Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

Spát jsme šli až v neděli, takže celkem logicky patří zážitky noce ze soboty na neděli k tomuto datu.

V areálu nás to téměř všechny (až na Mártyho, čest jeho památce) bavilo a když začala smršť vtipů, tak ne a ne jít spát. Prodělali jsme kontrolu od ochranky, až jsme nakonec museli odejít přes non stop pivní stan (jehož vchod byl také uzavřený (smích). Jen jsme zalehli, spustil se liják a přišla bouřka, takže ráno jsme fest přejmenovali na Bažinfirefest. Ale naštěstí vykouklo slunko a začalo promočený terén vysušovat, pořadatelé navíc nejmokřejší místa posypali slámou (což se ukázalo jako rozumný tah), takže žádné bahenní lázně se nekonaly.

Poměrně časný start (10:00) neodradil početné fanoušky lesní družiny TROLLECH od vstávání a napochodování do areálu. Pánové možná ani nečekali tak početné zástupy příznivců lesního black metalu. Mně se Trollech líbí pokaždé, mám rád střídání blackových šupanic s odlehčenými pasážemi, Morbivodův pečlivě artikulovaný řev i Asurův growl, a když pánové sestaví silný play list přesně podle mého gusta (namátkou V rachotu hromů, Ve stínu starých dubů. Mýtiny hoří), nemůžu po 4O minutách jinak, než pokyvovat spokojeností. (Johan)

Číslo 2 si vylosovala MORTIFILIA, která stejně jako plzeňští dokázala přilákat početné obcenstvo. Znám kapelu z živých vystoupení už takřka nazpaměť a píši o ní hodně často, takže přidám jen jednu novinku - a tou je skladba Above The Abyss Of My Life složená speciálně pro deathmetalový sampler Constellation Of Death, která zazněla zhruba uprostřed setu. Jinak se hrálo převážně z posledního alba Embrace (Arrival Of Messiah třeba), chybět ale nemohly ani jistoty typu Just Funny Day. (Johan)

KILLCHAIN jsou poměrně mladá kapela, která se celkem rychle vyšvihla mezi špičku SK scény. Dneska tady na BFF předvedli slušnou porci svižného death metalu. Kapela má před nahráváním nové desky. Našlo se také již pár pařičů včetně Keighty :-) Mě na produkci akorát nevyhovoval příliš zpěv. (Márty)

PROJEKT PARABELUM mě nebavili, nevydržel jsem ani celej song, sorry. (Márty) No ono to nebylo až tak zlý, něco jako post HC, ale asi byla třeba správná nálada, takže jsem dopadl stejně jako Márty (Johan)

DYMYTRY, jo to jsou ty s těma maskama. :-) S kapelou jsem se setkal poprvé na ČRL tady na BFF 2005, a na dalším ročníku mě hodně překvapili. Byla to nadupaná muzika, řezavá a energická. Prostě kapela která se mi líbila a měla dobře našlápnuto. To co hrajou teď je čajíček. Zklamání, zbejvaj jen ty masky a trapný uvádění songů. Nuda. (Márty)

Na neznámé Chorvaty RISING DREAM jsem zamířil spíše ze zvědavosti a vydržel poslouchat déle, než jsem předpokládal. Poctivý heavy metal s klávesami, které žel nebyly příliš slyšet. Kapela si vystřihla i povedenou instrumentálku a z mého pohledu zněla zajímavěji než Dymytry, kteří měli tou dobou podstatně větší kotel na GS. (Johan)

MERLIN vidím snad po 4 letech a opět na BFF. Kapela kterou jsem poslouchal před 20ti lety a její snad asi neoficiální nahrávku měl na dost jetý kazetě :-) Nasazení frontmana mě v jeho letech fakt hodně překvapuje. Pro mě nostalgická záležitost. Zazněly songy jako Merlin, Nevada. Jsem spokojen. (Márty)

Divadelní společnost TISÍC LET OD RÁJE disponovala hned třemi vokalisty, přičemž Křeček s Dashou se starali o extrémní formy a klávesistka Hellča o ty čisté. V recenzi na nedávné alum Waves jsem vyjádřil obavy, zda kapela dokáže naživo předvést totéž jako na studiovém záznamu, zejména s ohledem na hostující vokalistku. A vyřešili to tak, že melodický zpěv převzala komplet Hellča. Suverenity Dorky sice nedosahuje, možná má trochu strach z živelnějšího projevu, ale o ten se postarají ostatní, hlavně pomatený Křeček. Dashin skřehot by u křehké slečny asi nikdo nečekal a když to tak vezmu, mě Tisícovky pobavili - a stejně tak solidní počet fanoušků, kteří ostatně plnili plac před GS od samého rána. (Johan)

ASACORR (SK) - napadá mě jediné slovo - tragédie. Zřejmě to pochopili i fans protože v tu dobu co hráli tak před pódiem téměř nikdo nebyl. Slabý odvar metalcore, jestli se to dá vůbec tak nazvat. Nesehranost, bordel. (Márty)

DR.TRICERATOPS prý nahradili původně plánované DEJA-VU z Německa, ale nikdo neměl sílu se na ně zdržet. (redakce)

HARLEJ je jistota, která spolehlivě přitáhne davy. Narozdíl od čajového Alkeholu se hraje celkem chutná černá káva, kterou davy nadšených diváků hltají. Není výjimkou, když tisíc hrdel odzpívává za frontmana dlouhé úseky s rukama nad hlavami. Jasně, žádná objevná muzika to není, ale v danném ranku u nás v podstatě nejlepší kapela, postavená z výborných instrumentalistů, kteří se hraním vyloženě baví. (Johan)

RUMBURAX, stejně jako Asacorr ze Slovenska, na tom byli podstatně lépe. Do poctivého nářezu roubovali HC pasáže, na jednu skladbu jim přišel se zpěvem (= řevem) vypomoci kamarád a jak instrumentálně, tak nápady podařená muzika, která měla enormní tah na bránu. (Johan)

INNOCENS. Popravdě nechápu přílišný mediální humbuk kolem této kapely. Pravda, marketing mají zvládnutý dobře. Muzika v pohodě, ale nic originálního ani nového. Tohle tady hrály kapely Nightwish, Within Temptation a další před 10 lety. (Márty) Navíc Mártym uvedené kapely měly od začátku existence vlastní ksicht a snadno zapamovatelné hitové skladby - Innocens nedisponují ani jedním, ani druhým. (Johan)

Legendární CITRON překvapivě bez Radima Pařízka, za kterého zaskakoval někdo neznámý  a také kytaristou Jiřím Šperlem přehrál s přehledem očekávané hity Už víme svý, Už couvám, Zahradní slavnost a Ocelové město. Zdá se vám to málo? Připočtěte si překopaný (samozřejmě k horšímu) Rock, rock, rock, zbytečný Hon na bluda (který nazpíval na desku Láďa Křížek a Hranického verze je jinde) a jednu novou skladbu - a to je skutečně vše. Zvučením pánové promrhali spoustu času, pak se objevily problémy s baskytarou... čekal jsem víc, ale 4 skladby byly OK. (Johan)

DEBUSTROL začal Vyhlazením a totálním masakrem rozsekal všechno za 40 minut napadrť. Asi nemá cenu vypisovat setlist, nechyběly prahity Údolí Hádu, Protest či Antikrist, novější Umučená ani novinka z alba Rwanda Peklo takhle zní. Debustrol se s ničím nesrali, naprali do lidí hustothrash v enormním tempu a za mohutného skandování přeplněného kotle odkráčeli středem. (Johan)

STO ZVÍŘAT Nejkratší cesta do srdce chlapa vede mezi žebrama!!! Alice se dala na pití.... moje oblíbené songy zazněly už na začátku setu a pracovní vytíženost mě donutila opustit hlavní stage předčasně, ale bavila jsem se králosvky a kapela i obecenstvo taktéž. Pro mě příjemné zpestření metalového dne na Gamrinus stage. (Hanka)

F.O.B. nabídli vedle fláků z The Dice i jeden luxusní cover, na který někteří posluchači koukali s otevřenými ústy. Song Ace Of Spades se klukům opravdu povedl, stejně jako klipovka Frozen nebo další výrazná skladba Obligation. Možná by si mohl Mára občas trochu lépe rozmyslet, jakými slovy oblaží publikum, jinak dost reklamy profláklé kapele na domovském webu (smích). (Johan)

ŠKWOR, sorry, nebylo kdo by je napsal... Za to na Poláky VADER, už jsme zase byli ready. Před GS se tlačí snad největší dav. Vader jsem viděl naposledy z DVD ve Warzaw, přišlo mi, že zahráli standardně a pro mě překvapivě začali staršíma kouskama. Prostor dostalo hodně desek a tak zazněly songy jako Black To The Blind, Silent Empire, The Crucified Ones, lahůdka Carnal a další. Super jízda, přídavek v podobě This Is The War a konec. (Márty)

Slovenské POLEMIC a DANA BÁRTU S ALICÍ už jsme kvůli odjezdu nikdo neviděli. Budeme rádi, když někdo zhodnotí vystoupení těchto dvou kapel v diskuzi.

Tři dny ve Spáleném Poříčí přinesly řadu zážitků, jak hudebních, tak samozřejmě i mimohudebních. Já za celé 3 dny nenarazil na jedinou “zradu“.

V první řadě patří slova chvály organizátorům za dodržování harmonogramu, občasné skluzy šly na vrub kapel, které nedokázaly včas nazvučit. Někdy to zamrzelo, třeba u Citronu nebo Antigony. Ještě větším překvapením bylo chování ochranky. Nejsem konfliktní typ a většinou nemívám na festech s těmito lidmi problém, i když občas si říkám, že prohledávání kapes je trochu moc. Ale na Basinu letos působila ochranka přátelsky, vše řešila s úsměvem a nebyl jsem svědkem jediného konfliktu.

Dramaturgie festivalu je roky daná, letos ale došlo ke změně v počtu pódií a já si myslím, že to byla šťastná volba. Na nejmenší stage se hrálo jen přes den a tak šlo stihnout většinu zajímavých kapel a nedocházelo k tomu, že by se člověk nejraději rozpůlil. Na velké PSS hrály známější a zahraniční kapely, na menší GS se každý den hrálo z trochu jiného soudku – metalově naladěné uši nejvíce potěšila neděle a k ní si jednu připomínku neodpustím – slovenské kapely u nás nejsou příliš známé a tak na ně nekoukalo tolik lidí, jako na domácí. V jednom případě si za to mohla kapela sama a je s podivem, že taková slabota se vůbec organizátorům zdála atraktivní. Ska blok v sobotu (večer neopunk a výborní Matahari) a  punk v pátek si své fanoušky našly, takže do budoucna není důvod k nějakým změnám.

Spokojenost vládla ve většině případů i se zvukem, některé odchylky od normálu jsou zmíněny v reportu, ale celkově dobrá práce.

Výběr jídla a pití byl veliký a ceny taky… Pivo za 27,- se mi zdá drahé, klobása za 50,- se mi zdá předražená stejně jako guláš s knedlíkem za 88,-. Nejlepší poměr cena  / výkon nabízely bramboráčky (3 ks za 35,-) nebo grilované kuře (čtvrtka s chlebem a okurkou za 60,-). Ale výběr byl pestrý – pizza, halušky se zelím, nudle, steaky… a téměř všude rychlá obsluha bez front.

Se spokojeností samozřejmě souvisí i počasí, se kterým pořadatelé nezmůžou nic. A při letošní mizérii byl letošní BFF vlastně luxusní – pršelo tak třem, čtyřem kapelám, jinak bylo příjemné teplo a chvílemi nepříjemné horko, takže někteří návštěvníci (kteří jako já zapomněli doma opalovací krém) vypadali v neděli jako indiáni. Nedělní noční déšť trochu poničil terén, ale už zmíněná sláma vše celkem dobře vyřešila a kdo po bahnu netoužil, v pohodě se několika kritickým místům vyhnul (ale někomu blátíčko učarovalo a bez bot se v něm rochnil – smích).

A to je pro letošek vše. Pohodový a po všech směrech podařený fest je minulostí, tak snad se za rok zase všichni na “Bejzinu“ sejdeme. (Johan)

Nedělní top kapely (abecední pořadí):

  • Johan: Debustrol, Mortifilia, Tisíc let od ráje, Trollech, Vader
  • Márty: Merlin, Mortifilia, Tisíc let od ráje, Vader
  • Hanka: F.O.B., Merlin, Sto zvířat, Tisíc let od ráje, Vader
  • Corbow: Merlin
  • Manafob: Trollech, Vader + super organizace

 


Zveřejněno: 05. 07. 2009
Přečteno:
3312 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

08. 07. 2009 22:03 napsal/a corbow
kapela
zahrala tak, ze k tej spicce urcite patrila...rozumej na Basinu:))) Urcite jedno z potesujicich prekvapeni. Navic, mam takovej dojem, ze Marty ten zpev myslel spise po zvukove strance...byl hrozne vytazenej....a me byl take obcas neprijemny neb fakt nemam rad, kdyz mi mozek strika usima:)
08. 07. 2009 15:54 napsal/a Martin
KILLCHAIN
Proti gustu žiadny dišputát, ja to napr. vidím tak, že Gabi patrí na DM scéne po oboch stranách hranice medzi vokálnu špičku:-)