Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

středa 05.12. 2007, EXIT CHMELNICE, Koněvova 219, Praha 3 - Žižkov, (www.exitchmelnice.cz), CARNIVORE (usa), RAGING SPEEDHORN (gbr) + support, www.obscure.cz, Tisková zpráva o koncertu

"People ask how I learned to play bass with one hand. Well, with a face like mine, you learn to do a lot of things with one hand."  (Peter Steel)

Sarkasmus a ironie, nezbytná dávka deprese a černého humoru, to je Peter Steel, frontman reinkarnované formace CARNIVORE, která na začátku prosince zavítá v rámci svého evropského turné do Prahy, konkrétně do žižkovského klubu Exit Chmelnice.

Zatímco kapela jménem CARNIVORE čekala dlouhá léta kdesi v podzemí na své znovuzrození, zakladatel této legendární formace Peter Steel velel z pozice frontmana kontroverzním TYPE O NEGATIVE, kteří se postupně stali jednou z nejzásadnějších kapel v hudebním ranku zvaném doom/gothic metal. Čekání pamětníků a fanoušků na legendární CARNIVORE se tak protáhlo na více než 15 předlouhých let. Nečekaná zpráva pak přišla v zimě minulého roku, kdy byli CARNIVORE potvrzeni jako jeden z headlinerů německého Wacken Open Air Festu a následně se vydali i na velké americké turné. Evropské publikum si muselo rok počkat, ale nyní je již na sto procent jisté, že CARNIVORE se představí i fanouškům na starém kontinentu, přičemž do seznamu koncertních zastávek byla zařazena i Praha.

Kořeny kapely CARNIVORE sahají do roku 1982, kdy ji založil Peter Steel na základě zaniknuvší hard-rockové party Fallout. První album „Carnivore“ z roku 1986 v sobě nese zřetelné vlivy BLACK SABBATH, ovšem typické thrashování je zde protkáno i hardcorovými kousy. O důležitosti formace svědčí také fakt, že po jejím rozpadu založil kytarista Joey jakési LIFE OF AGONY, zatímco Peter Steel nalezl zalíbení ve stylu TYPE O NEGATIVE. Peter  si již z prvopočátku nebral žádné servítky a proto jsou texty jednotlivých skladeb CARNIVORE protkány tématy jako rasismus, intolerance, obžaloba lidské stupidity, cynismus, nihilismus apod. Druhé, oproti prvnímu počinu až punkově přímočaré, album „Retaliation“ z roku ´87 pak definitivně uzavřelo albovou nabídku formace na dlouhá léta, přičemž v roce 2001 jsme se dočkali pouze remastrovaných verzí obou původních desek. I po letech jsou však tato alba cenným klenotem, neboť v té době se jednalo o naprosto průkopnické počiny, zejména díky své žánrové roztříštěnosti a velmi neuhlazenému, syrovému podání. Peter a spol. dokázali velmi funkčně skloubit thrashovou řezavost a hardcorovou rychlost s až doomově náladovými postupy. V osmdesátých „thrashových“ letech se CARNIVORE profilovali jako neotřelá alternativa a zpětně je patrné, že v mnoha směrech dokonce předběhli svou dobu.

Pražský koncert představí CARNIVORE v této sestavě: Peter Steele – vokál a basa (TYPE OF NEGATIVE), Paul Bento – kytara (METAL HEALTH ASSOCIATION), Steve Tobin – bicí (METAL HEALTH ASSOCIATION, DUST TO DUST aj.), Joey Z. – kytara a vokály (LIFE OF AGONY, STEREOMUD). 

CARNIVORE na tour doprovodí jedna z nejpřednějších britských metalových formací RAGING SPEEDHORN. V jejich podání na vás zaútočí nekompromisní sludge-metal-coreová bestie, které velí netradičně dva zpěváci. V jejích řadách nalezneme několik známých jmen, např. jeden z vokalistů Bloody Kev (HARD TO SWALLOW, DEAD INSIDE), bicmen Gordon Morison (VIKING SKULL) aj..

RAGING SPEEDHORN mají na svém kontě již pět alb, z nichž to poslední „Before The Sea Was Built“ znamená návrat k jejich původním kořenům a dle některých kritik řadí kapelu dokonce po bok skupin jakými jsou například BREACH nebo NEUROSIS. Přestože jsou na naší scéně RAGING SPEEDHORN jméno neznámé, v Evropě se jedná o etablovanou formaci. Její členové v minulosti spolupracovali např. s MINISTRY či BIOHAZARD. Kapela již odehrála v minulosti povedená vystoupení v pražském klubu 007. Naživo velmi výživné!

Související odkazy:

Více info na e-mailu infoassault@centrum.cz nebo na tel. číslech 774 22 01 83 nebo 775 09 56 66


Zveřejněno: 09. 11. 2007
Přečteno:
3359 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

14. 01. 2011 16:28 napsal/a Samot
fotky
Tak to by bylo fajn. když tak na :hejtom@atlas.cz Předem děkuji.
20. 07. 2010 10:26 napsal/a Peklop
fotky
videa ne, fotek pár mám, jen je najít
09. 07. 2010 13:30 napsal/a Samot
R.I.P. Peter Steele
Zdravím Já na koncertu bohužel nebyl, tak se chci zeptat jestli nemáte nějaké fotky nebo videa?
16. 04. 2010 11:51 napsal/a Peklop
RIP Peter
Nikdy jsem nelitoval, že jsem na Carnivore jako jeden z mála lidí byl. Na rozdíl od od koncertů TON tam byla kapela mnohem blíž k lidem při hraní i před a po.