřejněno: 04. 04. 2004
Přečteno:
3553 x
Autor: Bendis | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář